Denník N

Erika Tomáša treba izolovať, je to dezolát

Teraz potrebujeme konštruktívnych ľudí

Erik Tomáš je niečo také ako Blaha, akurát Blahu majú Smeráci na nete, Tomáša posielajú do televíznych debát. Obaja sú určení na neustále útoky a osočovania bez toho, aby prinášali riešenia a snažili sa nejakým spôsobom (už keď nie zásadným, tak aspoň, čiastočným) prispieť k upokojeniu krízy a pomôcť Slovensku pohnúť sa vpred. Do debát prichádza s tým, že pozberá fakty (väčšinou však polofakty, klamstvá a vyslovené lži), zmixuje ich do jedného koktailu a kritizuje a zhadzuje všetkých a všetko.

Obviňovať Matoviča, že si neuvedomuje problémy v DSS, je úplná úbohosť, lebo odkedy si pamätám, vždy tvrdil, že starí ľudia sú najohrozenejší a môže sa to zvrhnúť v DSS, ale aj v rómskych osadách. Igor mal pravdu, stalo sa. Zvrháva sa to aj tam aj tam. Tomáš si však pomocou typicky populisticko-nazi metódou na spôsob strany Smer-ĽSNS vytiahol hrozienko z koláča a poplakal si nad tým, že o starých a najpostihnutejších nik ani len nezakopne a o rómske osady sa staráme priamo kráľovsky.

Fakt je ten, že k rómskym osadám musíte jednoznačne pristupovať oveľa razantnejšie ako v prípade DSS. Rómovia sú jednoducho omnoho nezodpovednejší (samozrejme, nie všetci a zodpovední Rómovia prepáčia) a nezvládnuteľnejší (je tam oveľa viac detí, ktoré potrebujú behať a vymýšľať, ako napríklad v domovoch dôchodcov). Nemôžete k rómskym deťom a rómskym osadám pristupovať rovnako ako k starým ľuďom a ležiacim klientom. V domovoch sociálnych služieb sa predpokladá oveľa vyššia úroveň zodpovednosti, hygieny a starostlivosti. A kompetentnosti.

Erik to dal na chrapúňa
Keď Tomáš vyčíta tejto vláde, že je neschopná riešiť za štyri mesiace všetky problémy tejto malej nešťastnej krajiny, treba mu pripomenúť, že Smer tu bol dvanásť rokov a problémy v rómskych osadách a DSS sú hlavne preto, lebo táto sociálnodemokratická strana sa s prehľadom vykašľala aj na Rómov, aj na starých a chorých. Keby tieto oblasti nezanedbala a dokázala vyriešiť problematiku integrácie Rómov do spoločnosti, tí by nemuseli chodiť pracovať do zahraničia, našli by si prácu doma a žiadny koronavírus by na Slovensko nezavliekli. V osadách nemajú kanalizáciu, často ani len pitnú vodu. Je v zodpovednosti Smeru, že to nechali dôjsť až do takéhoto štádia.

V minulej práci som často navštevoval DSS, rozprával som sa so zamestnancami aj s riaditeľmi. Všetci sa sťažovali, že nemajú základné prostriedky na chod inštitúcie. Chýbali financie na modernizáciu domovov, na osobné ochranné prostriedky, často aj na tie minimálne výplaty. Ak chceli niečo nakúpiť, museli to podľa zákona riešiť súťažou alebo verejným obstarávaním. Pôvodná myšlienka bola šetriť peniaze, väčšinou to dopadlo tak, že vysúťažili síce najlacnejšie, avšak najhoršie materiály/oopp/služby. V konečnom dôsledku na tom domov sociálnych služieb vždy prerobil (alebo mu to značne skomplikovalo fungovanie), lebo musel opätovne investovať, prípadne si zamestnanci museli zháňať veci potrebné na ich aspoň ako-tak slušné fungovanie vo vlastnej réžii.

Smer napriek tomu, že sa tváril ako sociálna demokracia, nebol ani demokratický, a čo je horšie, nebol ani sociálny. Sociálne služby dlhodobo zanedbával, zrejme tam neprúdilo až toľko prostriedkov, ktoré by sa dali rozkradnúť.

Erik Tomáš ani žiaden so smerákov nemajú ani minimálne morálne právo vyčítať tejto vláde, že nekoná a že robí chyby. Ak to robia, musia si byť vedomí toho, že celá ich kritika vyznie v súvislosti s poslednými rokmi mimoriadne chrapúnsky. Navyše priame vyjadrenia tak Tomáša, ako aj Blanára, že vláda kašle na dôchodcov, starých a chorých a že všetky prostriedky a sily venuje Rómom, znamená nielen to, že strácajú súdnosť, zneužívajú mŕtvych klientov DSS, ale si aj osvojili rétoriku fašistickej ĽSNS. A to už začína byť nielen nezodpovedné, ale i nebezpečné.

Rozmýšľajte, zamýšľajte sa, analyzujte. Nebuďte chrapúni. Nebuďte ako Erik Tomáš.

Teraz najčítanejšie

Marián Letko

Zväčša neškodný...https://maroskocestuje.webnode.sk/