Denník N

Cena zlata rastie a spolu s ním aj hodnota „zlatých producentov“

Producenti zlata majú za sebou ročný nárast ceny akcií vo výške 80 a viac percent. S perspektívou ďalšieho posilňovania.

Tí, ktorí ešte pred vypuknutím COVID-19 v Európe neverili, že cena zlata môže v blízkej dobe výraznejšie posilniť, sa teraz zrejme nestačia čudovať. Po  poklese ceny komodity, ktorý zapríčinil rast obáv po vypuknutí pandémie vírusu vo svete, sa  jeho hodnota vrátila do zelených čísel.

Kým v polovici marca sa cena zlata prepadla na hodnotu okolo 1460 USD za uncu, postupne sa opäť obnovila dôvera investorov v tento „bezpečný prístav“ v časoch neistoty na finančných trhoch. Počas štvrtkového obchodného dňa sa hodnota pohybovala okolo úrovne 1755 USD za uncu, čo za posledný mesiac od prepadu predstavuje rast na úrovni 20 percent.

Navyše, aktuálny vývoj globálnej ekonomiky nahráva do kariet opätovnému posilňovaniu nielen zlata ale aj ďalších drahých kovov, ako aj spoločností, ktoré sa zaoberajú, ťažbou, spracovaním a predajom zlata.

Medzinárodný menový fond (MMF) totiž v utorok predpovedal, že globálna ekonomika v roku 2020 kvôli koronavírusovej pandémii klesne o tri percentá a pravdepodobne tak mieri do najhlbšej recesie od veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia.

V súvislosti s týmito údajmi môžu byť zaujímavými  možnosťami diverzifikácie portfólia v hľadáčiku investorov spoločnosti ako  napríklad B2Gold Corporation s ústredím v kanadskom Vancouveri, ktorá je senior producentom tohto drahého kovu. Akcie od prepadu v polovici marca a hodnoty 3,82 CAD posilnili o 68 percent na hodnotu 6,43 CAD za akciu.  Za posledný rok vzrástla cena akcií B2Gold Corporation celkovo o 80 percent.

Ešte strmší vývoj ceny akcií možno sledovať aj pri Barrick Gold Corporation, ktorá je druhou najväčšou spoločnosťou na ťažbu zlata na svete s ústredím v kanadskom Toronte. Výkon akcií na burze dosiahol za posledný mesiac 78-percený rast a počas štvrtkového obchodného dňa sa hodnota pohybovala na úrovni 35 CAD za akciu. V ročnom horizonte dosiahol percentuálny rast akcií až 94 percent.

 

Teraz najčítanejšie