Denník N

Ťapkať na balkónoch to áno, ale darovať život zdravotníkom, predavačkám a aj sebe, to už nie?

Toto platí pre každého päťtisíceho z nakazených. Ako ďalej pri len dvoch možnostiach?

Zomiera aj veľa nediagnostikovaných a nie je to snaha klamať

Možnosť ísť cestou Talianska a Španielska sme zavrhli už na začiatku.  Francúzi na to prišli tiež, keď sa názory odbornej verejnosti stretli s realitou, že to nie je chrípka pekne popísané v blogu „Překlad: „Udělali jsme chybu, je to mnohem vážnější“, poplach zní od hlavního infektologa„. Teraz zisťujeme, že aj Švédsko a Nemecko, ktoré si mysleli, že dostatok ventilátorov ích spasí a sú za vodou nemali pravdu. Viď články Míříme ke katastrofě. Mrtvých ve Švédsku přibývá, klid dostává trhliny, keď sa aj prvým a aj druhým hromadia prípady z domovoch dôchodcov, s čím majú problémy aj v ČR, čo však nevedie len k veľkej úmrtnosti dôchodcov, ale aj k nakazeniu zdravotných sestierlekárov.
1) Prvý odkaz píše: „V nemocnici je nyní 24 pozitivně testovaných pacientů na oddělení následné péče a k tomu šest zdravotních sester, které přešly do domácí karantény.“ a cituje aj status zdravotnej sestry z ČR deň pred jej smrťou: „Jeden plášť, brýle a ústenka na 12hodinovou směnu fakt k takovému pacientovi nestačí. To se můžu svlékat, jak chci, a je mi to stejně prd platné,”. Samozrejme, už počujem myseľ popieračov, že mohla mať „skrytú vadu“, alebo zomrela na niečo iné, ale to by nemohol existovať fakt, že aj v Taliansku a aj v Čínskom Wuhane v epicentrách nákazy zomieralo oveľa viac ľudí v mesiaci nákazy, ako v bežnom mesiaci roky predtým. V Taliansku to bolo 6 – 10x viac! Podľa premorenosti populácie nákazou a podľa priemerného veku obyvateľov obce. Jeden príklad v nasledujúcom grafe:

Graf: Úmrtia v obci Nembro v Taliansku v rokoch 2019 vs 2020 bežné a pripísané koronavírusu
Graf: Úmrtia v obci Nembro v Taliansku v rokoch 2019 vs 2020 bežné a pripísané koronavírusu. Zdroj.

Článok „Počty úmrtí v Itálii mohou být velmi podhodnocené, tvrdí analýza“ ďalej píše, že v obci Nembro bola očakávaná úmrtnosť za 84 dní roku 2020 35 ľudí, pre Koronavírus zomrelo 31 ľudí a navyše zomrelo ďalších 92 ľudí. V meste Bergamo za dva týždne v marci 2019 zomrelo 56 ľudí, teraz to bolo 164 a Koronavírusu bolo pričítaných 31 úmrtí. To je 108 úmrtí navyše a iba 1/3 bola pripočítaná Koronavírusu. O podobnom hovoria aj desaťisícky urien v krematóriách vo Wuhane, ktorých fotky sa šíria internetom. Čiastočne je to spôsobené skrývaním reálnych počtov obetí Čínskou vládou, ale možno aj nedomyslením faktu, že v 11 milionovom meste proste prirodzene zomrie mesačne 12 tisíc ľudí aj bez Koronavírusu a tak predpokladané počty urien v krematóriách 42-47 tisíc – 12 tisíc nám môžu dať možné počty obetí v Číne 30-35 tisíc a nie 3 tisíc, ako tvrdili oficiálne počty z Číny. Je však kľudne možné, že to je spôsobené presne tým, čím v Taliansku, že preťažený systém nerieši testovanie ľudí, čo zomreli mimo nemocnice. To nerobí ani Francúzsko, ako som niekde čítal. Vyjadril sa k tomu 2.4. aj Pavel Dvořák žíjúci a blogujúci zo Shanghaja vo svojom 17 minutovom videu „Čína klame a tají reálne čísla mŕtvych a nakazených! Medvedia pečeň lieči koronu! Je to pravda?„.

