Denník N

Recesia „veľkého lockdownu“ bude najhoršia od čias Veľkej depresie v 30 rokoch minulého storočia.

Pokles HDP globálne dosiahne podľa expertov MMF 3% svetového HDP. Ak vám to číslo nič nehovorí, je to drasticky väčší pokles ako nastal v roku 2009 počas finančnej krízy, keď globálne HDP kleslo iba o 0,1%.

Recesia „veľkého lockdownu“

Medzinárodný menový fond vo svojom najnovšom Globálnom Ekonomickom Výhľade očakáva, že recesia „veľkého lockdownu“ (Great Lockdown Recesion) bude najhoršia od čias Veľkej depresie v 30 rokoch minulého storočia.

MMF Zároveň dodáva, že ozdravenie globálnej ekonomiky a návrat do normálu bude horšie ako sa dnes Očakáva, ak sa porazenie Korona vírusu bude naťahovať alebo sa vírus vráti.

30-násobne väčší pokles

Pokles HDP globálne dosiahne podľa expertov MMF -3% svetového HDP. Ak vám to číslo nič nehovorí je to drasticky väčší pokles ako nastal v roku 2009 počas finančnej krízy, keď globálne HDP kleslo iba o -0,1%.

V roku 2020 najviac utrpí región Eurozóny, jej HDP poklesne o -7.5%. V rámci Eurozóny najviac sa prepadne Grécko -10%, Taliansko a Chorvátsko, ktoré si z HDP odpíšu -9% a Španielsko -8%.

Výhľad MMF pre Slovensko

HDP Slovenska vidia v MMF v mínuse 6,2% v tomto roku, no čiastočne by sme mali straty na HDP kompenzovať v budúcom roku +5% nárastom.

Na rok 2021 má MMF je optimistický výhľad

MMF je optimistický vo svojich očakávania rastu v roku 2021 kde predpovedá 5,8 percentný globálny rast. To by znamenalo celkom sympatické ozdravenie a čiastočné dobehnutie vypadnutého rastu v tomto roku. IMF má za svoj bázový scenár tzv. čínsky scenár, v zmysle môjho predchádzajúceho článku (investície v čase Korona krízy) . Teda prudký prepad ale následne rýchle zotavenie a dobehnutie zameškaného. Tento scenár je však naj-optimistickejší z možných scenárov. Alternatívy sú iba horšie:  to buď návrat Korona vírusu na jeseň, návrat Korona vírusu v roku 2021 alebo jednoducho dlhšie než (v základnom scenári) očakávané trvanie uzavretia kľúčových svetových ekonomík.

Akciové trhy

Hlavné akciové trhy budú podľa mňa potešené touto správou, keďže podčiarkuje optimistické očakávania rýchleho zotavenia sa, s ktorým evidentne už rátajú aj finančné trhy. Stačí sa pozrieť na ich vytrvalý rast za posledných 14 dní a klesajúcu volatilitu.

Rozvinuté vs. rozvíjajúce sa ekonomiky

Je pre mňa zaujímavé čítať očakávania Medzinárodného menového fondu čo sa týka rozdielnej kontrakcie ekonomík rozvinutých a rozvíjajúcich sa. Zatiaľ čo rozvinuté ekonomiky sa prepadnú o 6,1% rozvíjajúce sa ekonomiky zažijú iba jedno percentný pokles, pričom Čína a India si udržia pozitívny rast.

Tu trochu váham

Trochu váham, aké investičné implikácie z toho vyvodiť? Osobne som dlhodobý fanúšik emerging markets (rozvíjajúcich sa trhov), práve pre ich schopnosť rýchlejšieho rastu a  ich nižšie zadĺženie v porovnaní so starými, rozvinutými ekonomikami. No vnímam riziko rozšírenia Korona vírusu  a prípadnú úmrtnosť v chudobných krajinách ako oveľa vyššie, než je tomu v tých krajinách ktoré boli epicentrami v posledných týždňoch. Pre toto riziko by som chcel byť opatrný v investíciách do akcií či dlhopisov rozvíjajúcich sa trhov.

Emerging Markets v správe MMF vychádza perspektívne iba Ázia s rastom +1% v tomto a 8,5% v budúcom roku a tak trochu sub-saharská Afrika s poklesom -1,6% v tomto a nárastom +4,1%  v budúcom roku. región strednej a východnej Európy a podobne aj Latinská Amerika v tomto roku poklesnú viac ako v budúcom narastú.

Čo poviete? Sú Emerging Markets momentálne “buy”, alebo nie?

Vďaka za názor.
(Šupnite ho do komentára. Ďakujem.)

Teraz najčítanejšie

Roland Vizner

Ahoj. Volám sa Roland a mám dve vášne: cestovanie a finančné trhy. Na finančných trhoch som od roku 1994 strávil väčšiu časť svojho pracovného života. Zažil som na trhoch nielen rok 2008-09 a sub-prime krízu ale aj dot.com bublinu roku 2001, či Ruskú a Ázijskú krízu v 90-ych rokoch. Dnes som fanúšik dlhodobého dôchodkového investovania, fintechu, e-commerce, digitálneho onboardingu a robo-poradenstva. Čas mimo práce som intenzívne cestoval a podarilo sa mi navštíviť vyše 70 krajín všetkých kontinentov (s výnimkou Antarktídy). Keďže Covid-19 nás pripútal k našim domovom, dovolím si využiť tento čas a podeliť sa o svoje znalosti a skúsenosti v oblasti investovania a zabezpečenia na dôchodok pomocou tohto blogu.