Denník N

Ako sa učiť s deťmi v čase zatvorených škôl? Geografiu budete mať s týmto článkom v malíčku

Nervozitu cítiť na oboch stranách. Nečakaná situácia zaskočila učiteľov aj rodičov. Každý sa snaží koľko vládze, no stále to nestačí a nikdy nebudú spokojní všetci. Nech je už zadanie úloh pre žiakov akékoľvek, vždy sa nájdu rodičia, ktorým sa nepáči. Raz je zle, že je klasicky na papieri, potom zas, že je online a oni nemajú dosť počítačov. Prosím, nečakajme zázraky, školu žiadna technológia nenahradí. Chcem vám trochu pomôcť aspoň s tým, v čom som doma. Pozrite si tipy a triky, ako s deťmi zvládnete školskú geografiu a možno sa aj zabavíte.

Samozrejme, geografia nie je predmet, s ktorým by mali mať žiaci problémy. Mám však informácie, že u mnohých nie je tak obľúbeným, ako by mohol či mal byť. Zvláštne, veď čo môže byť krajšie a zaujímavejšie, ako učiť sa o Zemi, o ľuďoch a ich činnostiach. Nepoznám vašu situáciu a neviem, ako sa teraz učia vaše deti. Ak sa vám zdajú zadania úloh z geografie, ktoré od učiteľov dostávajú, príliš suché, nudné, také či onaké, tento článok vám môže pomôcť to trochu oživiť. Zároveň verím, že materiály, ktoré sú v ňom spomenuté, umožňujú deťom pochopiť svet v súvislostiach a naučiť ich nielen fakty, ale aj schopnosť geograficky myslieť. Poďme teda na to.

Hneď na začiatok je potrebné uviesť, že som autorom metodického portálu Lepšia geografia, ktorý obsahuje stovky vzdelávacích materiálov, ako sú scenáre vyučovacích hodín, námety na bádateľské aktivity, projektové zadania, kvízy, články o mapách a pod. Dlhodobo sa snažím o to, aby sa geografia na slovenských školách premenila v predmet, ktorý nebude len telefónnym zoznamom faktov, ale bude tým, čím geografia je. Po zatvorení škôl som sa rozhodol sprístupniť celý obsah portálu pre všetkých zdarma. V nasledujúcom texte sa vám pokúsim priblížiť, čo všetko pre deti na Lepšej geografii (ale nielen na nej) nájdete a ako sa to dá využiť.

Záleží vám najmä najmä na vedomostiach a schopnosti pracovať s dátami v rôznej podobe?

Chcete viac menej tradíciu, ale v novom šate? Potom určite siahnite po interaktívnych online kvízoch, ktoré sú tvorené nielen na overenie vedomostí, ale aj rozvoj schopností pracovať s mapami, grafmi a pod. Viaceré z nich sú akoby e-learningové moduly, ktoré majú po každej úlohe či otázke vysvetlenie a odkazy na dodatočné učebné zdroje. Vyskúšajte si napríklad Obyvateľstvo a sídla Ázie alebo Spojené kráľovstvo. Chýbajú vám prehľadne spracované poznámky k učivám? Sú tu pre vás prezentácie. Osobne ich však už nevyužívam, nakoľko frontálne už prakticky neučím. Žiaci sa majú učiť svojou vlastnou činnosťou a preto na hodine pracujú na rozmanitých úlohách v skupinách (príklad tu). Mať čokoľvek len v odrážkach a učiť sa z toho je didaktické peklo. Čudujem sa, že to ešte nevymrelo. Ako by mali podľa mňa vyzerať učebnice budúcnosti? Napríklad takto – Interaktívny atlas obyvateľstva a miest Slovenska.

Bežnou súčasťou geografie je orientácia na mape. Niektorí slepé mapy nenávidia, iní ich zas milujú. Ak sa radi hráte a učenie si chcete spríjemniť, určite vyskúšajte rôzne mapové online hry. Je ich neúrekom. Písal som o nich aj v tomto článku na blogu. Kopec ďalších geografických hier od výmyslu sveta je k dispozícii tu.

Chýba vám doma atlas? Nevadí, Mapy.cz spustili svoj vlastný. Bezplatný prístup k interaktívnym atlasom teraz poskytuje aj české vydavateľstvo Fraus. Registrácia je na prvý pohľad komplikovaná, ale nenechajte sa odradiť. National Geographic má pre vás tiež darček, zdarma si stiahnite kompletné atlasové špeciály z minulého roka v češtine. Sú výborné!

Ak máte doma skutočných bádateľov a jedincov, ktorí sa neboja výziev, zamestnajte ich úlohami geografickej súťaže Zemeznalec. Zadania všetkých doterajších kôl nájdete na stiahnutie tu. Ak radi skúmate dáta, milujete grafy a radi sa o svete dozvedáte nové informácie práve týmto spôsobom, je tu pre vás tento článok.

Chcete to viac kreatívne a myslíte si, že deti by mali viac tvoriť a pátrať?

Úplne vám rozumiem. Aj preto je pre mňa tento typ úloh dôležitý. Začať môžeme hneď na aktuálnu tému, vyskúšajte Koronavírus v kreslených vtipoch. Ako s deťmi spoznávať svet aj bez cestovania do zahraničia som písal v tomto článku. Radi deti pracujú na rôznych projektoch? Nech sa páči, v tomto článku ich nájdete rovno desiatky. Ešte viac je ich k dispozícii tu. Radi experimentujete a bádate? Mám tu aj niečo pre vás. Nápady na spestrenie spoznávania sveta, ktoré nestihnete vyskúšať ani za celý rok, sú zas v tomto zozname. Zdá sa vám, že už je toho príliš veľa? Máte pravdu, oddýchnite si pri tvorbe vlastných kvízoch a rôznych hier. Návody a šablóny, ktoré vám v tom pomôžu nájdete tu.

Možno vám treba niečo viac konkrétne. Napríklad si vytvoriť vlastnú mapu v Google Earth. Ktoré dieťa by z toho nemalo radosť? Alebo vám stačí len pozerať sa z okna. Dá sa tak veľa precítiť a naučiť. Takto sa s tým popasovali študenti z gymnázia v Krupine. Obľubujete dokumentárne filmy? Ak by som mal vybrať len jeden, bol by to tento. Určite máte doma aj veľa starých fotiek. Pozrite si ich spolu s deťmi, rozprávajte sa o nich a potom si ich spoločne kolorujte. S nástrojom na stránke MyHeritage je to veľmi rýchle a jednoduché.

Geografia je všade, preto je aj u vás doma. A nemyslím len encyklopédie a knihy, ktoré sú jej venované (tipy na dobré detské knihy). Pozrite si spolu s deťmi napríklad stránku Dollar Street a virtuálne navštívte niektorú z viac ako tristo rodín. A potom spracujte rovnako aj svoju domácnosť. Alebo si všímajte pôvod vašich vecí, urobte si prehľadnú štatistiku a dajte si to do mapy. Odkiaľ je vaše oblečenie, elektronika, vaše hračky alebo potraviny? Pristavte sa pri magnetkách na chladničke, spomínajte na miesta, ktoré ste navštívili. Nechajte ich deti vyhľadať a vyznačiť do mapy. Alebo skúmajte pôvod svojho priezviskazmapujte svoju rodinu.

Viem, je toho príliš veľa. Ale keď geografia je taká krásna!

 

Teraz najčítanejšie