Denník N

J. M. Stiles: Evanjelizácia (Čitateľský denník 14/2020)

Žijem v moslimskom prostredí a pre ľudí s inou vierou je nepochopiteľné, keď im hovorím, že nikto sa nerodí kresťanom a že všetci kresťania sú vlastne konvertiti. Aj ľudia, ktorí vyrástli v kresťanskom prostredí, majú zmätok z obrátenia, pretože mnohí pochádzajú z tradícií, ktoré zdôrazňujú, že človek je kresťanom pre vonkajšie príčiny.

Biblia však jasne učí, že obrátenie nie je funkciou náboženstva vašich rodičov, príslušnosti k cirkvi, alebo údajoch v pase. Nie je založené na vašich akademických úspechoch, dokonca ani vtedy, keď sú z náboženskej inštitúcie. Obrátenie je založené na skutočnej, vedomej, pravej viere v Ježiša.
.
Ak čítate tieto moje mudrovačky už dlhšie, tak asi viete, že sa tu niekedy sťažujem. Že je nejaká kniha príliš dlhá. Alebo prikrátka. Pri Evanjelizácii, útlej to knihe z výbornej edície ReFormatio, som však s rozsahom maximálne spokojný. Ani slovko navyše, dalo by se říct. Ešte aj to titulné evanjelium, o ktorom tak často kresťania (ne)hovoria, je tam na poslednej strane zhrnuté.
.
J. M. Stiles pôsobí už dlhé roky v Spojených arabských emirátoch ako IT manažér a pracovník v kresťanskej organizácii. Zrejme aj preto, že žije v moslimskom prostredí, nemá také triumfalistické zmýšľanie, ako mnohí kresťania v západných krajinách, Slovensko nevynímajúc. Bytostne si uvedomuje, že evanjelium je dobrá správa — nie dobrá rada, a už vôbec nie niečo, čo môžete niekomu politicky či kultúrne nanútiť.
.
Knižočka má len osemdesiat strán, čo je v tomto prípade ozaj super. Stiles píše svižne a bez okolkov napríklad o tom, že evanjelizácia nie je nejaký program na námestí, pre ktorý musí kresťanské spoločenstvo vyhradiť jednorazovo rozpočet, ľudí a energiu, a po jej skončení si odškrtnúť splnenú položku. Evanjelizácia je žitím evanjelia v každodennosti, v jedinečných a neopakovateľných príbehoch jednotlivcov. A tým ozaj nemyslí misionárov v exotických krajinách, ale každého jedného Kristovho nasledovníka.
.
Evanjelizácia je tretím kúskom zo série 9Marks — Budovanie zdravých zborov (vyšla už úvodná Zdravá cirkevStarší zboru). Všetko to sú také ňuňu malé farebné knižočky, ktoré by na záver mohli vyjsť v jednom poriadnom viazanom zväzku — alebo darčekovom kartónovom boxe, keď už sme pri tom.
.
Toľko k mojim profesionálnym nápadom, tvorivý deň želám, priatelia.
A nabudúce, nabudúce sa vidíme pri nejakom tom comicse.
.
J. M. Stiles: Evanjelizácia
Porta Libri, 2018
88 strán
*
90 %

Moje písačkykresbičky môžete sledovať aj tu.

Teraz najčítanejšie