2) Druhý odkaz je dnes – 4.4. vydané video, ktoré hovorí, že v Taliansku sa nakazilo 11 000 zdravotníckych pracovníkov a 76 z ních zomrelo. Pripomínam, že Taliansko má 1 milion zdravotníckych pracovníkov, takže sa nakazilo 1% a. 75 z 11 000 je jeden zo 147 nakazených zdravotníkov doteraz zomrel. Keď podľa vyššie uvedených prípadov vieme o štvornásobnej úmrtnosti, ako je evidovaná, tak tak môžeme počítať aj 300 mŕtvych. Zatiaľ!

Skrytá cena boja o životy pacientov

O skrytej cene za prežitie pacientov v spoločnosti a o chybe výpočtov IZP píše  obvodná lekárka MUDr. Lenka Bachratá vo svojom blogu „V čom nás zavádzajú vedecké modely šírenia vírusu„. Keďže človeku sa nechce samému hovoriť o jeho ohrození, nedovolila si ani ona písať o ohrození zdravotníckych pracovníkov. Ale určite to chápe. To isté, len v ružovšom sa bude týkať aj ľudí v častom kontakte s možnou nákazou – predavačiek v obchodoch a isto najdete sami profesie, ktoré mi neprichádzajú na um. Teraz nie, ale keď bude mať vo vrchole nákazy vírus 10% populácie, 7-20% sa bude cítiť úplne zdravých! Tí budú chodiť so svojou nákazou po Slovensku a v 28 minutovom  rozhovore s Českým infektológom Jiřím Benešom som sa dozvedel, že s malým množstvom vírusov si dokážu pľúca poradiť a zlikvidovať ho špeciálnou látkou, ale s väčším množstvom vírusov už nie. Samotný Lídl na Slovensku zamestnáva 4000 ľudí. Kým správa z 11.3. o nakazenej predavačke v Trnavskom Lídli bola hoax. , článok z Čiech z 2.4. už hovorí o nakazených 2 predavačkách v 2 predajniach Lídlu, ale ďalší deň druhý ukľudňuje, že sa pravdepodobne nakazili v rodine. Nejde tu o Lídl, ale o predavačky celkovo, ktorých je podľa mňa viac, ako zdravotníkov, ktoré by mali byť od určitého veku tiež chránené pred nákazou a vyšším rizikom úmrtia tak, ako sa múdro chránia starší obvodní lekári a zubári. Problematike ochrany predavačiek sa venuje článok „Prodavačky mají cenu zlata. Řetězce jim připlatily 50 až 100 procent“ Poviete si, mladým toľko nehrozí, ale… 2% detí do 9 rokov potrebuje JIS, 2% pre vek 20 rokov a 4% pre vek do 44 rokov. Viď článok „Nová analýza dokazuje, že miléniáli nie sú nedotknuteľní (EN)“ a video o tom, ako Anglicko dnes smúti (BBC News (EN)) za 5 ročných chlapcom.

Pomätenec s genetikou

Čítal som článok pomätenca, ktorý rozdiel v úmrtnosti na severe a juhu Talianska, alebo v Nemecku videl v genetike a úplne ignoroval preťaženosť zdravotného systému na severe Talianska v mieste počiatkov Talianskej epidémie, dodatočné zastavenie chodu krajiny a najmä počet dní od začiatku epidémie  po deň obmedzenia pohybu obyvateľstva. Všade na svete a to aj u nás, najprv sa Koronavírusom nakazia ľudia viac cestujúci a to sú ľudia 20-40 rokov. Tí to zvládajú väčšinou výborne, ani o tom často nevedia, ale nakazia ľudí naokolo. A buď to šíria v komunite svojich známych, spolupracovníkov, alebo rodinných príslušníkov. V severnom Taliansku sa to pravdepodobne rozširovalo skryte medzi Čínskymi pracovníkmi pracujúcimi v „Made In Italy“ módnych továrňach, ktorí nakazili svojích Talianskych kolegov, ktorí až to doniesli do svojich rodín.  A keď sa to dostalo medzi staršiu generáciu, začalo sa to prejavovať v spoločnosti!

