Denník N

Pľúcna ventilácia pri COVID-19 pneumónii pri neklasickom ARDS. Je neštandardná ventilácia možné riešenie?

Náš štát ešte stále neuvoľnil veľmi prísne restrikčné opatrenia a aj preto sme sa zamerali na štrukturálnu príčinu vysokej letality v porovnaní s inými pneumóniami.
Nejedná sa totiž o klasický zápal pľuc, ale naša hypotéza je, že veľkú úlohu zohráva aj RAAS systém a preto klasická ventilácia má také neuspokojivé výsledky. Hovoríme to preto, pretože sa dá očakávať, že pri správne nastavenej ventilácii, resp. modifikovanom prístupe k respiračnej podpore pacienta sa môže letalita pacientov zlepšovať. Týmto videom by sme chceli aj vyvolať odbornú diskusiu na toto téma.

18.4.2020 už sme trošku pozmenili náš náhľad a plánujeme update-video, zatiaľ naša hypotéza vyzerá takto:

Predpokladáme, že zlá respiračná situácia pacientov s COVID-19 pneumóniou je daná, nie ani tak ako sa v literatúre dnes popisuje, hyperémiou oblastí atelektovaných alveolov a predpokladaným ventilačne-perfúznym-mismatchom, ako skôr oveľa viac skrz tažkú vasokonstrikciu kapilár (spôsobenú nadbytkom angiotenzínu II v situácii chýbajúcej dostatočnej aktivity ACE II, ktorá za normálnej situácie vyvažuje RAAS systém), v oblasti koronavírom postihnutých alveolov.
To vedie k tomu, že v dôsledku vasokonstrikcie kapilár vzniknutý ´´anatomický shunt ´´- či už je to v oblasti pred alveolom alebo v dostatočne veľkej vzdialenosti od oblasti, kde prebieha efektívna výmena krvných plynov, predpokladajme jednoducho medzi arteriolou a venulou, naberá na dôležitosti a veľkosti, (čoho ekvivalent vidíme na CT pri dilatovaných cievach v periférii). V dôsledku toho zmiešaná venózna krv plúcami v tejto oblasti poškodených alveolov iba preteká, bez toho aby sa efektívne účastnila výmeny krvných plynov.
Tieto malé pľucne cievy sú pri paralelne vasokontrikcion postihnutých kapilárach dilatované, pretože ich prierez je ( v porovnaní za fyziologických okolností) oproti celkovému prierezu kapilár nízky.
Hore uvedené teda vysvetľuje: dobrú pľucnu compliance, chýbajúci efekt PEEP, zvýšenú arterio-elveolárnu CO2 Diferenciu, nie ideálnu odozvu na pronačnú polohu pri ventilovaní a aj diskrepanciu medzi na začiatku ešte relatívne dobrým klinickým stavom pacienta a zlými hodnotami pO2 v arteriálnom astrupe.

Vorčák Ivan- kardiológ, internista, Anna Zborovská- anesteziologička

Teraz najčítanejšie