Denník N

Nádejný strelec Matej – fanúšik ĽSNS

Včera polícia zverejnila správu, že NAKA zadržala muža, ktorý na svojom profile na Facebooku uverejnil video, v ktorom sa so zbraňou v ruke vyhrážal premiérovi Matovičovi smrťou.

Ide o mladého muža, ktorý podľa všetkého nie je psychicky v poriadku. Z videa tiež nie je jasné či zbraň je funkčná, alebo ide o znehodnotenú expanznú zbraň, či dokonca o airsoftovú verziu SA vzor 58. Jedno však jasné je. Ide o radikálneho evanjelikálneho náboženského blúznivca a fanúšika strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko. Medzi obľúbenými má množstvo kotlebovských a bigotných kresťanských stránok, Zem a vek, Hlavné správy, Slobodný vysielač či Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku a Aeronet. Nechýba Akčná skupina VZDOR Kysuce, Slovenská pospolitosť a Slovenskí branci. Medzi priateľmi sú tiež viacerí kotlebovci, vrátane oblastných predsedov Mariána Mišúna a Miroslava Potančoka, europoslanca Milana Uhríka  a poslanca NR, primátora Rimavskej Soboty a bývalého policajta, Jozefa Šimka. Nechýba známa postavička Oto Zaťko, s ktorým Matúš natáčal rôzne kvázi náboženské videá.

Zbraň má už dlhšie, fotografiu s ňou zverejnil 17. januára 2017 s textom „Moja nová láska.“ A 1. februára 2017 pridal fotku na ktorej sedí so zbraňou na kapote terénneho vozidla v šlapkách na boso.

Zbraň zavše kvôli natočeniu videa požičia aj kamarátovi.

26. februára 2018 sa Matej zúčastnil kotlebovského protestu počas procesu s Milanom Mazurekom v Banskej Bystrici. Pochválil sa spoločnými fotografiami s Rómom Marekom Balážom (vtedy ešte kotlebovcom, neskôr podporovateľom Harabina) a „hrdinom dňa,“ Milanom Mazurekom, neskôr odsúdeným za rasistické prejavy v rádiu Frontinus na pokutu 10 000 €.

Z protestu si natočil aj video s názvom: „Protest za slobodu slova s Milanom Mazurekom.“

V parlamentných voľbách volil samozrejme Kotlebovu ĽSNS a preferenčné hlasy dal Ďuricovi, Sujovi, Marekovi Kotlebovi a Mazurekovi.

O Matejovej politickej orientácii svedčí aj nálepka na jeho aute.

Medzi zdieľanými vecami je toho od ĽSNS požehnane. Nechýba Kotleba, Uhrík, Mišún a Mazurek, či hviezda Kulturblogu, Lívia Garčalová. Okrem iného sa dozvieme, že kamionista Matej bol za posledných 10 rokov 5x hospitalizovaný, má invalidný dôchodok a Kotlebu volí preto, „aby sa naplnilo slovo Boha.“

O tom, že na Matoviča má spadené, svedčia aj tieto statusy.

Na Matejovom profile nechýbajú tradičné konšpiračné hlúposti. Plochá zem, „skutočné“ pozadie korona vírusu, plán na zníženie populácie koronavírusom či vakcináciou, diabolské plány Billa Gatesa, blúznenie Klányiho z tzv. Občianskeho tribunálu…

No a potom je tu Matejove pseudonáboženské blúznenie. Pád Európskej únie a „babylonského kráľa“ Sorosa a výzva k pokániu.

Niektoré videá s náboženským obsahom natočil s Otom Zaťkom.

So Zaťkom si evidentne rozumie aj inak. Spoločensky aj politicky.

Na YouTube má Matej svoj kanál, kde videá uverejňuje.

Väčšinu videí, ktoré tam uverejnil, natočil sám. V tomto videu zo 6. apríla s názvom: „Ľud povstaň do boja!!!“ po čítaní zo Zjavenia Jána, prídu na rad aj útoky na Matoviča. V závere videa zaznie: „Chcú nás zničiť. Toto je tretia svetová vojna. Preto sa organizujte, potajomky nakupujte zbrane a zvrhnime túto vládu! Lebo v Biblii je napísané, že vlastizradcovia budú pokántrení. Budú, aj ich rodiny. Doplatia na súd ľudu a ľud ich povraždí. Alebo ich zajme a ich rodiny budú povraždené. Nech trpia do konca života v base s vedomím, že ich vinou je ich rodina mŕtva. Pretože zradili tento národ.

Video zdieľal aj v skupine „Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (Oficiálna skupina)

Ako posledné je na Matejovom kanáli krátke video uverejnené 7. apríla s názvom: „Srdcervúci odkaz pre Matoviča,“ ktoré malo za následok jeho zadržanie políciou.

Je otázkou, či Matejove evidentné problémy, pseudonáboženské blúznenie, pravidelná konzumácia konšpiračných nezmyslov a podpora extrémistov, môžu teoreticky vyústiť do krvavých skutkov aké podobní ľudia páchajú v iných krajinách, alebo ide iba o síce odsúdeniahodnú, ale reálne neškodnú hru narušeného mladého človeka s airsoftovou zbraňou. Spomienka na obete mužov so zbraňami ako Anders Breivik, Brenton Tarrant a ďalší, ktorí uverili vo svoje „poslanie,“ však varuje. Možno je iba otázkou času, kedy sa na Slovensku objaví extrémistami nabudený slovenský Tarrant či Breivik a obráti reálnu zbraň proti tým, ktorých extrémisti pravidelne označujú za vlastizradcov a nepriateľov slovenského národa. Alebo proti cudzincom a ľuďom iného náboženstva. Matejov prípad môže byť posledným varovaním.

Doplnené 10.4.2020 18:00

Už pred rokom venoval Matej, u ktorého sa darí symbióze Kotlebu a Putina, podobné video s názvom „Čaptavá,“ Zuzane Čaputovej. Okrem vulgarizmov a zmienky o Sorosovi ju vyzval aby sa v prezidentských voľbách vzdala v prospech Mariána Kotlebu. Video zakončil pozdravom: „Na stráž!

Doplnené 11.4.2020

Z videa s názvom: „Súd vlastizradcom,“ je evidenté, že problémy s políciou mal Matej už v roku 2018.

Prepis textu: „Ujo Fico, ujo Kaliňák, v tejto situácii som za vás. Prezident, Andrej Fixka, Šašovič a Šušulík by najradšej prijali imigrantov. Preto som rád, že aktuálne nedošlo k zvrhnutiu vlády. Ďakujem vám za to. A ja som kotlebovolič, budem voliť Mariána Kotlebu, ale aj tak na vás všetkých zmrdov platí jedno slovo, to je prorok Izaiáš, 14. kapitola a 20. verš: „V hrobe sa s nimi nespojíš, lebo si zničil vlastnú krajinu, vraždil si vlastný ľud. Nikdy sa nebude spomínať potomstvo zločincov. Verš 21: Pripravte jatku pre jeho synov pre neprávosť ich otcov, aby nevstali a nevzali do vlastníctva krajinu, aby nenaplnili svet mestami.“ No, tak len toto som vám chcel povedať. A kriminálka mi nemohla nič, lebo som čo? Lebo som psychiatrický pacient. Lebo táto gumapuška je vzor 58 airsoftová na guličky. V mobile mi našli tiež kkt, lebo som dal predtým ako išiel na expertízu, som dal preinštalovať android. Takže teším sa na vás ako vás národ zavraždí. Aj vaše rodiny.“

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.