Denník N

Absurdné podobenstvo života z pera enfant terrible dánskej literatúry

Kniha Mount Kodaň je taká ťažko definovateľná milá bizarnosť, s ktorou na súčasné dianie zaručene aspoň na chvíľu zabudnete.

Dánska vláda sa rozhodla, že v priemyselnej prístavnej oblasti nad hlavným mestom postaví horu vysokú 3500 m. Stavba trvala vyše dvesto rokov, financoval ju štát spoločne s konzorciom akcionárov, ktoré horu po dokončení spravuje. Dánsko vďaka nej získalo niekoľko ďalších klimatických pásiem a dokonca podnietila aj vznik nového architektonického štýlu.

Tak obrovská hora v inak plochej krajine zmenila prostredie, prírodné podmienky, počasie, vzdušné prúdy, aj bežný život: umožnila rozvoj zimných športov; zlepšila tréningové podmienky cyklistov (jedna z horských etáp Tour de France sa konala priamo na nej); v Dánsku sa vďaka nej usadilo mnoho druhov zvierat, ktoré sa tam predtým nevyskytovali; pritiahla ambiciózne projekty aj podivínov, ktorí si na jej neprístupných horských úbočiach našli útočisko; podporila ekonomiku aj turizmus. Dáni vďaka nej získali najvyššie položený supermarket na svete, ale aj jedno z najvýznamnejších observatórií. Táto monumentálna stavba s premyslenou infraštruktúrou sa stala súčasťou histórie nielen Kodane, ale celého Dánska, a stala sa ako druhá stavba vybudovaná človekom na svete viditeľnou z vesmíru.

Mount Kodaň je vlastne zbierka poviedok, z ktorých každá nejakým spôsobom súvisí s horou a životom okolo nej. Autor vždy opíše nejaký aspekt hory, za ktorým nasleduje poviedka, ktorá s ním súvisí. A tak, ako je bizarný základný nápad, tak bizarné sú aj jednotlivé poviedky. Od amatérskeho ornitológa, ktorý sa rozhodne nechať sa preoperovať tak, aby dokázal lietať a nakoniec sa mu podarí zmeniť kastový systém v Indii, cez kňaza, ktorý sa rozhodne dosiahnuť stretnutie s Bohom prostredníctvom úplného telesného vyčerpania na extrémnom behu na Mount Kodaň, až po návštevu mimozemšťanov, vďaka ktorej vznikla obľúbená rybia farma. Aj živý trpaslík tam je. A nelegálne grónske osady. Originálna bizarnosť hraničiaca s absurditou, ale tak dobre napísaná, že vyznieva úplne reálne. Napriek absurdnému prostrediu (alebo práve preto) opisuje úplne bežné reakcie úplne bežných ľudí na svet okolo seba.

Jej autor, dánsky spisovateľ Kaspar Colling Nielsen, má okrem divadelných hier na konte ešte dve ďalšie prózy, ktoré nie sú o nič menej bizarné: v románe Dánská občanská válka 2018-24 rozpráva muž, ktorý zažil finančnú krízu a následnú občiansku vojnu v Dánsku, kedy politikom stínali hlavy priamo na ulici a bankárov lovili ako zver, svoje zážitky sexuálne frustrovanému psovi s vyvinutou schopnosťou hovoriť a chápať; v románe Evropské jaro predstavuje dystopickú víziu úpadku európskej spoločnosti, kde vedci vybudujú na dánskom ostrove novú spoločnosť. Mount Kodaň bola ocenená za najlepší debut roka, za Evropské jaro získal Holbergovu medailu, prestížne dánske literárne ocenenie.

– – –

Kaspar Colling Nielsen – Mount Kodaň (Kniha Zlín, 2018, preklad do češtiny Lada Halounová)

Teraz najčítanejšie