Denník N

Ako si naprogramovať simuláciu epidémií v jazyku Python

Práve som dokončil video o tom, ako sedenie doma pomáha zachraňovať životy. V ňom je aj sľub, že zverejním kód. Toto je krátky návod, ako ten kód rozbehať.

Tu je video, o ktorom hovorím v popise článku. https://youtu.be/kTrvSfgxrtg

Ak si chcete simuláciu pustiť sami a neviete ako na to, odporúčam držať sa tohto postupu:

  1. Na to, aby vám to fungovalo, treba mať nainštalovaný python3.  Návod, ako nainštalovať python 3 je tu: http://tuts.sk/programovanie/python-3-uvod-a-instalacia/
  2. Potom budete potrebovať knižnicu pygame. Návod, ako nainštalovať pygame je tu: https://pygame.pfaj.ca/
  3. Následne treba stiahnuť zdrojový kód simulácie. Dá sa stiahnuť tu: https://smnd.sk/kubman/simulacia_choroby.py
  4. Potom nastaviť rozlíšenie obrazovky. Premenné „sirka“ a „vyska“ treba nastaviť podľa svojho rozlíšenia + niečo ubrať na okraje.
  5. Pustiť skript. To sa robí rôzne na rôznych operačných systémoch. Môžete si ten svoj nájsť v tomto dlhom návode. https://realpython.com/run-python-scripts/
  6. Potom sa môžete hrať s premennými na začiatku. Viete meniť počet ľudí, proporciu, čo ostane doma, ako rýchlo sa ľudia liečia, či aká je inkubačná doba.

Prajem vám veľa zábavy pri jeho modifikovaní. Ak by sa vám chcelo implementovať multithreadyng, veľmi rád si ho pozriem, pošlite. Ak by ste mali iné otázky, napíšte mi na e-mail kkrchnavy na doméne gmail.

 

 

Teraz najčítanejšie

Jakub Krchňavý

Otec, manžel. Učiteľ na škole pre mimoriadne nadané deti v Bratislave. Občasný programátor a data-analytik. Niekedy aj stolár a domáci kutil. Najnovšie aj fotograf. Všetko z toho len a len pre radosť. ;)