Denník N

Napätie na Spiši nerastie, problémy robia len mladí Rómovia

Europoslanec a člen krízového štábu Peter Pollák hovoril v relácii denníka SME aj o tom, že na Spiši je napätie voči Rómom obrovské. Život sa ale v tomto regióne nezmenil a ľudia sa hnevajú len na nedisciplinované skupiny.

Je to len môj pohľad, no nemám pocit, že na Spiši je nejaké napätie. Rodičia chodia s deťmi cez deň na prechádzku, v obchodoch každý používa dezinfekciu, áut je na cestách menej ale život plynie stále rovnako. Napätie od ľudí, s ktorými žijem celý život na Spiši necítim. Možno by ste sa čudovali, ale práve Rómovia sú v tejto situácii disciplinovaní. Viackrát im síce treba v obchodoch vysvetliť, čo môžu a nemôžu, no vždy ochotne poslúchnu a bez rúška ich nemáte šancu stretnúť.

Starosti robia len mladé rómske komunity, ktoré nerešpektujú nariadenia vlády a políciu to zrejme nezaujíma. Pred obchodom, ktorý je v Spišskej Belej otvorený najdlhšie pravidelne postáva skupina mladých ľudí, medzi ktorými veselo putuje fľaša lacnej vodky. Tento scenár sa ale opakuje pravidelne niekoľko mesiacov, Covid kríza nič nezmenila. Je to ale jediná nepekná výnimka, o nejakom napätí sa tu baviť určite nemôžeme.

Kuriozitou je, že práve tá najrizikovejšia skupina robí tie najväčšie problémy. Dôchodcovia si väčšinou nedajú povedať a zbytočne chodia medzi ľudí, rúška nosia pod nosom.

Pointou ale je, že podľa môjho názoru tu napätie nie je. Mal by si to uvedomiť aj poslanec Peter Pollák, ktorý môže takýmito výrokmi zbytočne šíriť paniku, čo je v tejto situácii maximálne nezodpovedné.

Teraz najčítanejšie