Denník N

Matovičova bianko zmenka.

Demokracia na rozdiel od Dobšinského umožňuje, aby sa šašo stal kráľom. V demokracii môže dohoniť šaša dokonca aj vlastný úspech. Lebo od smiechu k slzám je niekedy veľmi blízko. A nie je nič smutnejšie ako uplakaný šašo pred zrkadlom s koronou na hlave.

Šašo alternujúci kráľa predstavuje zmenu a Slovensko v tieni korony zmenáreň vlastníckych vzťahov. S vrchným zmenárnikom na čele. Šašo ako lobista, tak trochu vzdelanec a filozof ovládajúci hru na dva hudobné nástroje, etiketu, intrigy … a ktorý musí zvládnuť už len umenie vládnuť, lebo ako hovorí klasik “aj pes, naháňajúci vlastný chvost sa môže uštvať k smrti“.

Vlastne sa opakuje situácia z posledných volieb, ešte aj Kiska to dal na Procházku a dve najsilnejšie “strany“ sú vytrestané tým, že musia vládnuť. Čas ukáže, že Záborská a spol. bola pre Matoviča zlá kúpa a progresívci cez juniorského podpredsedu NR SR a jeho čerstvého asistenta Rizmana už útočia na envirotémy v pôsobnosti ministra Budaja. Leto bude zrejme viac ako horúce. Kollárov volebný výsledok odhaľuje nedostatok interných kádrov schopných vykonávať funkciu ministra a hoci vyhral súboj o dopravu, prioritu malo kreslo šéfa SIS aj za cenu, že Krajniak bude “len“ nový Richter.

Tieto voľby možno smelo označiť za fantómové. Na dobu predvolebnú prepožičané tváre, ktoré uprednostnili iné posty, povolebné prestupy (staro)nových tvárí zvyšujúcich odbornú zdatnosť vládnych zoskupení. Vládnu koalíciu tvoria v podstate traja lídri víťazných strán a “křoví“  obhajujúce ich záujmy. Ešte aj Veronika je v prvom rade garantom, že Igor nebude na koaličnej rade prehlasovaný. Doteraz sa nestalo, aby jeden videoklip vyniesol do kresla troch členov vlády, ešte nikdy sa nestalo, aby významná časť ženskej populácie vyniesla do pozície tretieho najvyššieho ústavného činiteľa symbol plodnosti a usporiadaného rodinného života … a tento fanklub (vedený srdcom) starne s jeho úspechmi. Od žehlenia košiel na vrchol potravinového (politického) reťazca. Pozoruhodný vývoj.

Asi budem obvinený z cynizmu, ale vďaka našej závislosti na exporte je (ekonomicky) skoro jedno, ako rýchlo zvládneme pandémiu u nás doma. Rýchlosť rozhodovania prináša možnosť dostať sa na uvoľnené trhy, pomalosť vystavuje riziku prevzatia naše firmy. Nemci už finišujú s legislatívou a konsolidačným balíkom …

Teraz najčítanejšie