Denník N

Ayahuasca, zázračná medicína amazonského pralesa

V obklopení amazonského pralesa sme podstúpili liečenie medicínou Ayahuascou.
V obklopení amazonského pralesa sme podstúpili liečenie medicínou Ayahuascou.

Ayahuascu indiáni považujú za najmocnejšiu liečivú rastlinu na Zemi. Je to liana, z ktorej sa vyrába rovnomenný odvar. Tejto rastline sú priraďované schopnosti učiť nás a liečiť. Indiáni veria, že disponuje vlastnou dušou a inteligenciou a sprostredkováva spojenie s vesmírom a duchovnými bytosťami.

Ak niekoho postihne choroba, s ktorou si moderná medicína nevie rady, jednou z možností je vydať sa do amazonského pralesa a liečiť svoje telo a dušu. Hľadajúc zmysel života či odpovede, kam ďalej, ľudia podstupujú indiánske liečebné ceremónie. Najznámejšou z nich je pitie zázračnej medicíny Ayahuascy.

My sme sa za týmto spirituálnym dobrodružstvom vydali do amazonského pralesa v Ekvádore, neďaleko mesta Tena.

Čarovný amazonský dažďový prales.

Poďme sa na to pozrieť trochu bližšie.

Nápoj Ayahuasca sa tradične pripravuje výhradne z rastlín amazonského pralesa. Tie sa varia vo veľkom hrnci na otvorenom ohni niekoľko hodín. Každý šaman má vlastný spôsob prípravy tejto medicíny, ktorý sa predáva cez celé generácie. Ingrediencie sú väčšinou rovnaké, no sila odvaru odlišná. Základ tvorí liana rastliny Ayahuascy (Banisteriopsis caapi), ktorá obsahuje harmalové alkaloidy inhibujúce účinky monoaminooxidázy (IMAO). Druhou dôležitou zložkou sú listy rastliny obsahujúcej dimetyltryptamín (DMT). Najčastejšie sa používa rastlina Psychotria viridis (chacruna).

Liana rastliny Ayahuascy (Banisteriopsis caapi).

No a čo sa to vlastne v našom tele deje?

Monoaminooxidáza (MAO) je enzým prirodzene sa nachádzajúci v našom organizme. Jeho úlohou je deaktivovať, teda rozkladať látky v tele, akými sú napríklad neurotransmitery serotonín, melatonín a katecholamíny (adrenalín, noradrenalín, dopamín). Ďalšou látkou, ktorú MAO rozkladá je DMT. No a tu sa dostávame ku podstate. DMT je halucinogén. Ten sa do nápoja dostáva z listov chacruny a práve ten je zodpovedný za halucinogénne a psychotropné účinky medicíny. Lenže DMT sa vďaka MAO v tele rýchlo rozkladá. Pri orálnom požití by ku jeho účinkom pravdepodobne ani nedošlo a pri injekčnom podaní či fajčení by ste sa radovali iba z pár minútového opojenia. No a ako je teda možné, že pri ceremóniách trvajú účinky DMT aj niekoľko hodín? No práve vďake samotnej Ayahuasce, liane, ktorá obsahuje IMAO. Zázračný inhibítor MAO, ktorý výrazne spomaľuje odstraňovanie už vyššie spomínaných neurotransmiterov a DMT.

Čo je na tom celom fascinujúce je fakt, že na liečbu depresií a úzkostí sa používajú aj lieky obsahujúce IMAO. Tie spomaľujú rozklad neurotransmiterov „šťastia a naplnenia“ serotonínu a dopamínu. A toto nadchlo vedeckú obec, ktorá skúma účinky amazonskej rastliny Ayahuascy u pacientov s depresiami, na ktoré nezaberá dostupná moderná liečba. Ale pozor. Netreba si mýliť lianu rastliny Ayahuascy (nehalucinogénna, IMAO) a samotný nápoj Ayahuascu (halucinogénny, IMAO + DMT). Veľa štúdii sa taktiež zaoberá využitím Ayahuascy pri liečbe drogových závislostí.

Ďalší zaujímavý fakt, ktorý si určite zapamätajte je, že sa DMT v určitom množstve vyskytuje aj prirodzene v našom mozgu. Produkuje ho epifýza a predpokladá sa, že jeho krátkodobé halucinogénne účinky hrajú úlohu pri snívaní.

A ešte jedna zásadná informácia. DMT nie je návyková. Dokonca pri užívaní magickej Ayahuascy platí presný opak ako pri drogách a alkohole. Čím viac jej užívate, tým menšie množstvo pijete.

