Denník N

Objavili sme mnoho dobra v srdciach ľudí

Dominik je od narodenia vážne chorý. Nedávno prekonal bakteriálnu infekciu a musel užívať antibiotiká. Stav sa mu po krátkom čase  opäť zhoršil a bolo mu ich treba znovu nasadiť.

„Necítil sa dobre a v týchto dňoch by sme sa s ním báli ísť k lekárovi. Vďaka Plamienku máme lieky aj  všetko potrebné vybavenie doma. Dominika videli cez videohovor, dohodli sme si dávkovanie antibiotík. Mohli sme zostať doma, nemuseli sme sa vystaviť riziku nákazy. Lekárom z Plamienka môžeme kedykoľvek zavolať, keby bolo Dominikovi  horšie. Je to neuveriteľná pomoc a aj veľká psychická opora. Ja som síce zdravotná sestra, ale starostlivosť o takéto bábätko je oveľa náročnejšia než o zdravé dieťa.  Sme šťastní, že Plamienok nám i Dominikovi pomáha,“ hovorí Majka, mamina Dominika.
V týchto dňoch epidémie sa ich život zmenil, počas dňa je totiž doma viac členov rodiny. „Bývame u manželkiných rodičov, sú tu aj jej súrodenci. Aj ja teraz pracujem z domu a som so synčekom viac než predtým. Robí nám radosť každý jeho úsmev, pohľad, veľmi milo sa smeje. Posielame fotky aj mojím rodičom, ktorí ho vidieť nemôžu, no aspoň takto sú tiež s nami“ hovorí  Gabriel.

Majke tento čas pripomína obdobie v nemocnici, keď čakala Dominika. „Bol to čas neistoty a obáv.  Moje dieťa sa už onedlho malo narodiť s vážnou diagnózou, bytostne sa ma to týkalo. Vedela som, že sa nám všetkým zmení život, no nedokázala som si predstaviť ako veľmi a čo to bude znamenať.  Myslím, že podobnú neistotu teraz zažíva celý svet.“ Po dvoch mesiacoch strávených v nemocnici po Dominikovom narodení sa vďaka primárke novorodeneckého oddelenia skontaktovali s Plamienkom.  „Boli sme veľmi vďační, že  boli a sú ochotní ku nám chodiť. Pomohli nám zvládnuť starostlivosť o syna. Vďaka nim sme sa naučili, čo robiť, keď sa mu zhorší stav. Bez ich pomoci by sme to nedokázali,“ tvrdia Dominikovi rodičia. V tejto dobe, ktorá je ťažká a náročná pre všetkých, no možno ešte ťažšia pre rodiny vážne, nevyliečiteľne chorých detí, by chceli ostatným odkázať: „Keď sa Dominik narodil, objavili sme mnoho dobra v srdciach ľudí, ktorí sa k nám zachovali veľmi pekne. Ďakujeme Vám, že aj v týchto dňoch neprestanete pomáhať Plamienku, aby oni mohli ďalej pomáhať deťom ako je náš Dominik. Toto obdobie je ťažké, ale my veríme , že ho spoločne prekonáme. Nestrácajme, prosím, nádej.“

Plamienok aj v období epidémia COVID-19 pokračuje v domácej starostlivosti o ťažko, nevyliečiteľne choré deti, ktoré potrebujú pomoc. Pravidelne „navštevujú“ rodiny cez videohovor. „Upravujeme deťom liečbu, rozprávame sa so všetkými, hráme sa na diaľku. Ak je to naozaj nevyhnutné, deti za prísnych hygienických opatrení doma navštívime,“ hovorí o aktuálnom fungovaní Plamienka riaditeľka Mária Jasenková.  Aj vďaka Plamienku môžu deti zostať doma, v bezpečí, pri svojej rodine.

Darcovstvo obohacuje všetkých. Darujte aj Vy nevyliečiteľne chorým deťom blízkosť a pomoc doma. Darujte Plamienku 2% z daní. Darujte aj Vy deťom v Plamienku hodinu v teple domova.

Teraz najčítanejšie

PLAMIENOK n.o.

Sme nezisková organizácia, ktorá je na Slovensku priekopníkom rozvoja detskej domácej paliatívnej/hospicovej starostlivosti a smútkového poradenstva a terapie pre deti a ich rodiny. Od roku 2002 bezplatne poskytujeme nevyliečiteľne chorým a zomierajúcim deťom domácu paliatívnu liečbu a starostlivosť. Deti navštevujeme doma v okruhu 2 hodín jazdy od Bratislavy. Od roku 2011 V Centre pomoci smútiacim deťom a rodinám v Bratislave na Zadunajskej ulici 6 bezplatne poskytujeme psychologickú, terapeutickú a poradenskú pomoc smútiacim deťom a ich blízkym ako aj dospelým po strate dieťaťa. Do centra môžu prísť smútiace deti a rodiny z celého Slovenska. Od roku 2003 vzdelávame študentov, odborníkov a laickú verejnosť, aby sa kvalita detskej paliatívnej starostlivosti na Slovensku zlepšovala. Týmto blogom chceme prispieť k tomu, aby sa povedomie o paliatívnej starostlivosti na Slovensku zvyšovalo.