Denník N

Saganova zmena

Skromnosť. To je vlastnosť, ktorá sa stala súčasťou Saganovej komunikácie. Pozitívna zmena, ktorá určite neostane neodmenenou.

Jeden z prejavov nedostatku Saganovej pokory? Foto- reuters.com
Jeden z prejavov nedostatku Saganovej pokory? Foto- reuters.com

Sagan spred roka

Faktom je, že Peter Sagan ako najznámejší slovenský cyklista v našej samostatnej histórii má svojich fanúšikov, ale aj odporcov. Pozastavím sa pri tých druhých, pri odporcoch.

Čo bolo najviac vyčítané nášmu najúspešnejšiemu cyklistovi bola vec, ktorá je u športovcov bežnou. Keď sa všetky tie úspechy, ktoré dosiahli dostali až do hlavy, títo športovci si zrazu uvedomujú niečo (pre nich) podstatné. Niečo v slova zmysle „ja som niekto a vy ste nikto.“ To, čo mnohým športovcom, ktorí dosiahli väčšie úspechy chýba. Jedna základná ľudská vlastnosť- pokora. A pri všetkej objektivite, ktorú sa môžem vynasnažiť použiť (a to ako Saganov fanúšik) si musím priznať, že Peter Sagan spred roka túto vlastnosť nemal. Chýbala mu pokora.

Reprezentoval našu krajinu úžasnými výkonmi. Opäť raz niekto okrem našich hokejistov, či kanoistov preslávil našu malú krajinu. Jeho výkony na posledných Tour de France boli ohromujúce. Zelené dresy sa zbierali odšliapanými rokmi na bicykloch. Pribúdali stále výraznejšie a výraznejšie pódiové umiestnenia. Saganománia zachvátila celý náš malý štát a ľudia si sadali opäť na bicykle. Opäť nám dal niekto dôvod nadobudnúť a prejavovať národnú hrdosť. Že aha! Som Slovák a nehanbím sa za to. To je niečo, čo tomuto chlapíkovi nemôžeme vyčítať. Preslávil nás, svojimi úspechmi zapísal našu malú krajinu do cyklistických memoárov.

Avšak, stále tu bola Petrova negatívna vlastnosť. Nedostatok pokory, namyslenosť. V rozhovoroch s médiami pôsobil príliš arogantne. Neprejavoval pokoru. Hral sa na majstra sveta. A to bola vec, ktorú musím jeho odporcom priznať.

Sláva dorazila do hlavy a nohy nestáli pevne na zemi. Bicyklovali vysoko v nebi a to priamo na pedáloch z vavrínov. Hlava vysoko hore, prišlo nejaké to štipnutie do zadku jednej z hostesiek a potom sa dostavilo niečo, na čo sme neboli zvyknutí. Záverečné špurty Peťa Sagana, našej cyklistickej hviezdy boli prehratými súbojmi. Peťo síce získal mnoho pódiových umiestnení, aj na minuloročnej Tour, avšak stratila sa jeho ľahkosť. Sláva mu zviazala nohy a nedokázal vyhrávať špurty. Obzvlášť proti Nemcovi Greipelovi. A tak prišiel kŕčovitý Peter. Jednoducho ta sláva zamotala Petrovi nohy.

Peter Sagan na tohtoročnej Tour de France v bielom drese pre najúspešnejšieho mladého cyklistu. Foto- TASR
Peter Sagan na tohtoročnej Tour de France v bielom drese pre najúspešnejšieho mladého cyklistu. Foto- TASR

Peťo Sagan dnes

Prebieha Tour. Jedna z mnohých. Len ďalšia do radu. Samozrejme sa oči nášho malého národa upierajú na nášho jediného zástupcu vo farbách nového tímu. Canondale vystriedal Sagan za tím Tinkoff Saxo. Veľa sa o tom samozrejme narozprávalo, či je to správny ťah, či bude mať Peter podporu svojich tímových kolegov a pod. Pravdu povediac, je to úplne jedno. Peter je zvyknutý si cestu preraziť sám. Tak to bolo v predchádzajúcom tíme, tak je tomu aj teraz.

Avšak jedna vec ma prekvapila pozitívne. Peter nabral skromnosť, je úplne odlišný od Petra spred roka. V tíme nie je vyhláseným lídrom a to mu robí dobre. Lídrom je Španiel Contador. On je tým, ktorému sa prispôsobuje celý tím. Jemu má Peter pomáhať. Má ho ťahať, má byť v tíme domestikom. A predstavme si, Peter odvádza kvantum čiernej roboty a lídrovi tímu, Contadorovi aj pomáha. A navyše sa po našliapaných etapách ešte stihne aj zapojiť do záverečných špurtov.

Jeho vyjadrovanie, to je to najpodstatnejšie, čo sa zmenilo na jeho správaní. V jeho komentároch po etapách nerezonuje slovo ja. Ale slová „dosiahli sme čo sme chceli, pomohli sme Contadorovi.“ Zmena. Uvedomenie si toho, že nohami má byť pevne na zemi. A táto skromnosť mu pomáha.

Šliape pre lídra, odvádza čiernu robotu, ale aj tak je na tom výborne. Po dnešnej etape je druhým v poradí o žltý dres. Prvým o zelený dres a prvým o dres biely. Okrem toho opäť pridáva vtipné fóry. Nie je lídrom, nie je pod tlakom. Neočakáva sa od neho nič. V podstate. Užíva si svoju rolu. Bicykluje. A nabral skromnosť, to vidno.

Len tak ďalej. Nech sa mu darí. Ak dopadne Tour nejako negatívne (čo si myslím, že nie), budeme spomínať aspoň na Saganovu zmenu. A to si osobne cením viac. Ale myslím si, že skromnosť bude odmenená.

Tak teda pokorou k víťazstvám.

Teraz najčítanejšie