Denník N

Chvíľa ticha. Ako pomôcť smútiacemu priateľovi IV.

Komunikovať so smútiacim priateľom môžeme aj bez slov, v tichu. Ticho vytvára priestor, v ktorom sa môžeme počúvať. Ticho môže byť liečivé.

Tento článok sme pre Vás pripravili ako súčasť projektu „Ako pomôcť smútiacemu priateľovi“.  Nechajte sa inšpirovať článkami s originálnymi ilustráciami Daniely Olejníkovej, praktickými odporúčaniami našich terapeutov a rozhovormi v našich podcastoch.

 

Priateľ, ktorý smúti, potrebuje byť aj v tichu. Tieto okamihy môžu byť pre nás niekedy nepríjemné. Našou výzvou je preto hľadať a spoluvytvárať momenty tvorivého ticha, počas ktorého sa bolesť zo straty postupne mení na lásku.

NEVYHÝBAJME SA TICHU V BLÍZKOSTI PRIATEĽA, KTORÝ SMÚTI.

Tichá chvíľa so smútiacim priateľom môže mať mnoho podôb.

Ticho, ktoré súdi. Naša myseľ posudzuje a hodnotí nášho priateľa.
Nepríjemné ticho. Cítime, že by sme mali niečo povedať, ale nevieme čo.
Bolestné ticho. Cítime strach a nevôľu k tejto situácii.
Tvorivé ticho. Naša myseľ je pokojná, sme v hlbokom spojení s naším priateľom a svojím vnútorným mierom.

Tráviť čas s naším smútiacim priateľom počas tvorivého ticha prináša výhody a inšpiráciu aj do nášho života. Môžeme si vyskúšať nové veci v živote, naše vzťahy sa môžu prehĺbiť, môžeme si lepšie uvedomiť naše priority a zmysel života.

Ak sa chcete dozvedieť a zamyslieť viac, vypočujte si náš podcast o tichu a prečítajte si knihu od španielskeho autora PABLA d´ORS Biography of Silence: An Essay on Meditation.


Ak je článok pre Vás inšpiratívny, ZDIEĽAJTE ho prosím na sociálnych sieťach. Možno tak pomôžete práve Vy tomu, kto takúto pomoc hľadá a potrebuje. Ďakujeme.

Teraz najčítanejšie

PLAMIENOK n.o.

Sme nezisková organizácia, ktorá je na Slovensku priekopníkom rozvoja detskej domácej paliatívnej/hospicovej starostlivosti a smútkového poradenstva a terapie pre deti a ich rodiny. Od roku 2002 bezplatne poskytujeme nevyliečiteľne chorým a zomierajúcim deťom domácu paliatívnu liečbu a starostlivosť. Deti navštevujeme doma v okruhu 2 hodín jazdy od Bratislavy. Od roku 2011 V Centre pomoci smútiacim deťom a rodinám v Bratislave na Zadunajskej ulici 6 bezplatne poskytujeme psychologickú, terapeutickú a poradenskú pomoc smútiacim deťom a ich blízkym ako aj dospelým po strate dieťaťa. Do centra môžu prísť smútiace deti a rodiny z celého Slovenska. Od roku 2003 vzdelávame študentov, odborníkov a laickú verejnosť, aby sa kvalita detskej paliatívnej starostlivosti na Slovensku zlepšovala. Týmto blogom chceme prispieť k tomu, aby sa povedomie o paliatívnej starostlivosti na Slovensku zvyšovalo.