Denník N

Bio potraviny v košíku o Vás prezradia, že ste bohatší, nie lepší.

Tomáš Bella kedysi písal rubriku tl;dr a ja som ju rád čítal. Lenže už nepíše a tak namiesto výťahov z tých článkov ich musím čítať celé. Kým som nečítal, tak sa mi ich nazbieralo pár stoviek v záložkách a pootváraných kartách vo všetkých prehliadačoch. A keď s tými stovkami zrazu skončíte zavretí v niekde v Taliansku, tak síce aj máte čo robiť, ale radšej budete čítať. Tak teda teraz čítam a v tom zvyšnom čase o tom chcem aj písať.

Robím to hlavne pre seba. Vraj verejný záväzok môže pomôcť v predsavzatiach aj vytrvať. Trochu to ale robím aj nie pre seba. Celé by to malo fungovať nejako takto: Ja budem dlho a veľa čítať, potom budem o tom zaujímavom o kus kratšie písať a vy to potom budete ešte oveľa kratšie čítať. A na konci budeme všetci rovnako múdri (platí za predpokladu, že si z toho tiež nič nezapamätáte). Dnes teda 4+1.

 

Prestaňte si prikladať ľad na zvrtnuté členky

Podľa publikácií zo 40. rokov sa prikladanie ľadu pôvodne začalo používať pri amputáciách končatín, aby sa znížil počet tých, čo zákrok neprežili. Postupne sa tento postup preniesol do celej medicíny a jej príbuzných odvetví. Bohužiaľ sa tam drží dodnes. Bohužiaľ, pretože jediné, na čo je ľad pri zraneniach účinný, je zníženie bolesti. Naopak, ak je vaším cieľom rýchlejšia rekonvalescencia, prikladanie ľadu je presný opak toho, čo by ste mali robiť.

Na mieste je namietnuť, že ľad tiež pomáha znižovať zápal a bola by to pravda. Lenže znižovanie zápalu pomáha predlžovať zotavovanie zo zranenia. Ľad môžeme skúsiť aj kvôli zmenšeniu opuchu. Okrem toho, že to nefunguje, opuch sám nie je dobrý alebo zlý. Opuch je veľmi prirodzená reakcia s negatívnymi dôsledkami v prípade, že sa s ním nič nerobí. Preto je dôležité postihnuté miesto zaťažiť v rámci možností tak, aby to nebolelo. Začať sa dá pokojne len napínaním svalov.  Pri ľadových kúpeľoch po ťažkom tréningu to môže byť trochu problematickejšie, minimálne z dlhodobého hľadiska by ste však mali zvoliť krátku prechádzku namiesto ľadu.

Ak ste si teda niekedy v detstve spadli a rodič na Vás zakričal, aby ste to jednoducho rozchodili, je celkom dobrá šanca, že mal pravdu.

Squat University

 

Ak radi spíte, zistite radšej, ako sa v budúcom živote nenarodiť ako slon

Slony spia asi 2 hodiny denne (najkratšie zo všetkých cicavcov), v zajatí 4-6 hodín. Ak sú v ohrození, vydržia aj 48 hodín bez spánku. Snívajú raz za 3-4 dni, čo v spojení s ich dobrou pamäťou spochybňuje dôležitosť spánkovej fázy REM pre zapamätávanie si nadobudnutých informácií.

Newsweek

 

Vírus sa z Číny vytráca, Ujgurovia ostávajú

Nemecký futbalista tureckého pôvodu hrajúci v Anglicku Mesut Ozil koncom minulého roku urazil Číňanov. Tvrdil, že hrubo porušujú ľudské práva moslimskej menšiny Ujgurov žijúcej na ich území. A hoci sa Čína už dávno netešila takej popularite ako v posledných týždňoch, presne kvôli Ujgurom to nie je. A to je trochu škoda.

Profesor James Millward v roku 2018 popísal, aké to je byť jedným z 11 miliónov tureckej etnickej skupiny Ujgurov žijúcich na severozápade Číny. Podľa neho totiž od roku 2017 získali segregačné a represívne opatrenia v celej provincii úplne nový rozmer. Ujgurovia sú všeobecne označovaní ako potenciálni teroristi či separatisti. V praxi to vyzerá tak, že každý má svoje vlastné ID so všetkými informáciami o svojom nositeľovi. Medzi základné patria tie o etnicite, náboženstve a kultúrnom leveli. Každý je tiež označený ako bezpečný, normálny alebo nebezpečný. Samozrejmosťou sú povinné špehovacie aplikácie v telefónoch a hromadné zbieranie DNA. Postihnutia Vám môžu hroziť aj za to, ak odmietnete fajčiť, keďže tým preukazujete „nedostatočnú oddanosť sekularizácii“. A ak si chcete ako Ujgur kúpiť kuchynský nôž, budete na ňom mať vyrazené svoje ID ako QR kód. Zoznam všetkých diskriminačných opatrení bude určite omnoho dlhší.

Pre doplnenie celého obrazu je k dispozícií ešte výrok Čínskeho funkcionára na otázku, prečo sa to vlastne deje: „Nemôžete trhať burinu jednu po druhej, musíte urobiť kompletný postrek, ak ju chcete všetku vyhubiť.“ A hoci tieto informácie pochádzajú z roku 2018, ani rok a pol potom to podľa americkej Rady pre zahraničné vzťahy nevyzerá omnoho lepšie.

The New York Times Opinion

 

Bio výrobky nie sú zdravšie než tie klasické

Ak si kupujete bio výrobky v nádejí, že sa vďaka tomu lepšie stravujete, zbytočne vyhadzujete peniaze do koša. Ak to robíte kvôli tomu, aby ste pomohli planéte, tak svoju snahu ešte aj priamo sabotujete.

Polia či farmy produkujúce bio výrobky síce vyprodukujú prakticky menej všetkého škodlivého. Bohužiaľ tiež vyprodukujú menej jedla. Ak by sme to počítali práve na množstvo produkcie, boli by na tom o niečo horšie nehovoriac o tom, že by zabrali pôdu, kde by mohli byť lesy. Pre predstavu, ak by ste chceli takto kŕmiť celú Ameriku, potrebovali by ste na to rozšíriť územie pre pestovanie o dve plochy veľkosti Spojeného kráľovstva.

Zdravotné benefity na tom nie sú omnoho lepšie. Zdá sa, že nemáme spoľahlivé dôkazy o väčšej nutričnej hodnote alebo bezpečnosti bio potravín. Pravda, používajú len prírodné pesticídy, ani tie ale nutne nemusia byť menej škodlivé, než klasické. Podľa štatistických odhadov môže používanie bežných pesticídov v USA nanajvýš za 20 úmrtí ročne. Opäť však, ak by sa tak začali stravovať všetci, ďalšie štatistiky ukazujú, že by to viedlo k prehĺbeniu chudoby a tá zas k nárastu úmrtí v USA o 13 000 ročne. 13 000 je o 12 880 viac ako 20.

Ak teda máte dosť peňazí a bio výrobky Vám chutia viac, pokojne ich kupujte ďalej. Necíťte sa však vďaka tomu ako morálne lepší ľudia. Nie ste.

Telegraph

 

Prečítajte si sami

Celkom nakoniec moji obľúbení ľudia napísali o mojej obľúbenej téme. Nedá sa to síce skrátiť, ale ak by som mal každý deň do konca roka čítať jeden jediný článok, možno by to aj bol tento:

Empatie – jak na to

 

Teraz najčítanejšie