Denník N

Boj s pandémiou sa začína 30 rokov pred jej vypuknutím v školských laviciach

Počas pandémie Covid 19 je zaujímavé sledovať ako rôzne štáty zvládajú pandémiu Covid 19. Kríza je test štátu a ešte väčší test je to, čo príde po kríze. Hneď sa ukáže, či je chorý, alebo vo výbornej kondícii. Ukáže sa, či je obyvateľstvo vzdelané a prijíma racionálne obmedzujúce opatrenia. Niektoré štáty šírenie víru aj napriek varovaniam odborníkov či tajných služieb hlboko podcenili, ako napríklad USA, iné, napríklad Taiwan Južná Kórea či Singapur, situáciu zvládli a rýchlymi opatreniami zabránili nekontrolovateľnému šíreniu víru. Južná Kórea sa poučila zo šírenia MERSu v roku 2015, keď bolo u nich infikovaných 186 ľudí a 38 zomrelo. Pripravili sa. Už v roku 2015 vedci v J. Kórei tvrdili, že kľúčom pri potieraní epidémie je testovanie. Iné štáty, ako Taliansko, Španielsko, USA a momentálne Švédsko, pandémiu podceňovali až do chvíle začiatku exponenciálneho rastu.

Štáty sa k šíreniu nákazy postavili rôzne, veľmi záležalo na postoji vládnucich elít a ich rýchlej reakcie. Napríklad Taliansko nedopadlo dobre, ale má aj tak ešte šťastie v nešťastí, že pri moci nie je Mateo Salvini. Ten napríklad uprostred rastu nakazených a počtu obetí písal na sociálnych sieťach nezmysly o tom, že momentálne nie je lepšie miesto na zimnú dovolenku ako je severné Taliansko. Ak by vládol, tak je pravdepodobné, že by bol počet mŕtvych v Taliansku ešte vyšší.

USA majú smolu v podobe narcistického hlúpeho Trumpa. Svetový hegemon USA, ktorý má k dispozícii obrovské zdroje financií, špičkové univerzity, odborníkov a rozsiahli štátny aparát,  pre nekompetentnosť a hlúposť prezidenta zlyhal. Stačí napríklad len spomenúť, že za posledné tri roky  Trump znižoval rozpočet CDC ( Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb) a z Rady pre národnú bezpečnosť vylúčil riaditeľa úradu pre globálnu zdravotnú bezpečnosť. Globálne zdravotné problémy podľa Trumpovej vlády neboli vnímané ako otázka národnej bezpečnosti. Vedci pritom roky dopredu upozorňovali, že svet čaká globálna pandémia. Vedelo sa, že pandémia príde, nevedelo sa kedy.

Trump je známy popierač vedy a vedeckých faktov. Jeho popieranie zmeny klímy vyvolanej ľudstvom, vysmievanie sa vedcom je všeobecne známe. Teraz sa ukázalo, že jeho odmietanie vedeckých faktov nie je len smiešne, ale aj smrteľne nebezpečné. Podľa New York Times Dr. Anthony Fauci  (šéf NIAID Národný inštitút pre alergie a infekčné choroby) vo februári aj s ďalšími odborníkmi na zdravotníctvo odporúčali prezidentovi Trumpovi, aby vyhlásil sociálne dištancovanie sa, teda zákaz podujatí, kde je viac ľudí, obmedzenie sociálnych kontaktov, známe „Ostaňte doma!“ a podobne, ale Trump to ignoroval a odmietal.  USA stratili celý mesiac.  Až v polovici marca Trump zmenil slovník a začal pomaličky pomaly konať. Podľa momentálnych odhadov preto zomrie v USA do augusta cca 60 000 ľudí. Za jeho hlúposť a nevzdelanosť  zaplatí USA najvyšším počtom obetí a ekonomickou depresiou. Možno raz bude zámerné popieranie vedy a vedeckých faktov zo strany politika s mocou zločinom proti ľudskosti.

Čo je za momentálnym zlyhaním niektorých demokratických štátov? Je to len neschopnosť ich zvolených populistických politikov, alebo to indikuje aj niečo iné, niečo závažnejšie. Úpadok verejnej diskusie? Úpadok strednej triedy? Úpadok školstva? Úpadok vedy?

Podľa porovnávania majú demokratické štáty oproti diktatúram počas epidémie menej obetí v pomere 1:6. Je to vysvetľované tým, že v demokracii je sloboda slova. Pri pandémií hrá informovanosť obyvateľstva kľúčovú úlohu. Je dôležité hovoriť aj krutú a nepríjemnú pravdu, neklamať a neupravovať zo strachu o stratu moci štatistiky. Na základe voľného toku informácií, vedia vlády a občania prijať rýchlejšie a efektívnejšie opatrenia na zastavenie vírusu.

Naproti tomu v diktatúrach či autoritatívnych štátoch je tok informácií kontrolovaný regulovaný a upravovaný a tým pádom je mienka vlády, jej byrokracie a výkonnej moci zameraná skôr na umlčanie hlasu lekára, ktorý upozorňuje na výskyt novej nebezpečnej choroby a nutnosť prijať rýchle opatrenia, ako na jeho vypočutie. Vírus sa šíri rýchlejšie v štátoch, kde sú pri moci diktátori a hlupáci.

