Denník N

Zo Sydney sa presťahoval do Šaľe a je mu dobre!

Krok vpred

Na cestovaní sú skvelé dve základné veci. Prvou je tá, že život nastaví zrkadlo tomu, čo ste si o svete mysleli a druhou sú návraty. Prerozprávané zážitky svojim blízkym (nie prezdieľané na IG či FB).

Z našej strany plota, máme všetko a všetkých naskladaných v škatuľkách. V jednej za druhou uložené stereotypy vnímania sveta. Francúzi jedia žaby a nehovoria anglicky. Američania, tí sú jednoduchí a hluční. Škandinávci sú, samozrejme, chladní a odmeraní. Španieli zase divokí a veselí. Všetkým vieme priradiť osobitný prívlastok.

Počas cestovania sa má šancu v ľudskej mysli udiať  podstatná vec. Zistíte, že na druhej strany plota je všetko trochu inak. Zbavíte sa šablónového vnímania sveta. Ak budete mať oči dostatočne otvorené, možno sa vám podarí naraziť napríklad na Mexičana, ktorý nemá rád ani burritos a ani nepije Tequilu.

Je na nezaplatenie opustiť svoju bublinu zvanú domov a pozrieť sa k susedom za plot.

V nasledujúcom videu nájdete úprimné rozprávanie „Aussieho“ menom Douglas Hyde, ktorý sa rozhodol vymeniť najznámejšiu pláž sveta austrálsku Bondi Beach za slovenské mesto Šaľa, kde učí na gymnáziu našich študnetov ako sa pozerať na svet z inej perspektívy.

#KrokVpred

Teraz najčítanejšie