Denník N

Starosta Hrčka vs. sýkorky 1:0

Mladé dreviny, pôvodne hniezdo sýkoriek a drobného vtáctva
Mladé dreviny, pôvodne hniezdo sýkoriek a drobného vtáctva

Aj v čase korony treba kompetentným pripomínať ich zlyhania. Dnes o babráckych orezoch v Petržalke, za ktoré nesie zodpovenosť starosta Ján Hrčka

Aj v čase korona krízy treba kompetentných kontrolovať a pripomínať im zlyhania

Začalo to nevinne…Došla mi SMSka od veľmi dobrého kamaráta, ktorý si so snúbenicou kúpil byt na Beňadickej ulici:

„Ahoj Juri, prosím Ťa chcem sa spýtať na jednu kurióznu vec. Koncom týždňa nám pred domom vypílili kríky, v ktorých hniezdili sýkorky a drobné vtáctvo. Mali tam aj krmítka. A neviem aký dôvod na to mohol byť. Kde sa na to môžem informovať? Mám chuť napísať Pätoprstej :-) !

Róbert si nejasne pamätal, že pôsobím ako zástupca obyvateľov v petržalskej samospráve…

Tak som začal pátrať na Miestnom úrade na oddelení životného prostredia, kde mi jeho poverený vedúci priznal, že išlo o zlyhanie jednotlivcov, ktorí budú musieť prejsť preškolením a slušne sa ospravedlnil.

Stávajú sa aj také veci, ale nekvalifikovaní orezávači sú v tomto prípade len špičkou ľadovca, pretože nešlo len o zlyhania jednotlivcov… Naozaj LEN zlyhanie jednotlivcov? Myslím, že ryba smrdí od hlavy!

Nepriamu zodpovednosť za časté neodborné, šlendriánske, či surové ošetrovanie  kríkov, okrasných drevín, vzrastlých stromčekom a zelene, nesie starosta Petržalky Ján Hrčka.  Počas posledných mesiacov ochromil činnosť podniku Verejnoprospešných služieb a vyštval odborne vyškolených pracovníkov. (podnik rieši starostlivosť o čistotu verejného priestranstva, zeleň, kosenie atď).

Najlepšie zarábajúci kosec na svete..

Starosta Hrčka rád experimentuje, pričom jeho pokusy väčšinou dopadnú pohromou. V dôsledku svojho babráckeho prístupu sa Petržalka počas vegetačného obdobia 2019 zmenila na veľký prales, útočisko invazívnych burín, kliešťov a potkanov. Namiesto toho, aby zjednal nápravu, teda delegoval povinnosti na zodpovedných zamestnancov (VPS má vlastného riaditeľa a vedenie) a venoval sa riadeniu 120 tisícovej Petržalky, pán starosta tento problém riešil svojráznym spôsobom – začal sám kosiť! Starosta Petržalky má plat 4499 EUR v hrubom, takže na pravom brehu Dunaja vznikol malý svetový unikát! Človek, ktorý má vykonávať špičkovú manažérsku pozíciu, namiesto toho kosí trávnaté porasty, orezáva kriaky a mobbuje ostatných kolegov – orezávačov (o tom nižšie), to všetko za cca 7-násobok minimálnej mzdy. Dream job!

Absurdný príbeh však pokračuje. Starosta našiel vo VPSke záľubu Sám chodil aktívne dozorovať kosby, čistenie, prevádzku zberného dvora atď. Starosta na manažovanie štvrtiny Bratislavy kašlal a v pracovnej dobe sa zabával kosením. Táto skutočnosť sa prevalila na rozvrate miestneho úradu, zbabranej rekonštrukcií materských škôl, chabej príprave na parlamentné voľby atď).

„Svätá vojna“ starostu proti orezávačom, pilčíkom a koscom

Ako poslanci sme od jesene 2019 začali dostávať sťažnosti od zástupcov zamestnancov VPS na starostu. Sťažnosti boli rôzne – znižovanie vymeriavacieho základu na PN, nedostatočná informovanosť pracovníkov o príprave zimnej údržby, tlak na čerpanie nadčasov (údajne v rozpore so zákonníkom práce, preto VPS navštívil aj inšpektorát práce), šikana na pracovisku (nezapočítanie „bezpečnostnej prestávky“ v sťažených podmienkach a natáčanie či fotenie tých pracovníkov, ktorí si ju uplatnili ako zaháľačov). Títo ľudia slúžili Petržalke, niektorí sa viac ako 20 rokov sa starali o naše spoločné životné prostredie, čistotu a verejný poriadok. V podniku však museli pracovať v atmosféra strachu, frustrácie, rezignácie, nedôvery.

ďalší „odborne“ ošetrený stromček na Fedinovej…

Ako vyriešiť problém? Vytvoriť nový problém!

Tragikomédia vrcholí…Starosta svojim mikromanažovaním  a úkolovaním jednotlivých zamestnancov narazil na ich odpor, keďže neboli ochotní prijímať jeho príkazy (majú niekoľko nadriadených v rámci organizácie). Hrčka však každý problém rieši tým…že vytvorí nový problém! Preto sa rozhodol, že na úrade zriadi „oddelenie verejného priestranstva“ pod svojím dohľadom, na ktoré preniesol financie aj úlohy (kosenie a čistenie Petržalky). Získal páku na nespokojných zamestnancov – buď prejdú na útvar pod jeho dozorom, alebo ich pozície vo VPSke zaniknú. Tento stav mal prirodzene za následok, že viac ako 60 vyškolených pracovníkov VPSky stratilo trpezlivosť a podalo hromadnú výpoveď…

Akútny nedostatok kvalitných a špecializovaných zamestnancov však bolo treba riešiť hneď. Preto došlo k náboru nových ľudí, ktorým však chýbala prax i zručnosti. Čistenie odpadkov zvláda každý, no na citlivé a šetrné zaobchádzanie so zeleňou je treba mať odborné školenie. Preto v súčasnosti dochádza k permanentným surovým a nekompetentným zásahom naprieč Petržalkou. Ohrozené sú tak aj obydlia vrabcov a sýkoriek, ktoré tvoria dôležitý biotop Petržalky a prispievajú do celkového ekosystému.  Som zvedavý, ako  starosta vyrieši problém neodborného ošetrovania zelene…Vlastne viem. Vytvorí nový problém! :-)

Dovtedy však platí, že starosta Hrčka vedie nad sýkorkami 1:0…Symbolické a smutné zrkadlo jeho práce i vzťahu k životnému prostrediu.

P.S. Keď bol Ján Hrčka ešte horlivým kritikom všetkých, ktorí mali reálnu zodpovednosť a naparoval sa ako to bude robiť lepšie zvykol na konci svojich blogov písať:

Politici sa najviac boja verejnej kontroly a publicity. Ak vás tento článok zaujal a chcete pomôcť, šírte ho prosím vyzdieľaním na facebooku.

Prispejete tak k čítanosti a tým aj informovanosti širokej verejnosti. Ďakujem.

Poprosím Vás o to isté, ak Vám nie je ľahostajné ako vyzerá zeleň v Petržalke ;-)

Teraz najčítanejšie