No a teraz už poďme na samotnú ceremóniu…

Nápoj Ayahuasca sa pije výhradne počas ceremónie. Jedná sa o očistný rituál, pri ktorom sa telo zbavuje zlej energie a je vedený skúseným šamanom. Šaman pri ceremónií tiež požíva Ayahuascu, aby sa spojil s energiami a duchmi a dokázal nás tak prevádzať stavom „tranzu“ a očisťovať. To robí pomocou spievania piesní a ometania „metličkou“.

Šamanský očistný rituál. Pri ceremónii sa vykonáva v úplnej tme.

Očistné ceremónie s medicínou Ayahuascou sú súčasťou indiánskej kultúry v amazonskom dažďovom pralese už od nepamäti. Ak by ste mali záujem sa takejto ceremónie zúčastniť, určite zamierte ku jej koreňom. Množstvo ľudí ponúka ceremónie aj v Európe, ale išli by ste na halušky do Zambie?

Mať obrovský rešpekt ku tejto ceremónii je bez pochýb na mieste a treba v nej hľadať viac než len drogové opojenie.

Ako to už však vo svete býva, veľký záujem zvedavých turistov spustil vlnu drogového turizmu. Bohužiaľ sa z toho v niektorých centrách stalo len poskytovanie psychotropného zážitku. Preto si miesto, kde ceremóniu podstúpite, treba dôkladne vyberať. Takéto centrá väčšinou nemajú úplne kompetentný personál, do odvaru pridávajú podporné halucinogénne látky (aby ste videli naokolo lietať draky, pobehovať jednorožce a škriatkov) a na ceremónie pripúšťajú naraz veľké množstvo ľudí. Ak sa dostanete do takéhoto centra, môžete odchádzať s veľmi zlými spomienkami (napríklad dlhotrvajúce prežívanie vlastnej smrti).

Pred prvou ceremóniou sa hlava plní množstvom otázok, na ktoré sa nie ľahko hľadajú odpovede. Niekto sa bojí fyzického utrpenia a iný sa bojí vlastnej psychiky, samého seba. Dôležité je však dôverovať šamanovi, všetkým prítomným a hlavne sebe.

Tu zhrniem niekoľko dôležitých informácií, ktoré sa zíde vedieť pred prvou ceremóniou:

  • každý prežíva ceremóniu úplne inak, preto nemajte očakávania ani strach
  • ceremónia sa vykonáva v priestore na to určenom, napríklad v otvorenom altánku v pralese
  • ceremóniu vedie skúsený šaman
  • nápoj sa pije z poldecáku, je tmavej hnedej farby a chutí veľmi horko
  • ak si myslíte, že plný poldecák je pre vás silná dávka, nehanbite sa vypýtať si od šamana menej
  • pri ceremónii je úplná tma, treba mať so sebou čelovku s červeným svetlom pre prípad presunu
  • treba počítať s vracaním, niekedy hnačkou. Ostych bokom, všetci sú v tom spolu :)
  • nestratíte pojem sami o sebe, aj keď akurát letíte vesmírom, uvedomujete si, kde je vaše telo a že musí urýchlene na WC
  • typické je bzučanie v ušiach, točenie celého sveta a problém s chôdzou. Na ceremónii sú však prítomní ľudia, ktorí nápoj nepijú a pomôžu vám s pohybom alebo pri hocijakom probléme
  • ak by bolo veľmi zle, voda s citrónom účinky zmierňuje
  • celé opojenie trvá zväčša 4 hodiny

Príprava na ceremóniu.

Pred takto náročným večerom je potrebné sa patrične pripraviť. Každý vám povie niečo iné. Je však úplne v poriadku mať normálne raňajky, ľahký obed a nejaké ovocie na večeru. Omdlievať od hladu a škvrčaním v bruchu rušiť večer určite nechcete. Dôležité je dodržiavať celý deň pitný režim. Dve hodiny pred ceremóniou už je lepšie nič nepiť ani nejesť. To je pochopiteľné vzhľadom na fakt, že o pár hodín pôjde pravdepodobne všetko von.

V deň ceremónie sa neodporúča užívať alkohol, drogy, cigarety a je dobré sa sexuálne zdržať.

A začíname…

Keď sa vonku zotmelo, zhromaždili sme sa v miestnosti. Každý mal prichystaný matrac a pri ňom vedro na zvracanie. Doniesli sme si aj vankúše a spacáky, aby sme sa do rána v pohodlí vyspali.

Tu sa to všetko odohrávalo.