Niektorí čitatelia namietnu, že Čina si drakonickými opatreniami s epidémiou poradila. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus ju aj pochválil za prijaté opatrenia. Cielene zabudol na demokratickú Čínu, na Taiwan, ktorý si s coronavírusom poradil oveľa oveľa lepšie a jeho šírenie zastavil v zárodku. Dnes sa vynárajú nielen pochybnosti, ale aj dôkazy o sfalšovaných čínskych štatistikách, o počte obetí koronavíru v Číne, vynárajú sa informácie, že Čína vedela o šírení nového nebezpečného vírusu už v novembri, nebezpečenstvo tutlala a v duchu jednotnej politickej línie ústredného výboru strany potom oklamala celý svet. Utajovanie, klamanie a dezinformácie Číny pomáhajú teraz rozširovať vírus po celom svete. Neschopnosť, strnulosť, hlúposť šéfov vlád, prebujnelá byrokracia taktiež.
Absencia slobody slova v konečnom dôsledku ľudí  zabíja.

Nechajme neslobodné a rozvrátené štáty ale tak. Vráťme sa späť k demokraciám. Prečo niektoré demokratické štáty prijali rýchle opatrenia, epidémiu zabrzdili a iné, ako napríklad Taliansko, Španielsko, Veľká Británia, USA či momentálne Švédsko nie? Máme tu veľké množstvo odlišností. Demografická veková štruktúra obyvateľstva, hustota osídlenia, sociálne zvyklosti obyvateľstva, úroveň zdravotníctva, či dokonca možno neočakávané náhody ako očkovanie proti TBC (hypotéza!),  etc.. Najlepšie je porovnávať štáty, ktoré sú si čo najviac podobné, majú napríklad rovnaký počet obyvateľov, sú rovnako husto zaľudnené, majú rovnaké kultúrne či sociálne zvyklosti, prijali opatrenia proti šíreniu koronavírusu v rovnaký čas a potom nájsť nejakú odlišnosť. Napríklad by bolo zaujímavé porovnať štáty, ich výdavky na školstvo, kvalitu ich školstva a ich dnešnú schopnosť vyrovnať sa s pandémiou. Napríklad porovnať správy PISA za 20 rokov, aj keď to za 20 rokov merania ešte nemusí mať  výpovednú hodnotu, pretože pri moci sú ľudia, ktorí do školy chodili pred 40 rokmi.  V tejto chvíli je relevantné porovnať  vzdelanie Trumpa a Merkelovej.  Lenže Trumpa a Merkelovú niekto zvolil. Môj záver je, že v Nemecku sú priemerní voliči oveľa inteligentnejší a vzdelanejší ako v USA.
Otázka znie – Ak by všetky štáty mali pri pandémii rovnakú štartovaciu čiaru, štáty, ktoré štáty by zvládli pandémiu lepšie?

Logika hovorí, že čím má štát vzdelanejšie obyvateľstvo, tým môže byť počiatočná reakcia na pandémiu rýchlejšia a efektívnejšia. Štáty môžu uvažovať v prípade pandémie o dvoch možnostiach. Prvá možnosť je prevencia a druhá nechať veciam voľný priebeh. Prevencia, teda príprava na čiernu labuť, je veda, školstvo a zdravotníctvo. To znamená vzdelanejších informovaných voličov a tým pádom aj politikov, vyššie hygienické a zdravotné štandardy, dôležitá úroveň vedy a tým pádom vývoj vakcín, rýchlejšia reakcia na začiatok pandémie. Voľný priebeh je obetovanie desaťtisícov a státisícov občanov v mene bláznovstva politikov, ktorým nejaký psychopat poradil myšlienku vytvorenia stádovej imunity.  Z dlhodobého hľadiska je teda najlepšou zbraňou spoločnosti proti chorobám, epidémiám a pandémiám kvalita vzdelania občanov. Boj s pandémiou sa začína 30 rokov pred jej vypuknutím v školských laviciach.

Porovnajme Južnú Kóreu, Taiwan, Japonsko, Singapur, USA, Veľkú Britániu, Nemecko, Fínsko, Estónsko, Kanadu, Poľsko, Slovensko….. Dnes už vidieť, ktoré štáty pandémiu zachytili hneď na začiatku (rozhodujúce!), ktoré pandémiu zvládli, zvládajú a ktoré ešte najhorší boj čaká.

Čitateľ si môže porovnať počet obetí koronavíru na milión obyvateľov a rebríčky PISA z roku 2018 a 2000.  Na začiatku pandémie je najúčinnejšou vakcínou vzdelanie a disciplína priemerného voliča.

Dnešné údaje (12.4.2020)  z https://www.worldometers.info/coronavirus/?.  Uvádzam počet obetí na milión ľudí.

Najhoršie je na tom San Marino 1032 (uvádzam len ako zaujímavosť, nemá výpovednú hodnotu).
Druhé je Španielsko 363 obetí na milión.
Taliansko 322.
Belgicko 311.
Francúzsko 212.
Spojené kráľovstvo 145.
Švajčiarsko 120.
Švédsko 88.
USA 62.
Dánsko 45.
Rakúsko 39.
Nemecko 34.
Estónsko 19.
Kanada 17.
Rumunsko 16.
Izrael a ČR po 12.
Maďarsko 10.
Fínsko 9.
Poľsko 5.
Južná Kórea 4.
Čína 2 (nedôverujem).
Singapur 1.
Japonsko 0,9.
Nový Zéland 0,8.
Slovensko 0,4.
Taiwan 0,3.
India 0,2.

A na záver rebríček PISA z roku 2018 a zroku 2000.

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie