Denník N

Rómovia majú strach – ako prebiehalo testovanie na korona vírus v Jelšave

Testovanie v Jelšave

V tieto dni v rómskych komunitách rezonuje testovanie na korona vírus a obavy z neho. Komunikovanie spôsobu testovania v „osadách“ je zo strany vlády a spoločenských elít zjednodušené a nebezpečné. Denne sa stretávame s podobnými pocitmi v komunitách, kde pracujeme. V rómskych komunitách prevláda strach, ktorý je už beztak spojený s existenčnými otázkami a obavami zo zvládnutia obdobia pandémie. K tomu sa pridáva panika a obavy z nových opatrení, ktoré komunitám navrhla vláda. Aj v deň, keď si pripomíname Svetový deň Rómiek a Rómov, vyzývame na citlivejšiu komunikáciu a láskavú pozornosť tým najzraniteľnejším, bez emócií, vyvolávajúcich strach či nenávisť.

Jelšava bola jedno z prvých miest, kde prebehlo testovanie na korona vírus. O informácie sme poprosili nášho komunitného organizátora Milana Sendreia, ktorý pôsobí v Jelšave, kde prebehlo testovanie v pondelok 6. apríla a komunitnú organizátorku Jolanu Nátherovú, pracujúcu v lokalite Cementárenská v Banskej Bystrici, kde rezonuje strach a obavy z testovania na korona vírus, z prítomnosti armády a polície, aj z možnej karantény celej komunity. Obaja pracujú pre Centrum komunitného organizovania.

Testovanie v Jelšave

Vojaci, hasiči, záchranári, osvetoví pracovníci zdravia, zástupcovia a pracovníci mestských inštitúcií – celá Jelšava bola v pondelok v pohotovosti kvôli testovaniu rómskych komunít na Covid – 19. Testovaná ale nebola celá komunita, ale prevažne ľudia, ktorí sa prednedávnom vrátili zo zahraničia a členovia rodín, s ktorými títo ľudia zdieľajú domácnosť. Testovanie prebiehalo v areáli štadióna futbalového ihriska, ktoré je asi kilometer od mesta, a prebiehalo na profesionálnej úrovni. Väčšina testovaných býva priamo v meste, niekoľkí žijú na Kejďáku, čo je rómska komunita 2-3 km od mesta. Z Kejďáku sa ľudia museli na testovanie prepraviť autobusom.

Lekár testuje v Jelšave ľudí na korona vírus

Ako prebieha výber ľudí na testovanie

Zoznam na základe informácií od ľudí, ktorí nahlásili svoj návrat zo zahraničia, poskytol mestský úrad a osvetárka zdravia z Národného projektu Zdravé komunity, ktorá pôsobí v rómskej komunite v Jelšave, pozývala ľudí na testovanie.

„Všetci pozvaní prišli, nik neodmietol, dokonca prišli aj takí, čo na zozname neboli, ale chceli byť otestovaní, pretože sa stretli s tými, čo pracujú v zahraničí. Testovať sa dali pre vlastnú bezpečnosť a bezpečnosť ostatných.“ hovorí s uspokojením Milan Sendrei, ktorý pracuje s rómskou komunitou v Jelšave aj na Kejďáku.

Na testovaní bolo aj 5 ľudí z majoritného obyvateľstva Jelšavy.

Na sociálnych sieťach kolujú fotky ako armáda obsadzuje priestory, kde sa testovania na COVID-19 organizujú, s ozbrojenými vojakmi a technikou, čo vyvoláva opodstatnené obavy medzi rómskou populáciou. V Jelšave však na testovaní bolo len 5 vojakov, ktorí pomáhali pri testovaní a koordinovali ľudí v areáli počas akcie. Všetko prebiehalo v poriadku, ľudia rešpektovali nariadenia, držali si potrebný odstup, a tak celá táto akcia prebehla bez problémov.

Vojaci kontrolujú testovanie v Jelšave

Počas testovania, ktoré vykonávali lekári a lekárky, vojaci podľa slov Milana Sendreia len usmerňovali ľudí a atmosféra bola taká, že mesto by to zvládlo aj bez silových zložiek. Napriek tomu, ľudia z vojakov nemali zlý pocit, práve naopak, snažili sa im vychádzať v ústrety a pomôcť.

