Denník N

Z najúspešnejšieho roku v histórii sa stal boj o holé prežitie

Iste. Spolu to zvládneme. Otázne je len to, že za akú cenu…

Moja úloha v systéme je aktuálne pomerne nevďačná. Musím byť totiž schopný naplniť obecnú kasu napriek tomu, že tam vonku zúri pandémia.

Tam vonku zomierajú ľudia, no a ja (aj s ďalšími kolegami a kolegyňami) budem musieť byť, žiaľ, tá špina, ktorá na konci dňa, so škrípajúcimi zubami a slzou na krajíčku, musí podpísať výrub dane z nehnuteľností, rozhodnutie o vyrubení miestneho poplatku za rozvoj (ktorý máme najvyšší možný – 35 eur za štvorec) alebo aj tú nešťastnú daň za psa.

Vopred sa za to každému úprimne ospravedlňujem, ale držať kasu pevne v opratách práve v krízových časoch je mojou najväčšou zodpovednosťou.

Vzhľadom na súčasnú situáciu sú dane pre obce a mestá ešte existenčnejšou záležitosťou než kedykoľvek predtým.

Pred pár týždňami som na tomto mieste informoval o projektoch, ktoré Hviezdoslavov v roku 2020 čakajú. Veľa peňazí do obce a jej občianskej vybavenosti začali konečne nosiť aj súkromní investori.

Sú a budú to milióny eur.

Niekoľko miliónov sem naleje i cirkev, pretože sme sa dohodli na novej základnej škole s telocvičňou či novom kostole a komunitnom centre. Stavebné povolenie som im podpísal 23. marca 2020 – teda v čase, keď sa vonku nedal kúpiť ani len klinec…

Najväčšia investícia do vzdelania v celej našej histórii.

Ďalšiu školu chceme a budeme stavať my. Otázne je, či bude za čo. A ak áno, tak na úkor čoho?

Vo výstavbe je ďalšia súkromná materská škola, vzniká nový areál so supermarketom, zdravotným strediskom, obchodnou galériou, domov sociálnych služieb, pivovar. Na obci sa boríme s vodovodom a kanalizáciou, budúcim štvorhektárovým športovo-relaxačným areálom, rekonštrukciou obecného a stavebného úradu, či dramatickou revitalizáciou zelene.

Hviezdoslavov bude perfektné miesto pre život. Na všetko sú však potrebné peniaze…

Brutálne veľa peňazí.

Mojou hlavnou úlohou vo Hviezdoslavove je zabezpečiť to, aby peniaze boli.

Našťastie, súkromný sektor v našom prípade ešte v tomto momente stav núdze nehlási.

Obec Hviezdoslavov je na tom podobne. Našľapujeme však opatrne – nachádzame sa totiž na mínovom poli. Každé euro si dvakrát otočíme, než ho rozkotúľame za nejaký tovar, či službu. K situácii sa staviame čelom, rozumne, zodpovedne…

Nechceme prepúšťať, nechceme siahať na platy, nechceme rušiť projekty. Raz tento zlý sen menom COVID-19 (a verím, že to bude čoskoro) skončí a ľudia budú chcieť dôstojne žiť. Budú chcieť, aby ich dieťa chodilo do slušnej školy,  pilo čistú vodu a v prípade potreby navštívilo špičkového pediatra vo vlastnej obci.

Mojou úlohou je toto všetko (a ešte omnoho viac) zabezpečiť. Na to som tu a beriem to vážne.

Ospravedlňujem sa, že to niekedy môže trochu zabolieť. Iná cesta, žiaľ, nie je. Obciam alebo mestám totiž nepomôže nik iný, než ľudia, ktorí ich tvoria.

Mestá a dediny nie sú tie múry, chodníky, autá a cesty. Mestá a dediny ste Vy – ľudia tam vonku…

P. S.: Sledovať ma môžete tu, veľmi ma to poteší…

Teraz najčítanejšie

Marek Lackovič

Donedávna progresívny starosta jednej z najrýchlejšie rastúcich samospráv SR - Hviezdoslavova - ktorú viedol 5 rokov, od r. 2018. M. Lackovič je zakladajúcim členom Progresívneho Slovenska (PS) a pred starostovaním bol aj jeho trnavským predsedom. V septembri 2019 bol Hviezdoslavov pod jeho 10-mesačným vedením ocenený prestížnou Cenou pre otvorenú samosprávu za r. 2019, udelenou Združením občanov miest a obcí Slovenska. Po roku bola Obec na ocenenie nominovaná opäť. V r. 2021 pridal svoje ocenenie aj nezávislý portál PlatStarostu.sk. V decembri 2021 bol M. Lackovič zaradený medzi 30 tvárí lepšieho Slovenska v knižnej edícii "Humans", ktorú priniesol Forbes. V r. 2022 bol súčasťou slovenskej delegácie Transparency International v Kosove, v r. 2023 úspechy Hviezdoslavova prezentoval aj predstaviteľom hl. mesta Islandu - Reykjavíku. Do slovenskej delegácie v Nemecku ho za reprezentanta samospráv prizvalo aj Ministerstvo vnútra SR. V októbri 2022 obhájil svoj mandát starostu obce s výsledkom 83,2%. Od októbra 2023 je poslancom Národnej rady Slovenskej republiky za PS, zároveň je členom Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. V rámci novej politickej kultúry - sedieť len na jednej stoličke - sa v decembri 2023 vzdal mandátu starostu.