Denník N

“Blackout” Áno, či Nie?

Práve prichádzajúce Veľkonočné sviatky budú pomysleným referendom o našej zodpovednosti. Ak budeme schopní potlačiť svoje pudy priahnúce po stretnutiach a tradíciach, odpovieme tak premiérovi na jeho anketovú otázku, či sme za vypnutie krajiny, rozhodným NIE.

Podrobnú obhajobu jednej či druhej strany nechám na predstaviteľov odporcov a obhájcov tohto radikálneho riešenia. Mnohí sa ma pýtajú na môj názor, preto som sa rozhodol publikovať ho. Hneď z úvodu, v súčasnosti nevidím dôvod na radikálny blackout.
Posledné analýzy Ministerstva zdravotníctva dokazujú, že už prijaté opatrenia fungujú, čísla už nie sú až také katastrofické. Verím tomu, že skutočnost bude pri dodržiavaní už súčasných opatrení, ešte oveľa lepšia a pozitívnejšia. Pokiaľ ochota občanov chrániť sa a dodržiavať hygienické opatrenia vedie k stabilizácii počtu novodiagnostikovaných aj pri zvýšenom počte vyšetrení, bol by blackout zbytočným pokusom vykonaným na našom hospodárstve. Riziko fatálnych a ireverzibilných škôd je vysoké. Po dlhých mesiacoch dnes už aj WHO konečne odobrilo používanie rúšok a priznalo ich priaznivý vplyv na potlačenie šírenia koronavírusu. Trump si ho ale nenasadí, pravdepodobne veriac v to, že koronavírus niektorým zvieratám, ani somárom a volom, neublíži. My ich používajme aj naďalej, umývajme si ruky, rešpektujme pravidlá pri nakupovaní, zostávajme doma. Buďme realisti, školský rok sa nereštartuje, kultúrne a športové podujatia sa len tak skoro neobnovia. Som však za to, aby sa za prísnych opatrení postupne otvárali niektoré ďalšie obchody, fabriky vyrábali. Práve prichádzajúce Veľkonočné sviatky budú pomysleným referendom o našej zodpovednosti. Ak budeme schopní potlačiť svoje pudy priahnúce po stretnutiach a tradíciach, odpovieme tak premiérovi na jeho anketovú otázku, či sme za vypnutie krajiny, rozhodným NIE. Ak sa s korbáčmi, vodou a voňavkami rozbehneme za ženami, ktoré celý týždeň piekli a varili, aby sa tak odvďačili za bitku a zmoknuté hlavy, sme nezodpovední a blackout si zaslúžime. Ja tento rok nikoho polievať a šibať nebudem. Nie preto, že si nevážim tradície. Preto, lebo chcem poraziť Covid-19 svojou zodpovednosťou a bez potreby radikálnejších opatrení. Verím, že mi ženy odpustia ;-).
Počas sviatkov máte teda zostať doma, necestovať, nepiecť koláče, nenakupovať hektolitre alkoholu. Štát nech kľudne uzavrie v nedeľu a pondelok diaľnice, zníži počet vypravených vlakov a autobusov. Tí, ktorí sa nedokážu obmedziť a ovládnuť svoje zvieracie pudy, môžu prejsť celú krajinu aj na kolobežke. Konečne tak nejaké sviatky prežijeme v kľude. Ja budem tato a manžel na plný úväzok, konečne, aspoň na chvíľu.

Teraz najčítanejšie

Milan Kulkovský

Lekár, primár Interného oddelenia NsP Považská Bystrica. „Svet je príliš nebezpečný pre život, nie kvôli ľuďom konajúcim zlo, ale kvôli tým, ktorí sedia a nechajú ich konať." A.Einstein