Denník N

Ako koronavírus zmenil mobilitu v Bratislave

Opatrenia spojené so šírením koronavírusu či už o dočasnom uzavretí základných, stredných či vysokých škôl alebo prerušení výroby u najväčšieho slovenského zamestnávateľa a jeho dodávateľov či iných organizácii a spoločností spomalilo každodenný život v Bratislave. Menej ľudí cestuje, menej detí je na ihriskách, menej ľudí je vo verejnom priestore. Ale aký je tento pokles? Na základe mestskej wifi je pokles až o cca 70-80 %.
Neveríte? Pozrite tu: https://opendata.bratislava.sk/onlinedata/

Bratislava poskytuje obyvateľom a návštevníkom mesta bezplatnú wi-fi sieť prostredníctvom 18 hostpotov v centre mesta. Bezplatnú mestskú wi-fi sieť využilo doteraz už stovky tisíc obyvateľov a návštevníkov hlavného mesta. Z pohľadu každodenného využívania ju využívalo tisíce návštevníkov.

Wi-fi hostpoty v centre mesta, opendata.bratislava.sk

Online dáta o užívateľoch verejnej wi-fi

Za posledný týždeň prešiel mestský open data portál nielen redizajnom, ale bol doplnený o zaujímavú novinku. Tou je integrácia opendata portálu a systému mestskej wi-fi siete. Ľudia sa tak môžu dozvedieť, koľko bolo pripojených užívateľov a v akých lokalitách, stránka však ponúka aj grafy s historickým vývojom. Pre niekoho môžu byť zaujímavé a užitočné informácie o tom, aká je priemerná dĺžka pripojenia či objem prenesených dát, z akých zariadení a operačných systémov sa návštevníci prihlasujú, či aký je zvolený jazyk ich zariadenia.

Mestské či vládne epidemiologické opatrenia

‚Korona‘ prišla na Slovensko a začali sa prijímať aj opatrenia. Prvým väčším opatrením bolo zatvorenie škôl a škôlok a s tým spojené, že s deťmi ostali doma aj rodičia. Druhým bolo obmedzenie práce a otvorených prevádzok, po ktorom už ostalo doma aj veľmi veľa zamestnancov. A tretím pozmeneným opatrením bolo povolenie otvorenia vybraných prevádzok, ktoré akoby mierne uvoľnilo pravidlá. Všetky tieto zmeny súvisia so zmenou mobility ľudí v Bratislave.

Mestom Bratislava prebehli 3 vlny zmeny mobility

Po opatreniach začala odborná verejnosť v Bratislave hľadať aktuálne zdroje údajov o mobilite a jej zmenách. Zmenu mobility je možné merať rôzne, cez počty cestujúcich v MHD, cez zmeny lokality cez google dáta, cez pohyb SIM kariet alebo cez počet kartových transakcií. V Bratislave je toto možné aj cez dáta z verejných wi-fi, ktoré hovoria o počte prihlásených užívateľov do tejto verejnej siete. A aj tu je možné dokonca delenia na nových prihlásených, alebo vracajúcich sa užívateľov. Tieto dáta sú zverejňované za dni a teda je možné pozorovať aj zmeny v čase. Oneskorenie zverejňovania dát je 1 deň, takže ich vieme mať k dispozícii takmer okamžite.

Pravidelní užívatelia wi-fi, www.opendata.bratislava.sk

Oproti týždňom pred zavedením prvých opatrení počet vracajúcich sa užívateľov klesol o 25 -30 %, t. j. ak sa na verejnú wi-fi pred koronavírusom pripojilo cca 1900-2000 užívateľov, tak po prvých opatreniach to bolo 1500 užívateľov

Po zavedení druhej časti opatrení bol pokles ešte razantnejší a pohyboval sa na úrovni 70-75 %, t. j. postupný pokles až na 400 pravidelných užívateľov

Po menšom uvoľnení pravidiel môžeme sledovať tretiu vlnu zmeny mobility, kedy bol nárast o 5-10 % užívateľov z počtu pred koronavírusom.

Turizmus v hlavnom meste je takmer mŕtvy

V rámci informácií máme aj dáta za nových užívateľov siete wi-fi, ktorými sú, podľa nášho názoru (aj vzhľadom na používaný jazyk zariadenia) vo väčšine prípadov návštevníci mesta – turisti. Pri týchto je pokles oveľa razantnejší a z pohľadu týchto dát atakuje priemerný pokles až niekde na úrovni 90 %. Tento pokles naznačuje nielen to, že sa zmenšil objem mobility, ale aj to, že mesto stratilo na toto obdobie príjem z turistov (napr. daň z ubytovania), no aj podniky – hotely – ubytovatelia v centre mesta stratili väčšinu svojich príjmov.

Turisti podľa wi-fi, www.opendata.bratislava.sk

Dáta si môžete pozrieť aj Vy z pohodlia domova

Tieto informácie sú zverejňované v dátovej aj grafickej forme online, teda nie je potrebné Vaše či niekoho iného spracovanie a môžete aj Vy sledovať, aká bola mobilita včera či pred týždňom. Graficky sú spracované dáta za posledných 60 dní, teda môžete vidieť (viď obrázok) mobilitu pred koronavírusom či počas nej.
Graficky vizualizované sú dáta k dispozícii: https://opendata.bratislava.sk/onlinedata/

V dátovej forme sú k dispozícii informácie aj za dlhšie časové obdobie, takže stačí len online pripojiť nejaký nástroj ako PowerBI, Tableau či QlikView.

Život v centre mesta sa spomalil

Všetky tieto dáta nám ukazujú, že život mesta Bratislava sa výrazne počas trvania koronakrízy spomalil a obyvatelia naozaj dodržujú výzvu mesta o disciplíne a tom, aby ostali doma. To ako sa to bude vyvíjať silno súvisí s opatreniami štátu, no jedno je jasné – aj vy tieto zmeny budete môcť cez dáta pozorovať a analyzovať a stať sa tak mestským analytikom.

Kvalitné údaje sa stávajú prioritou

Dôležitosť kvalitných údajov v tomto korona čase stúpa a môžeme pozorovať, že si ich vyžadujú nielen akademici či analytici, ale aj politickí predstavitelia moci či laická verejnosť. A tak to má aj byť, lebo práve kvalitné dáta by mali byť vždy podkladom pre rozhodnutia. Treba však pripomenúť, že pre kvalifikované rozhodnutia nestačí len dátami disponovať, ale treba im aj rozumieť. Správna interpretácia dát je alfou a omegou kvalitných a správnych rozhodnutí vo verejnom živote a pri výkone verejnej moci. Rozhodujme zodpovedne – rozhodujeme správne – Rozhodujme na základe dát!

Pavol ŠkápikViktor Robert Bederka

Teraz najčítanejšie

Pavol Škápik

Pavol Škápik - Som generálnym riaditeľom na Finančnej správe. Pracoval som ako generálny riaditeľ na ministertve financií, na magistráte hlavného mesta, na Inštitúte sociálnej politiky aj na štatistickom úrade, kde som pracoval na príprave sčítania na základe štátnych registrov. Som tiež spoluzakladateľ Inštitútu dátových politík.