Zabudnite na počet nakazených a testovaných na milión obyvateľov

Aj vyššie spomenutý pomätenec, ktorého je škoda odkazovať a aj niektorí ďalší demagógovia riešia počet nakazených na milión obyvateľov. Veď aj USA malo donedávna výborný pomer, že? A včera tam zomrelo vyše 1000 chorých za deň! Podstatné je, ako presne je krajina chránená pred príchodom nakazeného do krajiny. V druhom kole ako dobre sa vie vysporiadať s prípadmi, ktoré sa vyskytnú „z čista jasna“. V Česku už pri 300 nakazených nevedeli, ako sa ím nakazila polovica nakazených. To ím skomplikovalo hľadanie zdroja nákazy a spôsobilo zvýšený nárast. Známy taxikár Uberu to nebol. Počet testov v krajine tiež nehovorí veľa, pretože ak do krajiny prichádza málo ľudí, nie sú tam nakazení, sú v karanténe všetci, tak aj keď má málo testov na milión obyvateľov, tak to nie je problém. Tak isto ani nie je problém, ak má 2x väčšie Česko 4x viac testov, pretože v Česku epidémia začala o týždeň pred nami. Viď môj predchádzajúci blog „Dva týždne „polokarantény“ nebudú stačiť, ukážem Vám prečo„.  Objektívnejšie porovnáva testovanie v Česku a na Slovensku sa venoval Poavol Kopecký vo svojom blogu Corona na Slovensku – svetlo na konci tunela. Zatiaľ sme na tom našťastie dobre, ale čo nám hrozí hneď popíšem.

Prvý Slovák nakazený 15.februára

Uvažuje sa aj o začiatku nákazy v Taliansku v novembri 2019, ale podľa nášho skrytého prípadu z Bojníc, ktorý bol popísaný v reportáži v RTVS Televíznych novinách „ÚDZS preveruje postup Bojnickej nemocnice“ od času 14:34 https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13982/219479, keď prišiel v strede februára do Bojníc obchodný partner z Holandska, tam nakazil majiteľa firmy, ten ďalšieho svojho zamestnanca a postupne malo 5 ľudí vo firme od 1., 5., 8., 10. a 15.3. príznaky Covid-19 a prvý nakazený – majiteľ firmy po liečbe v nemocnici na zápal pľúc už aj zomrel a je prehlásený za prvú obeť Koronavírusu na Slovensku.

Prvé úmrtie v krajine versus počet skrytých prípadov

Ale ak bežný nakazený rozšíri infekciu na 4 ďalších ľudí, čo iné, ako 2-3 generácie beznákazových pacientov spôsobilo to, že počty pacientov v Taliansku boli dlhé týždne 3 pacienti, z čoho boli 2 turisti z Číny a následné výskočenie prípadov po dňoch 20,79,150,229,322,445, …? Veď u nás a aj všade inde to bolo postupné najprv po jednotkách, desiatkach a až neskôr po stovkách. Napríklad Slovensko malo medzi 10-100 prípadmi 7 dní, Maďarsko až 9 (16,19,30,32,39,50,58,73,85), ale nikto nemal taký rýchly postup, ako Taliansko. Viď môj prehľad z 18.3., ktorý ukazuje začiatky nákazy v niektorých blízkych a veľkých krajinách, kde deliaca čiara je 100 prípadov.

Prehľad počtu koronavírusom SARS 2 nakazených pacientov v rôznych krajinách.

Riziko skrytých prípadov

Pre mňa zaujímavý bol trend počet dní od prekročenia 100 diagnostikovaných, po prvé úmrtie. Anomálie boli Nemecko, kde prvý pacient zomrel až pri 3000 diagnostikovaných (ale boli to rovno 4 pacienti za 24h), v Maďarsku to bolo pri 30 diagnostikovaných pacientoch. Kým v krajinách, kde bola epidémia skôr, ako Taliansko (prvá vlna) bol tento rozdiel 7 dní, pri ďalšách Taliansku blízkych a vyspelých krajinách (druhá vlna) to bolo 5 dní, tak v krajinách menej scestovaných, ako Slovensko, Poľsko, Maďarsko to bolo 0 dní okolo počtu 100 diagnostikovaných pacientov. Keďže smrť nastáva priemerne za 19 dní od nákazy*, tak nákaza tu bola dávno skôr. To ma znepokojuje, pretože s informáciou, že zomiera 1% ľudí mi to hovorí, že dosť nakazených mali krajiny už pred detekovaním prvého prípadu. Viď Bojnický prípad, ktorý tu bol približne 15.2. a pri priemernej inkubačnej dobe 5 dní mal nakazený príznaky pravdepodobne od 21.2., čiže 14 dní pred oficiálne prvým detekovaným pacientom. Mám si myslieť, že v krajinách Slovensko, Maďarsko, Poľsko máme veľa skrytých prípadov, keď aj na Bojnickú prvú smrť sa prišlo iba náhodou, keď to nebol pacient s cestovateľskou anamnézou, teda si to vôbec neuvedomoval? To je dôvod obavy zo skrytých prípadov, pretože ešte stále sa dostatočne netestujú tí, čo majú len príznaky a nemajú cestovateľskú anamnézu.

