Denník N

Conrad Schumann: Najznámejší skok na slobodu

13. augusta 1961 začal komunistický režim v Nemeckej demokratickej republike stavať bariéru, ktorá mala definitívne odrezať Západný Berlín od zvyšku krajiny. Už dva dni nato mal Západný blok svoj kultový obrázok studenej vojny. Východonemeckého vojaka Conrada Schumanna preskakujúceho cez ostnatý drôt do francúzskeho sektora.

Legendárnu snímku pozná celý svet. Aj tí, ktorých inak studená vojna, Železná opona, Berlínsky múr a podobné témy nezaujímajú. Príbeh mladíka, ktorý sa stal hrdinom záberu, a pritom nikdy hrdinom nebol, je však smutnejší než by sa čakalo. Tvár Hansa Conrada Schummana na obrázku ani nie je poriadne vidieť. Legendou sa stal samotný ten akt a Conrad akoby sa v ňom ocitol len náhodou.

Conrad Schumann (* 28. marca 1942 – † 20. júna 1998) sa po dovŕšení 18 rokov stal príslušníkom poriadkových síl, ktoré boli určené na potláčanie nepokojov. Po trojmesačnom výcviku nastúpil do poddôstojníckej školy v Postupime a dobrovoľne sa prihlásil do služby v Berlíne.

15. augusta 1961, na tretí deň rozdeľovania Berlína, ho poslali hliadkovať na roh ulíc Ruppiner Straße a Bernauer Straße. Francúzsky sektor už bol oddelený nízkym plotom z ostnatého drôtu. Bol vysoký len 80 centimetrov. Conrad už hodinu nervózne prechádzal tam a späť a fajčil jednu cigaretu za druhou. Na „západnej“ strane stál tiež 19-ročný fotograf Peter Leibing, ktorý dostal tip, že cez plot môže preskočiť východonemecký strážca hranice. Na ulici vo francúzskom sektore bol dav ľudí, ktorí pokrikovali a pobádali ľudí vo východnom Berlíne na preskočenie prekážok. O štvrtej hodine popoludní sa fotograf dočkal. Conrad Schumann odhodil cigaretu, rozbehol sa k ostnatému drôtu a skočil. Pritom odhadzoval svoju zbraň a vtedy fotograf stisol spúšť aparátu.

„Skok na slobodu“ zachytil aj kameraman spravodajstva

Na druhej strane čakalo západoberlínske policajné auto, do ktorého Schumann naskočil. Auto okamžite naštartovalo a zmizlo z ulice. Po dôkladnom výsluchu ho posadili do lietadla a odletel do bezpečia do západonemeckého Bavorska.

Slávny skok na Západ Conradovi nepriniesol šťastie ani peniaze. Už od prvej chvíle mal obavy o svoju rodinu vo východnom Nemecku. A sprevádzal ho tiež pocit „zrady“, ktorej sa dopustil na kamarátoch a spolubojovníkoch. Oženil sa, mal syna a 27 rokov pracoval pri páse v automobilke. Východonemecká Stasi to na neho cez jeho príbuzných skúšala. Keby sa vrátil, bola by z toho propaganda neuveriteľne vyťažila. Rodičia mu písali listy, aby sa vrátil, že sa mu nič nestane. Diktovala im ich však tajná polícia.

Schumann-002Conrad Schumann v roku 1981 (zdroj: Rare Historical Photos)

Naozaj slobodný sa Conrad cítil až po páde berlínskeho múru. V eufórii po znovuzjednotení Nemecka sa z neho opäť na chvíľu stal hrdina. Na Checkpoint Charlie podpisoval plagáty so svojou fotkou. Nie všetci ho však vítali ako hrdinu. Kto sa raz stane zradcom, zradcom aj ostane.

20. júna 1998 odišiel v depresívnom stave z domu a o niekoľko hodín neskôr ho jeho manželka našla v blízkom sade obeseného na strome. Nezanechal žiadny list na rozlúčku.

Schumann-003Socha Conrada Schumanna nazvaná „Mauerspringer“ (Skokan cez múr) v Berlíne (zdroj: Wikimedia Commons)


Do postavenia berlínskeho múru odišlo na Západ 3,5 milióna východných Nemcov. Počas existencie múru sa o jeho prekonanie pokúsilo asi 5000 ľudí. Viac ako 200 z nich bolo v Berlíne a okolo neho pri pokuse o prekonanie bariéry zabitých. Príklad Hansa Conrada Schumanna nasledovalo asi 2700 východonemeckých vojakov a policajtov, ktorí utiekli na Západ.


Titulný obrázok: Rare Historical Photos

Zdroje:

Wikipedia: Conrad Schumann

Conrad Schumann defects to West Berlin

The leap of hope that ended in despair

Teraz najčítanejšie