Denník N

O korone a Rusku

Ruská spoločnosť častokrát neverí lekárom, vedcom a vede ako takej. Rovnaké to bolo aj pri korone, rovnaké to stále je, až na to, že počet ľudí nakazených COVID-19 sa neúprosne zvyšuje, pacienti zomierajú a Moskva je v striktnom lockdowne, počas ktorého môžu obyvatelia vychádzať z domu len s platným QR kódom, potvrdzujúcim cieľ cesty. Dnes vám prinášam súhrn ruského korona-bizaru, funkčnosti opatrení a toho, že ešte pred pár týždňami sa obyvatelia tejto gigantickej krajiny vybrali na masívne grilovačky – práve vtedy, keď sa v krajine začala karanténa.

Moja mama zamrzla v Rusku. Nestihla odísť naspäť na Slovensko, tým pádom ostáva v Moskve – meste, ktoré je koronavírusom z celého Ruska postihnuté najviac. Okrem toho, v lockdowne mám celú rodinu – starých rodičov, sesternice a bratranca, ktorý má tehotnú manželku. Termín jej pôrodu sa neúprosne blíži, avšak keď začne rodiť, ako prvé si bude musieť vyťukať QR kód na cestu do pôrodnice – inak dostane pokutu. Myslím, že na Slovensku sa ešte máme dobre – stránka s QR kódmi neustále padá, nefunguje (nefungovala ani predtým keď ešte plnila aj iné účely ako výdaj kódov ale teraz nefunguje VÔBEC), ľudia sú zúfalí,vo veľkom nakupujú zásoby potravín a na vstupe do moskovského metra sa pred pár dňami tvorili šialené rady ľudí bez rozostupov 2 metre. Pamätáte si, keď sa u nás tvorili zápchy počas zákazu vychádzania, lebo policajti kontrolovali každé auto? To isté sa stalo v Moskve, len nikto nemal auto ani rúško a tlačili sa na seba ako sardinky aby sa čo najskôr dostali do roboty a skoro sa pobili s policajtmi.

Pred pár týždňami karanténu nik nerešpektoval. Keď sa ohlásili prvé voľné dni ľudia masovo vycestovali do prírody na grilovačky. Kto pozná Rusov, vie, že ich grilovačky, takzvané šašlyki sú osobitnou kultúrnou udalosťou. Samozrejme, že okamžite nastal zákaz vychádzania a neskôr prišli aj QR kódy, ale škoda už bola napáchaná a verím tomu, že mnoho grilovačov koronu šťastne chytili. Ale tak, aspoň stihli grilovačku – prvú a možno aj poslednú v tomto roku.

Udiali sa aj dve zaujímavé zatknutia – istý Ježiš Vorobjev (je to len jeho pseudonym, ale na sociálnych sieťach sa naozaj prezentuje menom Ježiš), ktorý porušoval zákon a venčil psa v zavretom parku dostal výprask, jazdu na policajnú stanicu a psa zatiaľ nechali voľne pobehovať kade-tade. Nemusíte sa snažiť nájsť v tom celom logiku. Pes sa inak šťastne vrátil domov, sám.

Druhé zatknutie bolo ešte bizárnejšie – zatknutá bola lekárka, ktorá iným lekárom niesla ochranné pomôcky ktorých je v Rusku, ako inak, nedostatok.

Táto karanténa, ktorú v podstate oznámili ako predĺžený víkend so striktnými obmedzeniami, má trvať do konca apríla. Za ten čas podnikateľom stihli oznámiť, aby od štátu nič nečakali. Ako inak, biznis je váš a robte si s nim čo chcete. Samozrejme, žiadne odklady splátok alebo podobné veci – práve naopak, hypotéky sa musia platiť ako zvyčajne.

Samozrejmosťou je aj to, že milióny Rusov neveria, že nejaký koronavírus existuje. Môj starý otec porušuje všetky predpisy a chodí sa prechádzať do neďalekého lesíka, lebo on predsa nebude sedieť doma! Takýchto expertov je mnoho, v krajine, kde neexistuje žiadna stabilita je veľmi jednoduché veriť hoaxom alebo vlastne komukoľvek, kto dokáže trochu zľahčiť situáciu. No a samozrejme, lekári nie sú žiadnou autoritou – liečenie bylinkami, korienkami alebo homeopatiou je stále nehorázne populárne.

Putin cca pred týždňom povedal, že Rusko porazilo kočovníkov, ktorí kedysi (v stredoveku) ohrozovali krajinu, tak porazí aj koronavírus. Lenže títo kočovníci, ktoré Rusko kedysi ohrozovali, fungovali na iných princípoch ako koronavírus a teda, neboli vírusom, ktorý sa šíri pri kýchaní alebo rozprávaní. Boli veľmi zjavnou hrozbou, mali kópie, štíty a kone a boli naladení veľmi bojovo.

Mnohé nechtové štúdia, kozmetické salóny či kaderníctva fungujú tajne – bez akejkoľvek istoty ľudia jednoducho nechcú umrieť od hladu a porušujú zákon len preto, aby vyžili. Samozrejme, prípady nákazy, šírenej od kaderníkov či nechtárov sa stihli potvrdiť.

Žiaden štát na tom teraz nie je dobre, celý svet na tom nie je dobre. Lenže iné krajiny sa snažia urobiť aspoň niečo pre ľudí, ktorí strácajú prácu, vystavujú sa riziku nákazy alebo už nakazení sú. V Rusku sa zatiaľ celé dianie podobá na paródiu a nik nevie, či nakazených nie je oveľa viac, ako hovoria oficiálne štatistiky. Lebo predsa, oficiálnym štatistikám sa v Rusku tiež veriť nedá, všetci veľmi dobre vieme ako zvyknú dopadnúť voľby.

Žijeme zvláštnu dobu a žiť ju v Rusku by som pravdepodobne nechcela. Rusko si celý tento politicko – byrokratický bizár väčšinou kompenzuje svojimi ľuďmi a je veľmi smutné sledovať ako práve tí trpia najviac. Keď prezident krajiny chodí k nakazeným v protichemickom obleku aký nemá väčšina lekárov, môžeme povedať, že niečo nie je v poriadku.

Teraz najčítanejšie

Anastasia Sevastyanova

Narodila som sa v Rusku a vyrástla striedavo v Moskve a na Slovensku. Som filmárka a väčšinou tu píšem o svojej rodnej hrude.