*Štatistika venovaná čisto úmrtiam na Covid-19 cituje analýzu WHO, že to trvá 2-8 týždňov. Zdravotníci v Taliansku hovoria, že zažili smrť u starch ľudí aj do 24 hodín od prvých príznakov.

Ekonómovia versus realita laboratórií

Ozývajú sa u nás ustráchané hlasy najmä ekonomicky uletenej časti obyvateľstva, ako Sulík (rozhovor 24 min.), Mikloš, Dzurinda, Karpiš (rozhovor 17 min.), ako by sme mali naskočiť na Juhokórejský model, len aby sme nemuseli zastaviť krajinu. Prečítali si asi článok „Testovať, testovať, testovať. Južná Kórea ukazuje, ako sa dá epidémia koronavírusu zastaviť„, pozreli Wikipédiu, a už vedia, že stačí veľa testovať a čudujú sa, prečo ešte veľa netestujeme, keď to je riešenie, ako bojovať s Koronavírusom a nezastaviť produkciu, neznížiť ceny akcií atď. Netušia, čo odborník na nebezpečné infekčné choroby profesor Krčméry v jednom z rozhovorov povedal, že tu máme 10 rokov deficit 500 laborantov, že zaučenie laboranta, aby robilo presné testy trvá týždne. Róbert Mistrík sa na facebooku vyjadril, že zvýšiť počet testov 5x bolo náročné. Kým Južná Kórea robí 15 000 testov denne, tak my robíme aktuálne 1850 testov denne a limit máme 3000 testov denne. Neviem, či je to limit aj s možnou dvojsmennou/nočnou prácou, ako robia v Južnej Kórei, ale verím, že sa snažia všetci, ktorí vedia, o čo ide.

Dôvody na radosť z malého počtu nových prípadov?

Ide o to, že keby sa zrazu vynorili „z čista jasna“ niekde stovky prípadov infikovaných ľudí môžeme mať problémy ích všetkých zdetekovať a nemusí stačiť kapacita naších laboratórií. To je dôvod, prečo by sme zatiaľ nemali jasať nad nerastúcim počtom prípadov, aj keď percento nakazených sa krásne znižuje zo 4% k 1% testovaných. Predpokladám, že preto chce premiér Matovič ešte viac spomaliť krajinu na pár týždňov. Netestujeme ešte všetkých potrebných a neboli sme na epidémiu pripravení tak, ako Južná Kórea a iné krajiny: Článok „Na pandémiu sa pripravovali roky, testujú najviac na svete. Ako Island zvláda koronavírus“ o príprave Islandu na boj s koronavírusom hovorí, že prvý krat upozorňovali verejnosť na konci Januára. Gruzínsko bojuje s Koronavírusom už od Januára, ešte ho tam ani nemalo. Blog Márie Demkovej „Gruzínsky blackout“ zo včera píše „Gruzínsko eviduje k dnešnému dňu 126 pacientov s COVID-19.“. Poučné čítanie. Člen krízového tímu profesor Krčméry sa pred prvým oficiálnym prípadom na Slovensku vyjadroval, že to bude v pohode. Po raketovom nástupe diagnostikovaných v Taliansku a po príchode 20 tisíc turistov z Benátok a z lyžovačky na Slovensko sa už vyjadril, že sme mali skôr zakázať športové podujatia a obmedziť leteckú dopravu s Talianskom. Profesor Krčméry sa však tiež vyjadril, že to zvládneme do mája. Povedal však, že to zvládneme bez námahy? Väčšina rozhovorov s ním je na Youtube.