Napätie by sa dalo doslova krájať. Keď vstúpi šaman a začne volať prvého z nás, hladina adrenalínu vystúpi na maximum. V miestnosti horí iba jedna sviečka. Volajú ma. Sadnem si pred šamana a ten mi nalieva nápoj. Následne ho požehnáva, očistí od zlej energie a podáva do ruky. Tie sa mi trasú a v mysli sa modlím, nech to do rána prežijem. Chuť je veľmi horká, trošku mi stiahne tvár. Ústa si následne vyplachujeme čajom a vypľúvame do jedného vedra. Odchádzam naspäť na svoje miesto, pohodlne si ľahnem a čakám čo príde. Snažím sa myslieť na všetko, čo sa chcem dozvedieť, všetko čo chcem v noci v sebe vyriešiť. Odchádza posledný z nás, je nás tu 8 (skoro všetky vekové kategórie). Zhasína sviečka a nastáva ticho. Z pralesa nás ohlušuje cvrlikanie hmyzu, občasný škrekot vtákov a šum neďalekého potoka. Postupne sa všetko zosilňuje a akoby z diaľky sa približuje silný bzukot „generátora“.

Šaman nalieva medicínu.

Zrazu všetko preruší zvuk zvracania. Vracia ma do miestnosti. Uvedomujem si, že šaman už spieva piesne a očisťuje niekoho z nás. Ani neviem, koľko času ubehlo. Všetko sa mi točí a každá časť tela putuje iným smerom. Mám pocit, že nadskakujem na matraci, no pokojne ležím. Bzučanie sa točí spolu so mnou a všetko sa približuje ako v mikroskope a zrazu sa vzďaľuje v tuneli. Časti tela sa mi zväčšujú a zmenšujú. Pozorujem, čo sa vo mne deje a snažím sa dostať do svojej mysle. Veď preto tu všetci sme.

Keď sú účinky najsilnejšie, prichádza ku mne pomocník a vedie ma ku šamanovi. Zisťujem, že neviem chodiť. Pre istotu si beriem vedierko a pokladám ho vedľa kúsku dreva, na ktorý si sadám. Šaman začína spievať a moja myseľ sa sústreďuje naň. Toto je niečo, čo rozpisovať nebudem. Slovami sa možno ani nedá. No bol to veľmi silný zážitok, tok energie a stavu mysle. Aj najväčší skeptik by priznal spiritualitu tejto ceremónie. Čas bol zrazu relatívny tak, ako celý náš život.

Vôbec netuším, koľko času ubehlo. Občas ma vtiahne do reality spev šamana, občas buchot vedra o zem a zvuky dávenia. V hlave počujem prelietavať vrtuľníky a lietadlá. Keď zrazu začnem prítomnosť vnímať veľmi silno, uvedomujem si, že musím utekať na wc. Zapínam červené svetlo na čelovke a svietim si na cestu na zemi. Neviem sa však trafiť ku dverám, chôdza je stále nemožná. Je mi to smiešne a hlasno sa zasmejem. Cestou sa dokonca obujem a pred wc znovu vyzujem. V kabínke je mierne svetlo, všade navôkol vidím farebné obrazce. Stáčajú sa do prúdu, ktorý mi masíruje žalúdok. Zvuky zvracania sa ozývajú aj z vedľajšej kabínky, od umývadla aj z altánku. Všetci sme v tom spolu. Akosi vnímam všetko z nadhľadu. Ani mi nevadí, že okolo mňa behajú pavúky a iný, za normálnych okolností paniku vyvolávajúci hmyz.

Vraciam sa na matrac a balím sa do spacáku. Ešte chvíľu lietam vo svojich myšlienkach, vidím obrazy svojej rodiny a cítim veľkú vďaku.

Prebúdzam sa. Takto dobre som sa nevyspala už dávno. Matrace naokolo sú prázdne, ostali sme tu len dvaja. Keď sa na seba pozrieme, usmejeme sa a cítime nesmierny pokoj a ľahkosť. Odchádzame na svoje izby a v myšlienkach hľadáme vysvetlenie toho, čo sme v noci prežili.

Našťastie sa moje obavy z toho, že účinky budú príliš silné a nebudem ich vedieť ovládať, nenaplnili. Pravdepodobne to bolo aj tým, že každý šaman varí medicínu rôznej intenzity a tá naša bola slabšia. No aj keď som nelietala medzi anjelmi a nevidela predpoveď budúcnosti, zážitok to bol veľmi silný a pozitívny. Zmenil sa môj pohľad na veľa vecí a zistila som, že zvládnem omnoho viac, než si myslím.

A či šaman dokáže pomocou Ayahuascy vyliečiť neplodnosť či nevyliečiteľné ochorenie? Vzhľadom k tomu, akých príjemných ľudí sme tam stretli, dúfam, že áno.

Ak by ste hľadali overené centrum, kde ceremóniu podstúpiť, my sme boli tu: http://www.vypravadoamazonie.cz/. Výhodou je komunikácia v češtine.

 

 

 

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Barbora Bačkádyová

Študovala som biológiu. Fascinuje ma veda a jej popularizácia. Rada fotím a pri cestovaní sa cítim slobodná.