Denník N

Memento mori

Pamätaj, že zomrieš. V našej spoločnosti sa akosi nepatrí hovoriť o smrti, je to také nepísané tabu. Pritom jediné, na čo sa môžeme v tomto neustále meniacom sa svete naozaj spoľahnúť je práve smrť. Ľudia žiaľ zomierajú a zomierať budú aj naďalej. A to z rôznych príčin…

Každý deň sme zahlcovaní informáciami o tom, kde a koľko ľudí zomrelo na COVID19. Takéto informácie určite nepridávajú nášmu psychickému stavu a zvlášť na psychicky menej odolných jedincov musia pôsobiť priam desivo. Je to vždy smutné, keď zomrie človek. Skúsme sa však na tieto čísla o úmrtiach pozrieť trochu inak.

Na Slovensku zomrie každý rok vyše 50.000 ľudí, konkrétne v roku 2019 to bolo presne 53.234 osôb, t. j. približne 146 denne (v zime zomiera viac ľudí ako v lete). Z tohto celkového počtu zomrie 9156 ľudí na odvrátiteľné úmrtia, inými slovami každý deň zomrie na Slovensku 25 ľudí zbytočne! V bežnej (nepandemickej) situácii. To sú oficiálne štatistiky. Pre porovnanie, vo vyše 60-miliónovom Taliansku zomiera ročne okolo 600.000 ľudí, na mesiac marec v priemere pripadá okolo 2000 ľudí denne. V dnešnej situácii koronavírusu je to asi o tretinu viac. Treba však tiež vziať do úvahy, že hlavne v prípade úmrtia starších ľudí (priemerný vek zosnulých na koronavírus sa pohybuje okolo 80 rokov), koronavírus „len“ spolupôsobí, nemusí byť teda hlavnou príčinou úmrtia. Je to určite hrozivé číslo, no hovoríme tu o v Európe najpostihnutejšej krajine (popri Španielsku samozrejme).

Iný príklad. Len v dôsledku extrémnych horúčav zomrelo v západnej Európe v lete roku 2003 okolo 70.000 ľudí (čo je približne toľko obetí, čo si zatiaľ COVID19 vyžiadal na celom svete), v júli a v auguste v roku 2010 to bolo len v západnom Rusku okolo 55.000 obetí a mimoriadna perióda horúčav v prvej polovici augusta 2015 spôsobila len na Slovensku 240 predčasných úmrtí.

Nechcem určite situáciu zľahčovať, no na strane druhej si myslím, že panika nám tu rozhodne nepomôže a dlhodobý stres určite nepridáva imunite na kvalite. Fandím Igorovi Matovičovi, predstavuje zmenu, ktorá tu bola veľmi potrebná a ktorú som aj ja podporoval a stále podporujem. Myslím si však, že úvahy o „vypínaní“ krajiny, reči o tom, že či je prednejšie zdravie alebo ekonomika tu nie sú na mieste. Musíme mať na pamäti oboje. Ak skolabuje ekonomika, skolabuje aj zdravotníctvo. Niekedy mám pocit ako keby sa tu jednalo o nejakú hitparádu či súťaž. Pán premiér veľmi rád a často zdôrazňuje, ako je na tom Slovensko dobre, že sme „najzarúškovanejšou“ krajinou na svete a pod. Vyzerá to tak, že sa robí všetko preto, aby Slovensko (a tým aj jeho politická reprezentácia) vyzerala v štatistike na úmrtia COVID19 čo najlepšie, no na fakt, že v rámci EÚ nám patrí šiesta najhoršia priečka čo sa týka odvrátiteľných úmrtí akosi zabúdame.

Pokiaľ ide o nosenie rúšok, určite to podporujem. Tam, kde je to namieste. Teda v obchodoch, úradoch, na poštách. No prečo ho mám nosiť na ulici, ktorá je poloprázdna a vzdialenosť medzi ľuďmi ďaleko prekračuje odporúčané 2 metre, tomu nerozumiem. Telo dýchaním čerstvého vzduchu posilňuje imunitu, rúška tomu bránia, čo môže v pomerne krátkom čase oslabiť imunitu natoľko, že človeka skolí aj bežná chrípka.

Zabúdame aj na to, že dlhodobá karanténa má neblahý vplyv na psychiku a celkový zdravotný stav ľudí, ktorí sa v nej nachádzajú. Ak potom títo ľudia zomrú z iných príčin a nedostanú sa do štatistík COVID-u 19, bude to v poriadku? Nie každý má dom so záhradou ako to denne vidíme v správach, kde relaxujú naše športové či iné celebrity. Mnoho ľudí je odkázaných na svoje malometrážne panelákové byty, nezabúdajme na to. Bude pribúdať stres, konflikty, psychické i fyzické násilie, samovraždy… Nehovoriac o ekonomickej situácii. Mnoho ľudí dokáže v súčasnej situácii prežiť ešte mesiac-dva, potom prestanú platiť nájomné, mnohí nebudú mať ani na jedlo.

Predstavitelia vlády by mali namiesto rečí o tom, ako uzamknú a ochránia Slovensko a hysterických opatrení v súvislosti s Veľkou nocou uvažovať radšej o postupnom zmierňovaní opatrení. Ukázať ľuďom svetlo na konci tunela. Verím, že ľudia na Slovensku sú natoľko uvedomelí a zodpovední, čo mimochodom uplynulý mesiac už dokázali, že túto dôveru nezneužijú.

Zdroje:
http://statdat.statistics.sk
https://slovensko.hnonline.sk/2060866
https://dennikn.sk/1819002
http://www.shmu.sk

Teraz najčítanejšie