Denník N

„Postihnutí športovci majú neadekvátnu hojnosť“, hovorí nový štátny tajomník pre šport

Zdroj: Adobe Stock
Zdroj: Adobe Stock

Kam nás dovedie vyčleňovanie a prieskumy verejnej mienky ako podklad pre rozhodovanie?

Štátny tajomník pre šport Ivan Husár (SaS) včera v rozhovore pre Denník N vysvetľoval znenie jeho nedávneho príspevku na blogu, v ktoromu uviedol, že “Postihnutí športovci majú neadekvátnu hojnosť”. Ak by ste si mysleli, že sa pokúsil tento výrok nejako diplomaticky vysvetliť, tak by Vás prekvapil. Konkrétne odpovedal: “Na Petru Vlhovú ide do Mariboru 4-tisíc Slovákov so zástavami. To, ako sa musí nadrieť na titul majsterky sveta, je neporovnateľné s Farkašovou, nikto ma nepresvedčí o opaku. To isté stolní tenisti či plavci. Ja si ich vážim, chápem, že spoločnosť im musí dať zelenú.” Hm. Čo k tomu dodať. Čiže špecialní olympionici a deaflympionici majú byť vlastne vďační, že im vôbec umožníme športovať a “dáme im zelenú”?

Úprimne, tieto jeho vyjadrenia ma zaskočili. Čudujem sa, že nespomenul aj nesprávnosť rovnakého ohodnotenia žien a mužov. Možno to bude tým, že ako príklad uvádzal Vlhovú. Keby sme mali náhodou na jej úrovni muža, tak by mu to možno tiež napadlo.

Prieskum verejnej mienky ako nový národný šport 

Ako bonus štátny tajomník predstavil nápad, aby verejnosť rozhodla, či úspech Vlhovej a vozíčkara v boccii je rovnaký. Chce si to dať zmerať v prieskume “v dobrej vzorke, napríklad 10-tisíc, či je šport oslabených a postihnutých rovnako významný ako tento šport”.

Potom, čo dnes Igor Matovič pripustil prieskum alebo anketu ohľadom opatrení pri riešení aktuálnej korona krízy, začínam mať obavu, že prieskum verejnej mienky má byť nejakým novým nástrojom rozhodovania vlády. Voliči a voličky rozhodli vo voľbách, teraz je už zodpovednosť v rukách vlády. Nemôžu ju alibisticky prenášať na ľud. Nehovoriac o tom, že považujem za mimoriadne nešťastné nahrádzať odborné rozhodnutia prieskumom verejnej mienky. To by sme sa mohli rovno spýtať, či napríklad nemáme všetky osady obohnať dvojmetrovým múrom alebo či majú politici a političky vôbec dostávať nejaký plat. Vlna populizmu môže zmiesť hocikoho. Myslime na to.

~~~

Sledovať ma môže na Facebooku alebo Instagrame.

Teraz najčítanejšie

Lucia Plaváková

Som advokátka, ľudskoprávna aktivistka a matka. Som členkou predsedníctva Progresívneho Slovenska. V Progresívnom Slovensku som našla ľudí, s ktorými zdieľam víziu Slovenska, ktoré je modernou krajinou férovou ku všetkým a v ktorej má každý šancu na dôstojný život. Som zakladajúcou členkou OZ Dúhové rodiny. Pre LGBTI ľudí poskytujem bezplatné právne poradenstvo v inPoradni. V parlamentných voľbách 2020 som kandidovala pod č. 28 na kandidátke PS/Spolu.