Denník N

Školstvo potrebuje reformu ako hrom!

Často a rád zvyknem debatovať so svojimi priateľmi. Mám kopec takých, ktorí majú vysoké školy, ale rovnako tak mám veľa priateľov, ktorí majú dokončené „len“ základné alebo stredné vzdelanie a pracujú za minimálnu mzdu alebo mzdu o čosi vyššiu ako „minimálka.“

Vždy keď sa takto otvorene rozprávame, najčastejšie pri pohári piva, chtiac-nechtiac sa dostaneme k politike. Ako správny politológ a verejne aktívny človek sa ich rád pýtam na to ako vidia slovenskú politiku a koho by volili. Niektoré odpovede ma pritom dokážu poriadne prekvapiť..

Jedná sa hlavne o mojich priateľov alebo známych, ktorí majú dokončenú základnú, či strednú školu a najčastejšie pracujú manuálne v skladoch, ako závozníci alebo na stavbách. V drvivej väčšine pracujú ako zamestnanci na zmluvu a ich príjem je minimálna mzda alebo suma o čosi vyššia ako je minimálka.

Veľmi ma prekvapí, keď od takýchto ľudí počujem, že budú voliť strany neoliberálnej pravice, ktoré ich samých – zamestnancov – považujú skôr za „prevádzkové náklady“ než za ľudí, ktorí majú aj v práci svoje práva a nároky. Práve pri takýchto diskusiách vidím, akú veľkú reformu potrebuje naše školstvo.

Je predsa absolútne nelogické, aby človek pracujúci za minimálnu mzdu volil stranu, ktorá verejne deklaruje, že treba minimálnu mzdu zrušiť, že treba dať viac práv zamestnávateľom voči zamestnancom, aby ich mohli napríklad ľahšie prepustiť bez dôvodu.

Nie je logické, aby človek, ktorý pracuje za minimálnu mzdu volil stranu, ktorá mu chce zrušiť niektoré sviatky, zrušiť príplatky či ubrať z dovolenky alebo nároku na OČR. Ale stáva sa to. Aj ľudia, ktorí pracujú za minimálnu mzdu volia neoliberálnu pravicu. Môžeme to nadľahčene prirovnať k tomu, keď si ovce zvolia za svojho lídra vlka.

Všimol som si, že moji priatelia, ktorí aj napriek tomu, že pracujú za minimálku volia neoliberálne strany, vôbec nerozumejú tomu čo im to môže spôsobiť, ak sa tieto strany ujmú moci. Neuvedomujú si, že takéto strany môžu zapríčiniť pokles ich príjmov, menej času s rodinou, nutnosť nájsť si ďalšiu, druhú prácu a platiť si za to, čo bolo doposiaľ zadarmo.

Voliť takéto strany je vhodné len pre skutočne bohatých ľudí a zamestnávateľov. Pre obyčajného človeka je to skôr riziko.

Práve preto potrebuje naše školstvo reformu ako hrom. Nie preto, aby vtlačilo deťom do hláv koho majú voliť či ako môžu a nemôžu myslieť. Reforma je potrebná preto, aby pochopili čo sa udeje v krajine, keď si zvolia takú či onakú stranu, ktorá stojí na takej či onakej ideológii.

V školách sa musia deti pripraviť na to, čo ich čaká keď opustia brány školy a musia žiť skutočný život. Deti musia vedieť ako funguje moc a politika, ako treba vybaviť veci na úrade, čo je to hypotéka, úver a úrok. Mechanické memorovanie je prežitok, ktorý pripravuje deti na svet, ktorý už neexistuje. Učenie v kontexte a príprava na povinnosti skutočného života je práve to čo dnes mladí ľudia potrebujú.

Aby sa nestalo, že si ovca z nevedomosti zvolí vlka.

Teraz najčítanejšie

Igor Melicher

Podpredseda Mladých sociálnych demokratov (MSD). Politológ. Sociálny demokrat. Ľavičiar. Pokrokový. Školstvo. Veda, výskum a technológie. ;)