Denník N

Môj študentský život v Oxforde

Ak máš záujem hlásiť na univerzity do Anglicka, o Oxforde si už určite počul/a. Chceš sa dozvedieť viac o tom, ako sa býva a študuje v tomto historickom meste, ktoré pripomína život na Rokforte, kde študenti nosia habity a ktoré disponuje viacerými kurióznymi tradíciami? Naša členka Dominika ti tento mysteriózny životný štýl priblíži z prvej ruky.

Meno: Dominika Ďurovčíková
Univerzita: University of Oxford
Odbor: Fyzika (4-ročný Master of Physics)
Ročník: štvrtý

Všeobecná atmosféra

Keď som prišla do Oxfordu na interview, mala som pocit, akoby som bola tri celé dni v Rokforte. Mesto s najstaršou univerzitou v anglosaskom svete v centre dýcha históriou všade, kam sa pozrieš – univerzitné knižnice, tzv. colleges, kde študenti a študentky bývajú a učia sa, múzeá, divadlá. Starodávne stavby sú obklopené pomerne veľkým množstvom zelene a je tu aj veľa pekných parkov, kde vieš ísť na príjemnú prechádzku alebo behať.

Keď kráčaš centrom mesta, ktoré je zároveň aj centrom samotnej University of Oxford, vždy je okolo teba pomerne živo – väčšinou narazíš buď na študentov alebo na turistov. Študenti a študentky sa vždy niekam ponáhľajú, turisti a turistky väčšinou stoja a všetko si fotia, takže dynamika na uliciach vie byť celkom zaujímavá. Po ceste poväčšine chodia dvojposchodové autobusy, buď MHD alebo turistické autobusy, a veľa ľudí na bicykloch. Osobných áut tu uvidíš pomerne málo, keďže Oxford v centre neobsahuje veľa parkovania, a tak sú návšetevníci a návštevníčky motivovaní/é nechať svoje osobné autá na okolitých parkoviskách a dopraviť sa do centra Oxfordu cez MHD. Treba uznať, že vedenie mesta má dobré systémové myslenie…

Čo sa týka počasia, popravde som očakávala, že to bude horšie. Síce povestné bristké počasie sem-tam naozaj príde – pochmúrne, tmavé, veterné a mokré počasie – musím povedať, že za ten čas, čo tu som, som bola prekvapená množstvom pekných a slnečných dní, ktoré som zažila. Tieto samozrejme každoročne predovšetkým prichádzajú až koncom marca…

Lokálne pomery

Keď sa rozhoduješ ohľadom univerzity a mesta pre univerzitné štúdium, asi najdôležitejšie tri aspekty, ktoré treba zvážiť sú ubytovanie, doprava a jedlo, pretože tieto tri položky sú častokrát najväčšie položky v nákladoch na študentský život.

Tým, že Oxford je v princípe postavený okolo univerzity, väčšina študentov a študentiek je ubytovaných priamo na tzv. college-och (ak si študentom University of Oxford samozrejme). Vo všeobecnosti je bývanie na college veľmi komfortné. Je celkom štandardom, že máš vlastnú izbu, častokrát aj vlastnú kúpelňu, a v prípade väčšine college-ov tiež bývaš priamo v centre mesta. Bývanie na college tiež vie byť veľmi obohacujúce, pretože hneď od začiatku budeš nútený/á stretávať ľudí mimo svojho oboru a teda prostredie na college je častokrát prvé miesto, kde si nový študent/študentka spraví kamarátov.

Ak však nebývaš na college, buď z vlastného rozhodnutia alebo ako to bolo v mojom prípade, pretože moja college štandardne v jednom ročníku ubytovanie neponúka, vieš si s pár kamarátmi a kamarátkami prenajať dom alebo byt. V tomto prípade však môžeš počítať, že ti to do centra mesta bude trvať minimálne 20-30 minút pešo, pretože v centre a v jeho tesnej blízkosti takmer žiadne ne-college-ovské ubytovanie nie je.

