Denník N

Pozor, populista

Alebo ako sa Igor zbavuje zodpovednosti a chce ju hodiť na bežných ľudí

Jasné, dostal sa do tejto situácie tak trochu nešťastne. Sám si to takto nepredstavoval a jeho cieľom bolo predsa poraziť mafiu. Ale zatiaľčo mafia si užíva miesta v opozičných laviciach a niekedy právom, inokedy zo zúfalstva vykrikujú, že premiér má konať, tak skutočne, premiér na seba musí prebrať zodpovednosť za svoje kroky.

Igor si zatiaľ na túto svoju úlohu nezvykol. Nie je v nej doma a aj preto stále prídu vyhlásenia bez rozmyslu, bohužiaľ znejúce akoby z úst ekonomického analfabeta. Naviac takého, ktorý by sa rád zbavil zodpovednosti a ešte z celého tohto cirkusu vyšiel ako ten, čo urobil maximum. Možno áno, nemôžeme mu zas krivdiť vo všetkom a po celú dobu, podľa mňa skutočne robí na maxime svojich síl. Ale očividne to nestačí. Stále totiž nemáme odpovede na otázky, ktoré nás trápia najviac – prečo sa netestuje na ním ohlasovaných 3 tisíckach ľudí denne, prečo to neustále viazne. Prečo stále nie sú prepojené dáta od štátnych a súkromných laboratórií, prečo to nejde tak hladko.

Možno preto, že Igor nie je tak dobrý manažér, akoby sa mohlo zdať. Možno nevie delegovať prácu tak, aby nemusel riešiť všetko, pretože on chce riešiť všetko. Chce rozhodovať, chce mať moc a chce si vypočuť každého a ešte to aj na tlačovke všetko pekne vysvetliť. Ale v kríze musí najmä konať. Rozhodne, rázne a hlavne za to všetko prijať zodpovednosť.

To ale on nedokáže, nie je líder. Je len bábka, ktorá hovorí, že majú rozhodnúť ľudia. Tí ľudia, z ktorých vyše 90% nemá o epidemiológii, infekčných ochoreniach a tobôž nie o ekonomike ani základné znalosti. Tých ľudí, ktorí bez hanby na facebook napíšu, že veď „chýbajúce peniaze si vytlačme, aký problém?“. (Bez srandy)

Nie, Igor, v tomto ľudia rozhodovať nemôžu, nerozumejú tomu. Tak ako ani ja nerozumiem ekonomike, ale viem, že „vypnúť krajinu“ je blbosť. Bude to totiž spúšťačom ešte rýchlejšieho nástupu a možno drastickejšieho priebehu ekonomickej krízy, z ktorej síce možno vyjdeme s menším počtom mŕtvych ľudí na koronavírus, ale zato s určite väčším počtom nezamestnaných, ktorí neuživia svoje rodiny. Rodiny, ktoré to rozvráti, na celé roky pošle do finančných problémov a veľmi pravdepodobne nás to korony aj tak nezbaví. To si už na vlastné triko vezmeš? Vlastne nie – o tom chceš nechať hlasovať ľudí. A akú asi otázku im chceš položiť?

„Ste za to, aby sme mali po koronakríze viac mŕtvych na koronavírus, alebo na bezvýchodiskovú finančnú situáciu spojenú s násilím, depresiami a rozvratom rodín?“

Je načase zachovať sa ako líder a priznať si pravdu. Postaviť sa pred ľudí a povedať, aby vám dôverovali. Aby dôverovali ľudom, odborníkom, ktorými ste sa obklopili a dúfam, že sa ešte budete obklopovať. Aby ste na seba prevzali zodpovednosť a riadili sa tým, čo Vám povedia najbystrejšie mozgy sveta, nie ulica na základe vlastných emócií. Veď vieme ako sú tie prelietavé.

Teraz najčítanejšie