„Pevne veríme , že všetky vykonané testy budú negatívne, a svet, aký sme sme poznali pred pandémiou zvanou Corona virus, sa opäť vráti do normálu.“ uzatvára akciu komunitný organizátor Milan Sendrei z Jelšavy.

 

Obavy z testovania medzi Rómami

Šírenie COVID 19 a aktivity spojené s prevenciou špeciálne v rómskych komunitách vzbudzujú aj napriek správam o pondelkovom ukážkovom testovaní v Jelšave rôzne pocity a reakcie. Pocit strachu je príznačnou reakciou na všetko, čo nepoznáme. Tento pocit nám pomôžu prekonávať správne komunikované informácie. Tie je potrebné poskytovať vhodným, teda hlavne zrozumiteľným spôsobom cez dôveryhodné osoby.

„Komunikácia zodpovedných k testovaniu v osadách priniesla mnoho strachu, hlavne preto, že Rómovia inštitúcie ako je polícia či armáda z histórie svojej skúsenosti nezažili ako tých, čo im pomáhajú. Vnímajú ich skôr ako tých, ktorí v ich komunitách vykonávajú represie. Strach majú napriek tomu, že všetkým Rómom oznámili, že to nie je demonštrácia sily, ale snaha ochrániť obyvateľstvo.“ hovorí Jolana Nátherová, komunitná organizátorka z Centra komunitného organizovania z Banskej Bystrice.

Rómovia z Jelšavy na testovaní

Reakcie Rómov a Rómiek, ktoré sme zachytili v komunitách, boli aj v duchu „mňa nikto neprinúti; ja sa schovám, aj svoje deti, lebo určite tu bude veľký krik; budú nás nasilu brať; prečo na Rómov volajú políciu aj armádu, teraz nás budú ľudia z majority brať ako veľkú hrozbu, lebo s nami si poradí iba polícia a armáda“.

Mnohí z komunít sa pýtali, ako sa dozvedia, či aj ich budú testovať, kde ich zavedú do prípadnej karantény a podobne. Relevantné otázky, na ktoré nedostali uspokojivé a jednotné informácie. Preto je dôležité zdôrazňovať, že z armádnych zložiek budú pomáhať najmä zdravotníci a lekári.

„Informácia, ktorá mala byť komunikovaná ako prvá a najdôležitejšia je, že testovanie je príležitosť, kedy môžu obyvatelia rómskych komunity zistiť, či sú zdraví. To im pomôže zbaviť sa strachu. V prípade, že by im zistili, že sú chorí, môžu začať skoro liečbu, a tým dostávajú oveľa vyššiu šancu sa uzdraviť. A v neposlednom rade zastaviť šírenie choroby.“ Dopĺňa Jolana Nátherová, ktorá pracuje v rómskej komunite na Cementárenskej v Banskej Bystrici.

Situáciu môže zmierniť citlivejší spôsob komunikácie, či už zo strany vlády, ale najmä zo strany médií, ktorým sa podľa nás v týchto dňoch podarilo tému v obrovských rozmeroch nafúknuť a rozšíriť tak, že sa ďalej nesie na vlne strachu. Jedná sa o strach, ktorý sa rozšíril priamo v rómskych komunitách, ale aj strach a obviňovanie namierené od majority voči Rómom.

 

Fotky, publikované v článku poskytol od Mesta Jelšava komunitný organizátor CKO, Milan Sendrei.

 

Teraz najčítanejšie

Centrum komunitného organizovania

Záleží nám na rozvoji občianskej spoločnosti, posilňovaní hlasu občanov a ich zapojeniu do verejných procesov. Vytrvalo napomáhame aktívnemu občianstvu. Sme šíriteľmi myšlienky a princípov komunitného organizovania na Slovensku a rozhodli sme sa o svojej práci a poslaní aj písať. Sme mimovládna organizácia - občianske združenie, ktoré úspešne realizuje svoje programy od roku 1999.