Ako teda študenti a študentky riešia dopravu v prípade, že musia dlhšie dochádzať? Ako je vyššie spomenuté, veľa osobných áut tu nenájdeš (a dokonca tu nefunguje ani Uber). Veľká väčšina študentov/študentiek a aj ostatných obyvateľov/obyvateliek využíva buď MHD alebo bicyklujú. Za posledné štyri roky som však MHD a bicyklovanie sama využila len vo veľmi málo prípadoch – v princípe v Oxforde vieš všade prísť aj pešo, ak ti nevadia niekedy aj dlhšie prechádzky. Ak sa však rozhodneš bicyklovať, existuje veľa spôsobov, ako si zaobstarať bicykel priamo v Oxforde: cykloobchody, obchody s bicyklami z druhej ruky, alebo priamo kúpa od iného študenta.

Čo sa týka stravy, existuje hneď niekoľko možností. Napriek povestnej „britskej kuchyni“ si v Oxforde príde na svoje každý/á. Najlacnejšie je samozrejme si variť (ak máš prístup ku kuchyni, na čo si treba dať pozor pri výbere college!). Z potravín je obľúbené hlavne Tesco alebo Sainsbury’s, no nájdeš tu tiež veľa farmárskych trhov a lokálnych potravín, ktoré majú potraviny z rôznych častí sveta (áno, aj v Oxforde sa dajú kúpiť horalky a Slovakia chipsy).

Ak si nechceš alebo nemôžeš variť, ďalšou možnosťou je stravovať sa v jedálni, ktorú má každá college a každá fakulta. Jedlo, ktoré tú nájdeš je vo všeobecnosti chutné, no po čase môže začať liezť hore krkom (britská kuchyňa…). Okrem toho má Oxford veľa rozmanitých a chutných reštaurácii a podnikov, v ktorých nájdete všetko od karibskej až po slovenskú či kórejskú kuchyňu, a z času na čas sa tu konajú aj rôzne jedálne festivaly.

Študentský život a voľný čas

V študentskom meste ako Oxford máš o študentský aj mimoštudentský život samozrejme postarané, nech sú tvoje záujmy akékoľvek.

V rámci univerzitného života nájdeš nespočetne veľa študentských spolkov, tzv. societies, ktoré pokrývajú široké spektrum aktivít a záujmov. Sú tu športové spolky (od tradičnejšieho futbalu či veslovania, až po špeciality ako podvodný hokej alebo metlobal), umelecké spolky (dramatické, hudobné, fotografické…), politické spolky (nájdeš tu dokonca aj komunistický spolok), debatné spolky (známa Oxford Union, ktorá každý rok do Oxfordu pozýva významné osobnosti ako napríklad Stephen Hawking) či náboženské spolky. Je tu tiež extrémne veľa národnostných spolkov, vrátane celkom veľkého československého spolku, ktorý každý rok organizuje veľa stretávok, prednášok, filmových nocí alebo posedení pri pive. Najväčšou a zároveň veľmi príjemnou akciou je tzv. Velvet dinner, ktorá sa koná vždy okolo dátumu výročia nežnej revolúcie, a každý rok uvíta veľvyslancov/veľvyslankyne, významných hostí a okolo 200 ľudí (nielen) z Česka a Slovenska žijúcich v okolí Oxfordu a Londýna.

Mimo univerzity máš tiež veľa príležitostí sa vyžiť aj kultúrne. V Anglicku sú múzeá zadarmo, čiže vo voľnom čase sa môžeš ísť pozrieť na staré rukopisy of Tolkiena alebo C. S. Lewisa, alebo na popísanú tabuľu od Albera Einsteina. Sú tu tiež fajn kiná a divadlá, kde si častokrát môžeš ísť pozrieť študentské filmové alebo divadelné projekty. Oxford má tiež veľmi aktívny umelecký svet – lokálne komunity organizujú kurzy kreslenia, maľby alebo fotografovania. Okrem toho sa tu každoročne koná veľa hudobných, kultúrnych a mestských festivalov, pričom Vianoce, tzv. Oxmas, sa oslavujú už 25. novembra kvôli študentom, čomu predchádza celomestský vianočný festival.

