Denník N

Nebude to také ľahké, drahá pani poslankyňa Záborská

Toto je reakcia na rozhovor s poslankyňou parlamentu Annou Záborskou, ktorý uverejnil denník Pravda, a v ktorom pani poslankyňa odhaľuje svoje zámery sprísňovať v tomto volebnom období interrupčný zákon.

A máme to tu. Očakávala som, že to príde, ale toto je naozaj rýchlosť. Kedy začnú niektorí súčasní fundamentalistickí poslanci a poslankyne ukazovať svoju pravú tvár. Ani pandémia Covid-19 nezabránila konkrétne pani poslankyni Záborskej (aktuálnej predsedníčke strany Kresťanská únia, ktorej niektorí členovia sa dostali do parlamentu na kandidátke OĽANO), aby v rozhovore pre Pravdu odhalila svoje zámery na najbližšie mesiace či roky – systematicky okliešťovať práva žien a sťažovať im prístup k interrupciám. A to vraj za pomoci samotného premiéra. Veď áno. Niet sa čomu čudovať. Napriek tomu ma ten rozhovor znechutil, vydesil, a poviem na rovinu, poriadne nahneval.

Je to absolútne nevhodné v situácii, keď v krajine a vlastne na celom svete rastie napätie a neistota z toho, čo bude s našimi životmi a našou ekonomikou.

  • Keď sa výrazne zvyšuje pravdepodobnosť výskytu násilia páchaného na ženách a deťoch, keďže partneri sú nútení zostať spolu doma a pre ženy je oveľa náročnejšie privolať pomoc.
  • V pôrodniciach majú sprievodné osoby zákaz byť pri pôrode svojich detí, pôrody sú umelo urýchľované, robí sa viac cisárskych rezov, otcovia svoje deti často vidia prvýkrát až po niekoľkých dňoch – pri odchode z nemocnice. Jasne sa tým porušujú odporúčania WHO, ktoré boli vydané špecificky vo vzťahu k pandémii covid-19 a mnohé vyspelé štáty ich prirodzene dodržiavajú.
  • Mnohé súkromné škôlky sa chystajú zatvárať, pretože na rozdiel od štátnych musia platiť drahé prenájmy a platy svojich zamestnankýň, pričom závisia od poplatkov rodičov. Tí, keďže ich deti do škôlok chodiť nemôžu, deti odhlasujú, no zároveň žiadna pomoc štátu týmto zariadeniam zatiaľ neprišla – toto bude pre mnohé z nich likvidačné.
  • Matky, ktoré často krát žijú len z výživného, sa ho v týchto dňoch nevedia dočkať, pretože aj keď ministerstvo spravodlivosti vraj nestoplo exekúcie vo veci výživného, zabudlo o tom informovať exekútorov, ktorí teraz tvrdia týmto matkám, že exekúcie sa odkladajú na máj. A nevymáhajú ich.
  • Mnohé rodiny budú v ťažkej ekonomickej situácii a nebudú si skrátka môcť dovoliť mať ďalšie dieťa, pretože nebudú mať z čoho žiť.

Vážená pani poslankyňa Záborská, toto sú ozajstné problémy, ktoré v týchto dňoch ženy a rodiny na Slovensku zažívajú. Pokiaľ je vašou prioritou ochrana rodín, očakávala by som, že prídete s konkrétnymi riešeniami a odporúčaniami, ako riešiť napríklad tieto situácie,  veď ste súčasťou vládnej koalície. Zaujímali ste sa v posledných týždňoch o to, čo ženy a rodiny v aktuálnej krízovej situácii skutočne potrebujú? Máte pocit, že potrebujú, aby sa sprísňoval interrupčný zákon? Pretože o ničom inom ste sa v tom rozhovore nezmienili.

Budem to opakovať vždy – Interrupcie si nikto neželá, sú posledným riešením a musíme urobiť všetko preto, aby nedochádzalo k neželaným tehotenstvám. A som rada, že ich počet na Slovensku klesá. Avšak vyhnúť sa im úplne nedá, ženy budú vždy ukončovať tehotenstvá. Deje sa tak aj v krajinách, ktoré umelé prerušenie tehotenstva tvrdo postihujú. Vieme, že zúfalé ženy budú riskovať svoje životy. Je však na nás, či sa to bude diať u rôznych šarlatánov za pomoci domácich receptov, ktoré ohrozujú životy žien, alebo umožníme ženám modernú lekársku starostlivosť.

Týmto Vám oznamujem, že budem pozorne sledovať kroky Vás a tejto vlády a nedovolím, aby zákony poškodzujúce rodiny a ženy prešli bez odporu. Nebudem sa bez slova prizerať tomu, ako  budete postupne rôznymi spôsobmi chcieť obmedzovať práva žien, ktoré si tak ťažko vydobyli.

Ale nebudete to mať také ľahké, pani poslankyňa Záborská. Ženy tvoria polovicu populácie sveta, a teda aj Slovenska. A vedia sa nahnevať rovnako, ako som dnes nahnevaná ja, keď sa začne takýmto zásadným spôsobom siahať na ich práva. Zvlášť, keď vám v tom budú sekundovať kolegovci od Kotlebu, keďže, ako ste sa sama vyjadrili: „každý hlas, ktorý podporí ochranu nenarodeného života, je vítaný“. A ja vám za všetky tieto ženy hovorím, že #nebudemeticho!

 

Teraz najčítanejšie