Denník N

Čo mi chýba a nechýba v programovom vyhlásení vlády v oblasti zamestnanosti

V najbližších mesiacoch nás pravdepodobne čaká zvyšovanie nezamestnanosti, najmä v regiónoch a profesiách, ktorá aj doteraz neboli z pohľadu zamestnanosti ideálne. Odsúvanie problémov minulou vládou Smeru nás dobehne. Ako sa na toto pripravuje vláda Igora Matoviča?

Čo hovorí programové vyhlásenie vlády o Zákonníku práce, poistení v nezamestnanosti či prechode z nezamestnanosti/materskej/nemocenskej do zamestnanosti?

Najdôležitejším zákonom ovplyvňujúcim zamestnanosť, jej kvalitu je Zákonník práce. V PVV sa spomína iba v časti o podnikateľskom prostredí: „Kľúčový je flexibilný zákonník práce a pracovno-právna legislatíva, ktorá je dôležitá počas konjunktúry, ale ešte viac počas krízy a pre prispôsobenie sa novým podmienkam po kríze. Vláda pripraví legislatívu v tomto zmysle po konzultácii so sociálnymi partnermi.“ Nanešťastie, toto môže byť realizované rôznorodo. Pevne verím, že to bude prispôsobenie realite 21. storočia so zachovaním práv zamestnancov. Aby sme sa neposunuli na úroveň USA, kde pojmy ako výpovedná doba, nemocenské poistenie alebo zdravotná starostlivosť neexistujú. O zlepšení vymáhania Zákonníka práce inšpektorátmi práce sa v PVV nehovorí (okrem zdravotníctva).

Počas zamestnania niekedy človek nemôže pracovať naplno. Môže byť na materskej/rodičovskej „dovolenke“, môže sa starať o deti na OČR, môže byť na PN. Štát si však stále myslí, že buďto človek na 100 % pracuje, alebo pracuje na 0 %. Nemôže ísť na materskú iba v pondelky, nemôže sa s druhým rodičom striedať na OČR, a keď má zlomenú ruku, je buďto v robote, alebo doma (a nemôže byť trochu neefektívne v robote). Toto binárne nastavenie nie je v súlade s dennodennou realitou, v PVV sa nespomína, ale verím, že to je taká technická vec, že si ani nezaslúži miesto v PVV.

Keď človek prestane byť zamestnaný, potrebuje dávky z poistenia v nezamestnanosti a dobré úrady práce. Bohužiaľ, tomuto sa PVV nevenuje, aj keď aj poistenie v nezamestnanosti, aj úrady práce by si zaslúžili zlepšenie. V oblasti riešenia najmä dlhodobej nezamestnanosti plánuje vláda viac použiť sociálne podniky, tieto ale nemajú potenciál na dostatočné financovanie tak, aby dokázali viditeľne pohnúť štatistikami (tu je návod ako ich financovať).

V oblasti zamestnávania zdravotne postihnutých je v programovom vyhlásení množstvo pozitív (tu je náš komplexný návrh), zdanenie výsluhových dôchodkov štbákov a dofinancovanie dôchodkov politických väzňov je super (ak sa konečne podarí), proaktívne služby (tu je návod od nás), open data, reforma výživného (tu je návod), …

Aby som zostal pozitívny, kvitujem tiež, že programové vyhlásenie vlády bolo zverejnené na stránke úradu vlády (a nie na facebooku jej predsedu), je zverejnené ako pdf (a nie ako obrázok), má klikateľný obsah a nenašiel som žiadne gramatické chyby.

Osobne mi chýba riešenie exekúcií (návod), PostgreSQL namiesto Oracle (alebo celkovo slobodné licencie), sabatikal, preddôchodok, zlepšenie definície závislej práce a potieranie prekérnych foriem práce.

Dúfam, že tu spomenuté časti programového vyhlásenia vlády bude vláda aj realizovať a že ich bude realizovať tak, aby aj splnili svoj cieľ a neboli len kulisou pri odškrtávaní sociálnych opatrení.

PS: viac nájdete na www.palenik.sk

PPS: o iných častiach programu nájdete u kolegov

Teraz najčítanejšie