V rámci nočného života sú veľmi populárne nočné kluby, kde takmer každý deň v týždni nájdeš kopu študentov a študentiek (hlavne prvákov/prváčky a druhákov/druháčky, potom to nadšenie zvykne opadnúť…). Okrem mestkých klubov college organizujú tzv. bops, ktoré sú v princípe súkromné college-ovské večierky, ktoré majú často nejakú tematiku (Halloween, cirkus…). Ak si však fanúšikom/fanúšičkou skôr pokojnejšej zábavy po večeroch, Oxford ťa uvíta nespočetným množstvom milých barov a krčiem s dobrým pivom a super cocktailami.

Financovanie

Oxford je po Londýne najdrahšie mesto v Anglicku, čo sa samozrejme premieta aj do nákladov na život.

Cena ubytovania, na college-och aj mimo college-ov, každoročne stúpa a pre rok 2020 je v priemere £600/mesiac. Čím bližšie k centru bývaš, tým viac samozrejme zaplatíš. Ak však bývaš so štyrmi-piatimi ďalšími kamarátmi a kamarátkami v dome mimo centra, cena vie byť nižšia.

Cena dopravy veľmi závisí od tvojho životného štýlu. Ak chceš používať MHD, 4-týždňový lístok napríklad stojí £61. Pokiaľ však naozaj nebývaš hodinu pešo od centra mesta, čo je veľmi nepravdepodobné vzhľadom na to, aký je Oxford malý, tak MHD sa neoplatí využívať na dennej báze. Cena bicyklov sa pohybuje od £50 nahor, podľa toho, aké máš nároky (nový/používaný, športový/cestný…), a pokiaľ nechceš vlastniť bicykel, existujú tu tiež aplikácie na bike-sharing alebo požičovne. Vo všeobecnosti sa však úplne v poriadku dá prežiť na vlastných nohách a teda s dopravou zadarmo.

Cena jedla takisto veľmi závisí od životného štýlu. Ak si varíš a máš 3 normálne jedná denne, strava ťa môže výjsť v priemere tak na £150-200/mesiac. Ak sa stravuješ v jedálni, cena za mesiac je určite vyššia, no presná cena veľmi záleží od toho, ako má ktorá college/jedáleň nastavený cenník (vie byť celkom užitočné sa na toto pozrieť pri výbere college pri prihláške). Ak chceš ísť do reštaurácie/podniku, hlavné jedlo ťa viac-menej všade vyjde tak na £10-15.

Cena ostatných životných nákladov taktiež veľmi závisí od životného štýlu. Jeden vstup do nočného klubu je okolo £6, pivo typicky tak £4 za pol litra. Keďže sa toho v Oxforde tak veľa deje, voľnočasové aktivity ako napríklad kino, festival, verejná prednáška atď. si vedia vyžiadať veľa peňazí, ak si na to človek nedá pozor. Táto položka je však flexibilná – najlepšie je si dopredu nastaviť čiastku, ktorú chceš minúť na sociálny život a voľnočasové aktivity, a podľa toho si organizovať voľný čas.

V tomto kontexte je veľmi dôležité podotknúť jednu vec. Ak si študentom či študentkou University of Oxford, máš zakázané pracovať počas školy. Univerzita si potrpí na to, aby študenti a študentky v čase extrémne krátkych trimestrov (každý trvá iba 8 týždňov) venovali plnú pozornosť štúdiu a akademickým aktivitám. Toto znamená, že si nemôžeš napríklad privyrábať v kaviarni počas štúdia. Na druhú stranu, Oxford má jedny z najvýhodnejších štipendii na životné náklady (tzv. bursaries, viac informácii tu), ktoré ponúkajú všetkým (UK/EÚ*) študentom, pre ktorých sú financie problém. Extrémne krátke trimestre taktiež znamenajú, že ako študent/študentka máš v princípe 6 mesiacov do roka prázdniny (a vrámci toho pomerne dlhé letné prázdniny), počas ktorých sa dá tiež pekne privyrobiť na život v Oxforde.

*Toto platilo v dobe, keď bola Veľká Británia ešte časťou EÚ. Pre viac informácii o tom, ako, či a kedy sa tieto podmienky budú meniť pre vás pripravujeme článok o Brexite.

Teraz najčítanejšie