Schopnosť stíhať vyhľadávať nové prípady

Južná Kórea stíhala pri svojích 15 000 testoch za deň a lepšom elektronickom dobrovoľnom monitorovaní odhaľovať 100 prípadov za deň. My máme aktuálne 20-30 nových prípadov za deň. Bude 3000 testov za deň dostatočných? Je to akurát na dostatočný náskor pred koronavírusom?

Covid-19 potvrdené denné prírastky - epidemiologická krivka
Covid-19 potvrdené denné prírastky – epidemiologická krivka. Zdroj: ourworldindata.org

Epidemiológovia versus Ekonómovia

V článku „Zahraničné štúdie: Opatrenia na boj s koronavírusom by mali trvať aspoň šesť týždňov“ sa epidemiologička Alexandra Bražinová z Lekárskej fakulty UK v Bratislave vyjadrila, že v tejto chvíli nie je za vypnutie krajiny, ako o ňom pred pár dňami hovoril premiér Igor Matovič (OĽaNO), no dodala, že v nasledujúcich týždňoch by opatrenia ešte trochu sprísnila.“ Citovala 2 štúdie z 24.3. a 30.3. o tom, že vedci dospeli k názoru, že 42-44 dní je optimálny čas opatrení na zníženie nákazy. Veď keď sa človek stáva infekčným za priemerne 3 dni, nakazí niekoho doma, ten je chorý priemerne mesiac, tak je to minimálne 5 týždňov, čo by mali byť ľudia doma, pretože tí neidentifikovaní nakazení, ktorí o svojej nákaze nevedia by nákazu bez karantény šírili ďalej! Je to minimálne 1 z 15, ale v naších pomeroch, keď sa „musí“ chodiť do práce to môže byť kľudne 20% nakazených!!! Tu nás dobieha naša snaha zarábať peniaze a vidieť to najmä na nastavení časti národa, keď najmä ľudia z Bratislavy asi splácajúci svoje hypotéky, ktorí sú za rok chorí 2% času si toto nechcú dovoliť oproti východu, ktorý je na PN 8% pracovn0ho fondu v roku. A kde je najviac nakazených na Slovensku? Je pravda, že ľudia v Bratislave sú aj ekonomicky na tom lepšie a bližšie, aby išli na lyžovačku a výlet do Talianska, ale je to celý dôvod? Pre ten pomer 2% vs 8% si trúfam povedať, že aj to je dôvod. Prečo väčšina nových prípadov je z Bratislavy.

Ekonóm SAV v článku „Baláž: Vypnutie slovenskej ekonomiky vyjde najmenej na 5 miliárd eur“ odpovedá: „To, či sa dá poraziť vírus jedine zastavením ekonomiky, musia povedať odborníci, nie politici alebo ekonómovia.“

Úmrtnosť závisí od kedy štát urobí lockdown/blackout/shutdown.

Naše šance na prežitie každého jedného z nás sa zväčšili, stále sú však len o niečo lepšie, ako zomrieť pri autonehode v priebehu kalendárneho roka. Neveríte? Za rok zomrie na Slovensku pri autonehode 250 ľudí. To je šanca zomrieť 1:20 000. Na Covid-19 sa zomiera mladým so šancou 1:500 a keď zoberieme len zdravých, tak je to nie viac, ako 1:5 000. Napríklad v Anglicku zomrelo v jeden deň 637 ľudí a 6% z ních nemalo žiadne skryté zdravotné problémy. Boli všetci vo veku 48 a viac rokov a práve tam je tá finta! Keď už zomiera viac ľudí, tak už tam vidíte aj mladých zdravých umierať. Keď máte vzorku len 700 ľudí, nevidíte každý deň mladého zdravého zomierať. (Aj ten 5 ročný mal dáky problém – povedalo video BBC News.) Ako vidno aj z odkazov vyššie, nie je to len tak odizolovať starších ľudí, ako sa nádejal Johnson. Veď ani jeho tehotná priateľka možno neunikla nákaze.

