Denník N

Slovensko má dnes najmenej mŕtvych na milión obyvateľov v Európe

Stojí za povšimnutie…

Dnes, pred malým okamihom, som si všimol v súvislosti s aktuálnym koronavírusom zaujímavú vec. Tá však naozaj nemusí trvať dlho – zároveň sa však modlím, aby, prirodzene, trvala čo najdlhšie.

Sledujúc aktuálne štatistiky na (v aktuálnych časoch) zrejme najpoctivejšom zdroji mapujúcom presné dáta o aktuálnej situácii som postrehol, že Slovensko má dnes najmenej mŕtvych na milión obyvateľov v Európe. Faerské ostrovy, Gibraltár a Vatikán rátať nebudem, našťastie tam totiž nezomrel zatiaľ nik a celkových prípadov je tam, opäť našťastie, len niekoľko desiatok (v prípade Vatikánu oficiálne ešte menej).

Zoradený graf, v ktorom treba pozrieť tretí stĺpček sprava, vyzerá nasledovne…

Na tomto mieste nechcem byť pesimista a dopodrobna rozoberať či spochybňovať metodológiu evidencie jednotlivých krajín (hoci bolo by čo napísať aj ku tejto téme) – len som sa chcel pozastaviť nad tým, čo v danom čase a mieste ukazuje aktuálne najsledovanejšia internetová stránka tejto planéty.

Opačné poradie, odhliadnuc od miništátov ako San Marino a Andorra, začína Belgicko, kde je situácia aj naďalej veľmi kritická. Teda, nie že inde by mali krajiny dôvod na úsmev, či nebodaj radosť.

Ani zďaleka to nekončí, ani zďaleka sme nič nevyhrali, ani zďaleka sa nevraciame späť k životu tak ako sme ho poznali predtým.

Rúška sa, či chceme či nechceme, podľa väčšiny odborníkov stanú bežnou súčasťou našich životov v ambulanciách, v prostriedkoch hromadnej dopravy, na väčších zhromaždeniach, na zastupiteľstvách, na poradách, na návštevách, na úradoch, na stretnutiach, či v obchodných centrách, aj takto o rok. V tom lepšom prípade…

Opäť dávam do pozornosti tretí stĺpec sprava.

Držme si palce, spolu to zvládneme.

P. S.: Sledovať ma môžete na tomto mojom FB kanáli, veľmi ma to poteší…

Teraz najčítanejšie

Marek Lackovič

Donedávna progresívny starosta jednej z najrýchlejšie rastúcich samospráv SR - Hviezdoslavova - ktorú viedol 5 rokov, od r. 2018. M. Lackovič je zakladajúcim členom Progresívneho Slovenska (PS) a pred starostovaním bol aj jeho trnavským predsedom. V septembri 2019 bol Hviezdoslavov pod jeho 10-mesačným vedením ocenený prestížnou Cenou pre otvorenú samosprávu za r. 2019, udelenou Združením občanov miest a obcí Slovenska. Po roku bola Obec na ocenenie nominovaná opäť. V r. 2021 pridal svoje ocenenie aj nezávislý portál PlatStarostu.sk. V decembri 2021 bol M. Lackovič zaradený medzi 30 tvárí lepšieho Slovenska v knižnej edícii "Humans", ktorú priniesol Forbes. V r. 2022 bol súčasťou slovenskej delegácie Transparency International v Kosove, v r. 2023 úspechy Hviezdoslavova prezentoval aj predstaviteľom hl. mesta Islandu - Reykjavíku. Do slovenskej delegácie v Nemecku ho za reprezentanta samospráv prizvalo aj Ministerstvo vnútra SR. V októbri 2022 obhájil svoj mandát starostu obce s výsledkom 83,2%. Od októbra 2023 je poslancom Národnej rady Slovenskej republiky za PS, zároveň je členom Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. V rámci novej politickej kultúry - sedieť len na jednej stoličke - sa v decembri 2023 vzdal mandátu starostu.