Denník N

Veľrybí ostrov

Kto vie, či všetci títo ľudia niekedy opustili ostrov na ktorom žijú. Či boli niekedy na pevnine. Či sa niekedy preplavili, alebo poleteli nad tým kúskom vody, ktorá ich delí od okolitého sveta. Možno, že nie. Možno celé svoje životy prežívajú tam. Na tom kúsku zeme. Uzavretom a izolovanom.

Partia starších pánov sedí na terase miestneho podniku a hrá karty. Popíjajú vychladené pivo, rozprávajú sa. Vídať ich tam každý deň. A každý deň vyzerajú rovnako pokojne a spokojne.

Po ceste okolo nich prefrčí po domácky upravená motorka s piatimi pasažiermi. Traja miestni chlapci, koza a prasa. Šofér sedí v predu, na motorke, ostatok posádky vzadu, na prirobenom vozíku. Motorka s prívesom vydáva trpiteľské zvuky, no oni sú však veselí a kývu všetkým ľuďom, ktorí si ich obzerajú.

To oni sú tí, ktorí sa môžu nazývať pravými ostrovanmi. My ostatní sme len dočasní kolonizátori, obecní pocestní, ktorým sa zažiadalo opustiť istotu pevniny a okúsiť život ostrovný.

Ostrovné scenérie.

Zelený ostrov

Predstavte si miesto, ktoré neustále vonia ako čerstvo pokosená tráva. Miesto, z ktorého tiahne pokoj a závan pasúcich sa stád kráv. Miesto, ktoré hýri všetkými odtieňmi zelenej. Z diaľky počuť cinkotanie zvoncov a šum oceánu. Sú tam jazerá s priezračnou vodou, pláže s čiernym pieskom a kopce s očarujúcimi výhľadmi.

Presne takto vyzerajú Azorské ostrovy. Nachádzajú sa v strede Atlantického oceánu a patria pod Portugalsko.

Pasúce sa stáda kráv tam sú na každom rohu.

Kde vlastne tie Azory sú?

Ak máte prst na mape v portugalskom Lisabone, a pôjdete ním po priamke doľava, ste tam asi za dva centimetre. Ak by ste sa tam chceli doplaviť, je to od hlavného mesta Portugalska asi 1500 kilometrov, a ak sedíte v lietadle na lisabonskom letisku, pripravte sa na let trvajúci dve a pol hodiny. Približne tam sa nachádzajú Azory. Súostrovie zložené z dvanástich ostrovov, obývaných je z nich deväť.

Najväčší z ostrovov sa nazýva Sao Miguel, ktorý je plný dychberúcich scenérií a prírodných unikátov.

Po veľrybom tele

Tvar ostrova Sao Miguel pripomína plávajúcu veľrybu. To je celkom pozoruhodný fakt, vzhľadom na to, že z nich turizmus na tomto ostrove z veľkej časti žije. Ponúka totiž pozorovanie veľrýb a delfínov. Tie do azorských vôd blúdia v húfoch. Veľryby nájdete vyobrazené aj na stenách budov, vysprejované na múroch a ich nadrozmerné podobizňe skrášľujú aj obchodné centrá.

Ostrov Sao Miguel, pripomínajúci tvarom veľrybu.

Keby sme začali na veľrybom chvoste, natrafili by sme na majestátne súkamenie vzpínajúce sa z oceánu pri mestečku Mosteiros. Pláže sú tam pokryté pieskom čiernym ako noc, ktorý tvorí dokonalý kontrast s belasými vlnami rozbíjajúcimi sa o pobrežie.

Mosteiros. Skalný útvar týčiaci z oceánu.

Celé západné pobrežie ponúka zaujímavé výhľady na oceán. Na niektorých miestach sa nachádzajú aj prírodné oceánske bazény. Kúpete sa v oceáne, ale je tam urobený prístup, a bariéry proti prichádzajúcim vlnám.

Mosteiros. Množstvo malých skalných útvarov okolo celého pobrežia.
Vegetácia je bohato rozvinutá na celom ostrove.
Dúha nad Azormi.

Veľrybí chvost je zlatou baňou prírodných skvostov. Napríklad jazerá Lagoa Verde a Lagoa Azul, ktoré sú predelené cestou, ktorá spája mestečko Sete Cidades s ostatným ostrovom. Ďalej, sopečné krátery, ktoré zhromaždili dostatok vody na to, aby sa mohli premenovať na sopečné jazerá a chodník, ktorý vám umožní tú krásu sledovať z vtáčej perspektívy.

Jazerá Lagoa Verde a Lagoa Azul rozdeľuje cesta, ktorá vedie do mestečka Sete Cidades.
Väčšina jazier na ostrove Sao Miguel je vulkanického pôvodu.
Boca do Inferno. Chodník s výhľadom na sopečné jazerá.

Na juhu ostrova sa nachádza hlavné mesto Azorských ostrovov, Ponta Delgada. Je to jedno z dvoch miest celého súostrovia, ktoré má letisko. Medzi ostatnými ostrovmi sa dá pohybovať iba lodnou dopravou.

Výhľad na hlavné mesto – Ponta Delgada.
Západ slnka nad Ponta Delgadou.

Keď sa budovalo predmestie Ponta Delgady, na hlavnom ťahu už očividne nevyšlo miesto na chodník a tak teraz niektorí obyvatelia vychádzajú z domu rovno na cestu.

Predmestie Ponta Delgady. Z domu priamo na cestu lebo na chodník už nevyšlo miesto.
Predmestie Ponta Delgady. Autá sa s chodcami delia o cestu.

V samom srdci ostrova, ukryté medzi horami, hrdo leží očarujúce jazero Lagoa do Fogo. Vedie k nemu kľukatá cestička, a keď sa ocitnete v jej najvyššom bode, uvidíte obe pobrežia ostrova naraz.

Jazero Lagoa do Fogo.
Jazero Lagoa do Fogo je očarujúce za každého počasia.
Z vyvýšených miest je možné vidieť oceán z oboch strán ostrova naraz.

Neďaleko od jazera Lagoa do Fogo sa nachádza miesto, ktoré sa nazýva Caldeira Velha. Za malý poplatok sa môžete okúpať v jazierkach vulkanického pôvodu a cítiť sa pri tom ako v Amazónií.

Prírodná kaďa uprostred pralesa.
Caldeira Velha. Vulkanické jazierko, v ktorom je voda neustále v bode varu.

Blízko mesta Vila Franca do Campo, ktoré leží na juhu ostrova, sa nachádza zaujímavý prírodný úkaz. Je to malý ostrov, ktorý je v strede vykrojený do tvaru pravidelného kruhu. Ten vypĺňa voda z okolitého oceánu, a tak je možné sa preplaviť až do stredu samotného ostrovčeka.

Ostrov Ilhéu de Vila Franca do Campo.

Severné pobrežie sa môže popýšiť napríklad geologickým útvarom, ktorý pripomína ležiaceho snehuliaka v oceáne. Alebo aj plážami, kde sa dá surfovať.

Severné pobrežie ostrova.
Severné pobrežie ostrova. Pláž, kde sa surfuje.

Na východe ostrova je miesto, kde by sa pokojne mohol natáčať film o Adamovi a Eve. Miesto, ktoré vyzerá ako rajská záhrada.

Takto si predstavujem raj na zemi.
Vodopád uprostred raja.

A na východnom pobreží ostrova natrafíte na takéto cestovateľské značky. Tak, kam to bude ďalej?

Rio, Hawaii či Austrália?

 

 

Teraz najčítanejšie