Zaujímavý pohľad o tom, akých pacientov kto a kde zachytil ponúka štúdia „Odhady závažnosti koronavírusovej choroby 2019: analýza založená na modeli“ z časopisu Lancet. Popisuje dôvody rozdielov medzi skupinami pacientov v rôznych kútoch sveta nielen z dôvodu dostatku starostlivosti, ale prenesene z podľa štádia epidémie medzi obyvateľmi. Veľmi názorne to popisujú obrázkom obsahujúcim miesto zachytenia nakazeného versus jeho závažnosť príznakov:

Lancet rozdelenie zachytených pripadov Covid-19
Lancet rozdelenie zachytených pripadov Covid-19

Podľa toho, kedy sa podarí zachytiť epidémiu, ako stíhajú zdravotnícke zariadenia, nakazení akého veku sa vyskytujú vyzerá aj pomer úmrtí k všetkým prípadom v krajine:

Coronavirus CFR - pomer úmrtí na evodovaný prípad choroby Covid-19
Coronavirus CFR – pomer úmrtí na evodovaný prípad choroby Covid-19. Zdroj: ourworldindata.org

Negatívny dôsledok pre jedného z päťtisíc nakazených.

Štúdia hovorí, že človek vo veku 0-9 rokov na infekciu zomrie so šancou 1:62 111., vo veku 10-19 rokov 1:14 388,  20-29 1:3236, 30-39 1:1184, 40-49 1:621, 50-59 1:168, 60-69 1:52, 70-79 1:23, nad 79 rokov 1:13.
Ak je dostatok ventilátorov a starostlivosti. Ak nie 1:2 = 50%. Z aktuálne 60 000 úmrtí, ktoré sú na svete evidované, máme 7 prípadov úmrtí mladých zdravých ľudí, ak nebudem počítať 5 ročného s dákou inou chorobou v Anglicku a ani 17 ročného bez zdravotného poistenia v USA, ktorého odmietli najprv ošetriť.  Zatiaľ teda 1 z 8500 mŕtvych je mladý človek do 20 rokov.

Trumpovia a WHO

Keď Trump a Johnson mali prvých chorých turistov, boli v kľude, veď tí väčšinou mohli ležať aj doma a nezahltili zdravotný systém. Nemali tam superprenášačov, ktorí o tom nevedeli. Veď taký je len 1 z 15. Nie je veľa štátov, ktoré boli na to pripravené, ktoré nemuseli v určitej forme zastaviť/spomaliť štát. Výnimky sú iba naša nevedomosť, čo príde o dva-tri týždne. Príkladov nevedomosti medzi odborníkmi je tu dosť. Aj o prehodnotenom doporučení WHO nosiť rúška iba tým, čo sú chorí, čiže nenosiť rúška všetkým na ulici, čoho omyl jasne vidieť z grafu:

Štáty používajúce masky a iné opatrenia, versus štáty bez masiek pre všetkých obyvateľov na verejnosti
Štáty používajúce masky a iné opatrenia, versus štáty bez masiek pre všetkých obyvateľov na verejnosti

Pridal som tam aj dnešných 14 nakazených, čiže spolu 485 a od počtu 105 nakazených ubehlo 15 dní.

WHO nám tu aj dlho kryli čínu pri klamstvách o nebezpečenstve nákazy.

Nedostatky v našom informovaní a falošná propaganda

Neviem, ako Vy, ale mne osobne vadí, že počty za predchádzajúce dni sa verejnosť oficálne dozvie až na druhý deň. Všetky štáty informujú v deň testov, pričom niekedy updatujú počty za predchádzajúci deň. Taliansko zverejňuje počty za oblasti po 17 hodine, za celé Taliansko po 18 hodine. Anglicko po ích 16 hodine, čiže o našej 17 hodine. Musíme to vedieť s 20 hodinovým oneskorením? To je jeden problém, ktorý s krízovým štábom a jeho vedúcim – premiérom mám. Druhým je neinformovanosť verejnosti o dôvodoch tu a určite aj inde popísaných a odkazovaných, ktoré vedú odborníkov k názoru, či potrebe sprísniť opatrenia. Takýto stav, aký tu je voda na mlyn SMERáckym falošným účtom, ktorých jediným účelom je podryť autoritu vlády. Bez ohľadu, že to môže zmiesť zo sveta aj ích. Viď dva z desiatok statusom určených na destabilizáciu stavu v krajine:

