Denník N

Zatiaľčo Denník N uverejňuje odporúčanie španielskeho lekára, The Telegraph nabáda Britániu, aby sa učila od Gruzínska

Opatrenia gruzínskej vlády v období šírenia sa koronavírusu si všimli aj v časopise European Scientist.

Píšu o tom, že niektoré vlády boli schopné včas predvídať a urobiť rázne kroky, ktoré sa ukázali byť prospešné pre ich krajinu. Gruzínsko obmedzilo lety z najviac zasiahnutých krajín už 28. januára. Omnoho skôr ako iné európske krajiny. Neskôr nasledovalo zrušenie športových i spoločenských udalostí, zatváranie lyžiarskych stredísk, reštaurácii a barov. Všetky tieto kroky sa podnikli v čase, keď bolo v krajine nakazených len veľmi málo ľudí.

Okamžite nasledovali opatrenia na stlmenie dopadu krízy na hospodárstvo a bol zavedený plán hospodárskej záchrany (daňové odklady, pôžičky zaručené vládou, vrátenie DPH …). Vláda zriadila internetovú stránku, cez ktorú priamo komunikuje s občanmi v reálnom čase. Ako zdôrazňuje európsky vedec Gabriel Wacksman, táto schopnosť vlád predvídať pandémiu a potom konať rozhodne je zásadná a ešte citeľnejšia, keď pochádza z malej krajiny.

 

Ďalší článok, tentokrát v The Telegraph s názvom “Čo sa UK môže učiť od menších krajín o tom, ako sa vyhnúť úplnému “vypnutiu krajiny”, sa zaoberá aj tým, prečo sa v medzinárodnom hodnotení schopností krajín čeliť hrozbe koronavírusu prehliadlo Gruzínsko. Ba dokonca napriek tomu, že situácia je tu oveľa lepšia ako na Slovensku, na 42. mieste výrazne zaostalo za našou krajinou. Predbehli ho aj krajiny, ako Nemecko, Francúzsko či Holandsko, kde počet nakazených rapídne stúpa každý deň a nezdá sa, že by autority dostávali situáciu pod kontrolu.

V článku sa ďalej píše o jednotlivých krokoch, ktoré vláda v reakcii na šírenie epidémie prijala a o ktorých som už písala skôr na tomto blogu. Rovnako ako aj o rozhovore gruzínskeho premiéra pre Fox News. V súčasnosti sa na Slovensku zvažuje možnosť “vypnutia krajiny”. V Gruzínsku sa to práve reálne deje. Ak sa od Gruzínska chce učiť Británia, prečo nie Slovensko?

K dnešnému dňu je v krajine zaznamenaných 188 prípadov nákazy, 39 vyliečených, 2 úmrtia. Momentálne Gruzínsko eviduje 145 pacientov s COVID-19.

Teraz najčítanejšie