Denník N

Matovičova rýchla rota.

Nástup pandémie akosi podozrivo koreluje s očakávanou hospodárskou recesiou. Rúška a respirátory ako ochrana pred dýchacími problémami ekonomiky, karanténa a krízový režim ako prevencia pred prehriatím a hrozbou bublin. Politici ako protikrízoví manageri (ne)zvládajúci pandémiu, červení zo zhoršujúcich sa ekonomických ukazovateľov, povzbudení priazňou prieskumov verejnej mienky. Zjednodušený svet izolácie, testovania a čakania na účinnú protilátku.

Nie je to tak dávno, čo naši politickí prognostici posielali do dôchodku kancelárku Merkelovú. Dnes jej strana (únia) atakuje takmer 40% a s odstupom by obhájila pozíciu kancelárky. Čo jej poradia naši politickí krikľúni, lebo veď oni zvládajú pandémiu ľavou zadnou. Pripravený kapitálový vankúš, chrániaci naše podniky pred odbytovou krízou, prepúšťaním a násilným prevzatím by mohol byť vzorom aj pre tie nemecké. Lebo si jasne uvedomujú, že nie je jedno, v akej kondícii vyjde naša ekonomika z karantény. A systematicky sa na tento krok pripravujú … a darí sa im to do poslednej chvíle utajiť.

Je dobré, že premiér zmenil svoje vzorce správania a emócie, ktoré ho vyniesli do premiérskeho kresla, už nahrádza rozvahou sebavedomého panovníka. Facebookové statusy upokojujú atmosféru a aj minister Heger už pochopil, že nespochybniteľné dôkazy o prázdnej špajze chorých nevyliečia a národ nenasýtia. Byť repatriantom je pomerne chrumkavá záležitosť, lebo Boris sa stará a pomáha. Až tak, že mizerná sezóna na Donovaloch je len za reč nestojaca epizódna záležitosť.

Nemôžeme zachrániť tisícky ľudí, ale vieme zničiť milióny existnecií. Subdodávatelia sa stanú Achillovou pätou celého priemyslu. Uvidíme s čím príde Richard, pretože kancelárka Angela už netrpezlivo čaká. Podľa dobre informovaného zdroja sú už pre našich investorov pripravené balíky akcií nemeckých firiem podľa odvetvovej klasifikácie dôrazom na mobilitu, ekológiu a strojársky priemysel.

Korona ako zvýšená potreba individuálnej mobility. VW v Číne registruje výrazný nárast objednávok … Číňania sa vyhýbajú používaniu verejných dopravných prostriedkov …

Už aby tá karanténa skončila …

Teraz najčítanejšie