Denník N

Tiger King je sedlácka Hra o tróny a televízna udalosť pandémie

Tiger King, dokument o výstrednom majiteľovi vyše dvoch stoviek tigrov, je televízna udalosť pandémie a vážny ašpirant na najlepší dokument roka.

Ak ste posledné dva týždne nepraktizovali internetový detox, nepochybne ste zachytili ošiaľ okolo nového netflixovského dokumentu o výstrednom majiteľovi zoologickej záhrady. Tiger King patrí k seriálom, ktoré prídu ako blesk z čistého neba, vzbudia nevídanú mediálnu pozornosť a okamžite okolo seba vytvoria zástupy fanúšikov. Kvalita podobných diel zväčša zaostáva za ich raketovou popularitou, no Tiger King je zásah do čierneho a televízna udalosť pandémie, ktorá by nemala ujsť vašej pozornosti.

Stredobodom dokumentu je Joe Exotic, výstredný homosexuál s bohatým arzenálom zbraní a výbušnín, majiteľ zoologickej záhrady s vyše dvomi stovkami tigrov a hviezda vlastnej internetovej show. Joe Exotic sa okamžite stal internetový fenomén a ešte dlho bude synonymom pre stredoamerický white trash, a azda najvýstižnejšie sa dá opísať ako kombinácia postáv z poviedok Charlesa Bukowského a Trevora Phillipsa z GTA 5 zásobená tým najčistejším metanfetamínom z laboratória Waltera Whitea.

Tiger King začína sporom medzi Joeom a jeho nemesis, ochranárkou Carol Baskin, o práve vlastniť exotické šelmy a pokračuje šialenými pokusmi o zaujatie pozornosti, medzi ktoré nechýba kandidatúra na prezidenta USA. Dokument ďalej sleduje ako sa Joe vysporadúva s prehratým súdnym sporom, ako hľadá investorov pre krachujúcu zoo až vyvrcholí pokusom o zúčtovanie sa so všetkými protivníkmi. Všetky jeho aktivity, či už v zoo alebo za jej plotmi však majú spoločnú snahu strhnúť na seba pozornosť a za každú cenu sa stať slávnym.

 

Joe Exotic však nie je jediný chovateľ exotických zvierat, s ktorým v dokumente stretnete. Slová z prvej epizódy o tom, ako sú majitelia mačkovitých šeliem vyšinutí sa potvrdzujú vždy, keď dokument prenikne hlbšie do bizarného mikrosveta majiteľov zoologických záhrad. Čaká vás pokrytecká ochranárka šeliem s lepším PR ako Joe, či falošný doktor mystických vied, sľubujúci svojim zamestnankyniam kariérny rast výmenou za sexuálne služby. Nechýba ani playboy, ktorý si tigríčatami získava náklonnosť opačného pohlavia.

Hlavným hviezdam zdatne sekunduje zástup svojských zamestnancov od transgender ošetrovateľky, ktorá po útoku tigrom uprednostnila amputáciu ruky pred liečbou, aby sa čím skôr mohla vrátiť do práce, cez asistentov-milencov závislých na metanfetamíne, až po údržbárov s vražednou minulosťou.

Absurdnosť panoptika vystupujúcich potvrdzuje, že azda najnormálnejšou postavou je Mario Tabraue, bývalý drogový díler, údajná predloha pre Tonyho Montanu zo Scarface, a spolupáchateľ vraždy a rozštvrtenia informátora FBI.

https://www.youtube.com/watch?v=bj609-E9ALc

Nenechajte sa však zmiasť, Tiger King nie je komédia, a vôbec nie je o ľuďoch, ktorí by si zaslúžili váš obdiv. Nedôstojné zaobchádzanie so zvieratami, bezcitné odoberanie mláďat od matiek, neetické zarábanie na tigríčatách, sexuálne zneužívanie a brainwashing dobrovoľníčok, otrocké podmienky pracovníkov, či snovanie úkladnej vraždy pripomínajú, že dokument je o obyčajných kriminálnikoch.

Tiger King nezaujme len panoptikom bizarných postáv, ale aj pútavým štýlom rozprávania. Rozvíjaním rozličných dejových línií, odhaľovaním nečakaných dejových zvratov miestami pripomína hraný seriál. A práve v kombinácii neuveriteľných postáv a neštandardného rozprávania sa skrýva dôvod fenomenálneho úspechu dokumentu. Niet preto prekvapením, že Netflix začal pracovať na hranej adaptácii dokumentu.

Tiger King je televízna udalosť pandémie a vážny ašpirant na najlepší dokument roka. Je to dokumentárna nálož, poskytujúca detailný pohľad do sveta, o ktorom sme ani nevedeli, že existuje. Prehliadka absurdných postavičiek a pútavé rozprávanie ich nezávideniahodných životných peripetií robia z Tiger King dielo aké tu dlho nebolo a instantný kultúrny fenomén. Urobte si tú láskavosť a dokument si čím skôr pozrite.

Ďalšie moje texty a vlastnú tvorbu nájdete tu.

Teraz najčítanejšie

Ľubomír Šottník

Profesionálne sa zaoberám zdravotníckymi inováciami a aplikáciou princípov behaviorálnej ekonómie v zdravotníctve•Vo voľnom čase sa venujem písaniu beletrie a tvorbe vo všeobecnosti•Na Denníku N najčastejšie píšem o literatúre, filmoch, politike a spoločnosti.•Moje ďalšie texty nájdete na www.lubomirsottnik.sk