Neexistujúce meno "Tapetár" klame dôverčivých občanov o opatreniach v susednom Česku
Neexistujúca osoba s menom „Tapetár“ klame dôverčivých občanov o opatreniach v susednom Česku

Alebo táto údajná Ela Valenti, ktorá zavádza verejnosť o tom, že v Číne majú rovnaký problém, ako predtým. Je to lož, pretože v Číne už týždeň nemajú takmer žiadny nový prípad vo vnútrozemí a majú len ľudí prichádzajúcich do Číny, ktorých preto už rovno dávajú do karantény.

Klamstvo o údajnom návrate Koronavírusu v plnej sile do Číny po uvoľnení opatrení
Klamstvo o údajnom návrate Koronavírusu v plnej sile do Číny po uvoľnení opatrení

A keď sa ľudia dozvedajú takéto klamstvá, je ím ťažké dôverovať opatreniam vlády, krízového štábu a odborníkov, že robia to najlepšie, čo môžu, že chcú predísť väčším problémom, že životy životy sa dajú zachrániť a že ohrození sú všetci ľudia viac, ako si myslia a ako ích niekto balamutí, že do Číny sa to aj tak vrátilo v plnej sile a že Češi všetko otvorili atď. Pomôžu nám takéto aktivity zamerané v prvom rade na politický boj v boji, proti Koronavírusu, alebo nám skôr škodia? Ak škodia, prečo sa o tom minimálne neinformuje ako o nebezpečných hoaxoch na štátnej úrovni? Epidemiologický ústav, SAV, UK má odborníkov, ktorí by mohli vyvracať klamstvá a informovať verejnosť viac, ako to dokáže jeden – traja ľudia na tlačovej konferencii.

Ešte jeden omyl brzdí ľudi v dôvere odborníkom. X krát  som to čítal a počul v rozhovoroch. Tešenie sa na leto a očakávanie, že šírenie sa zastaví tak, ako pri chrípke. R0, čiže koeficient koľko ľudí človek nakazí bol pôvodne 4, po prvých opatreniach 2-3 a teraz je podľa IZP 1,6. Leto ho pripraví podľa nemeckého profesora z Berlína, o ktorom niekde hovorí MUDr. Ivan Vorčák o 0,5 bodu, takže stále to bude viac, ako 1 a to znamená, že aj v lete by sa to šírilo ďalej.

Ako ďalej pri len dvoch možnostiach?

Takže tu máme možnosťi:
– ísť takto ďalej a počítať s pár stovkami, možno tisíckami obetí nielen z radov pacientov, ale aj z radov zdravotníkov, ktorým sa o tom nechce moc hovoriť, ľuďom exponovaným v obchodoch, odložených medicínskych výkonoch, liečbe onkologických pacientov, možno pribudne viac ľudí s trvalými následkami pre omeškanie urgentného výkonu na chrbtici, čo bol problém aj pred touto krízou – Odvrátiteľné úmrtia riešime, ale odvrátiteľné ochrnutia nevidíme. Nenadejám sa, že nebude aj tento rok.
– podľa názorov odborníkov a nie ekonómov postupovať najbližších 6 týždňov – „Zahraničné štúdie: Opatrenia na boj s koronavírusom by mali trvať aspoň šesť týždňov“ a ďalej fungovať, ako Čína, kým si ostatné krajiny z nášho životného priestoru neprejdu „kolektívnou imunitou“. Možno sa k nám dokonca pridajú. Veď Taliansko a Španielsko sa už pridalo, ale v inej fáze epidémie.

Tento graf denného počtu úmrtí možno napovie:

Covid-19 potvrdené denné prírastky úmrtí epidemiologická krivka
Covid-19 potvrdené denné prírastky úmrtí epidemiologická krivka. Zdroj: ourworldindata.org

Myslím, že tento druhý, kde je to jasnejšie bude lepší:

Covid-19 denný prírastok úmrtí 3 dňový kĺzavý priemer
Covid-19 denný prírastok úmrtí 3 dňový kĺzavý priemer. Zdroj: ourworldindata.org

Želám Vám veľa šťastia pri výbere.

Teraz najčítanejšie

Roman Hanajík

Voľby dopadnú pre demokraciu zle a to nielen pre veľa prepadnutých hlasov strán, ktoré budú mať do 5%. Ale aj pre pomýlenosť viac, ako polovice voličov o Covide, boji proti nemu, pre dezinformácie, ako zle sme dopadli a kto je za to viac zodpovedný, či ten, ktorý na jar 2020 (čiže keď tu nebolo ešte očkovanie a smrtnosť Covidu bola pre Slovenskú populáciu 1%) lákal nakaziť sa Covidom, čím skôr sa premoriť (videá), alebo ten, ktorý prišiel s celoplošným testovaním, po ktorom počty prípadov, hospitalizácií aj úmrtií klesali, ale ktorému ľudia nevedia odpustiť státie v rade. A tak kľudne veria tvrdeniam bez dôkazov, že celoplošné testovanie rozbehlo umieranie v druhej vlne. Čo rozbehlo druhú vlnu v Česku a inde vo svete, keď tam netestovali celoplošne a nemajú tam Matoviča? Ľudia veria súčasne banálnosti Covidu aj úmrtiam na neliečenie Covidu? Tiež je tu veľa klamárov, ktorí drzo klamú, koľko ich známych malo takú a onakú komplikáciu po očkovaní, ale podľa celosvetových štatistík by museli poznať 3-10x viac ľudí s takými istými komplikáciami, alebo úmrtiami po Covide, pretože po Covide to bolo častejšie. Tiež sú tu ľudia, ktorí si radi povedia, že štatistiky sú sfalšované, alebo nepresné, ale tie isté štatistiky sú im už dobré, keď už hovoria o nadmernej úmrtnosti v roku 2022 v zaočkovaných krajinách. Keby vedeli, že nadmerná úmrtnosť je iba medzi neočkovanými, presnejšie medzi neočkovanými s boostrom proti Omikronu, tak by už štatistikám neverili! A takto si tu žijeme a veríme tomu, čo nám vyhovuje a čo nám dáva dôvod nenávidieť niektorých politikov. Preto pomýlenosť verejnosti o Covide a očkovaní rozhodne predčasné voľby!  Bagatelizovanie smrtnosti Covid-19 počítaním "od buka do buka" ktoré som tu v blogu popisoval v roku 2020 je to najmenšie zlo. Časť verejnosti totiž vážne uverila tomu, že ich chce niekto vakcínami zlikvidovať, alebo im oslabiť imunitu. Pritom štatistiky, keď zaočkovaní už od jari 2021 zomierajú menej sú jednoznačné. V rámci "ochrany pred ohrozením života" tu možno budú pomýlení ľudia schopní zabíjať. Tak, ako niekto zabil predavača na čerpacej stanici v Nemecku, alebo ako niekto zabil brata lekárnika v USA. Len ešte musia niektorí politici a "lekári" prilievať olej do ohňa falošnými vyhláseniami a polícia a prokuratúra to musí nechať tak, nech je verejnosť ešte viac dopletená. Kým v Česku odsúdili prvú dezinformátorku na 3 roky podmienečného trestu, na Slovensku sa o Covide doteraz dezinformujúci Dr. Bukovský (firma AKV...) snaží zbaviť tejto jemu podľa zásluh priliehajúcej nálepky. Sem tam sa venujem aj menej známemu riziku práce v kancelárii, kde banálne príznaky a mierna bolesť chrbta môže pri "správnej" kombinácii chýb v zdravotníctve skončíť trvalým a vážnym poškodením zdravia. Nie je problém sedávať celý život 8 hodín denne, ale po skúsenostiach aj iných ľudí viem, že riziko môže prísť aj za 10 rokov denného sedenia za počítačom. Vďaka SMERáckemu riadeniu zdravotníctva a tvrdeniu: "Zdravotná starostlivosť nie je ohrozená" som sa takto stal invalidný dôchodca. Venoval som sa aj klamstvám a falošnosti strán SMER-SD a bývalého "nepolitika" Kollára, ktorý získal pre svoje firmy 11 mil.  € z eurofondov. https://www.facebook.com/roman.hanajik Alebo email: roman.hanajik treska gmail bodka com