Denník N

Dve čierne labute priniesli ropu zdarma. Dokonca vám dnes na trhu zaplatia, ak si zopár barelov ropy zoberiete.

Ľudskou rečou o fascinujúcej anomálii na situácia na trhu s ropou. Včera v neskorých večerných hodinách sa cena ropy na NYMEX-e prerazila nulu a dosiahla na mínus -36 $ za barel. Ako? Prečo? A čo z toho vyplýva?

Dnes Vám na NYMEX-e zaplatia za to, že si zopár barelov ropy zoberiete.

Najprv sme si nevedeli predstaviť negatívne úrokové sadzby a dnes sú svetovo rozšírenou realitou. Od včera má svet novú realitu – negatívne ceny na ropu.

Fascinujúca situácia

Fascinujúca situácia na trhu s ropou vznikla včera (20. apríla) v neskorých večerných hodinách. Cena ropy na newyorskej komoditnej burze celý deň postupne klesala z úrovní okolo 20 dolárov za barel na úroveň 10 $ za barel. Koncu dňa došlo k zrýchlenie poklesu ceny a za necelé 2 h cena klesla z 10 $ na nulu. To znamená že ropa sa stala bezcennou a mohli ste si kúpiť zopár miliónov barelov ropy zdarma. Ak by ste si však myslel že cena končí na nule nie je to tak. Trvalo ďalšiu pár desiatok minút, aby sa cena zrútila z nuly na takmer – 40 $ za barel. – 40 $ za barel znamená, že ten kto si kúpil ropu dostane nielen svoju ropu ale ešte aj zaplatí za to že si ju vezme. Šialené? Áno šialené ale má to dve – tri technické vysvetlenia.

1. Kúpenú ropu treba fyzicky dodať a prevziať

Po prvé treba si uvedomiť že ropa je fyzicky existujúca komodita. Zatiaľ čo akcie alebo dlhopisy väčšinou existujú vo forme elektronických zápisov a keď nakúpite veľa veľa akcií nepotrebujete sklad papiera na to, aby ste si ich tam uskladnili. Máte ich na účte v nejakom centrálnom depozitári alebo u svojho bankára či obchodníka. Keď si kúpite ropu musíte ju niekam strčiť. Najlepšie je ak ste rafinéria spracujete na benzín a naftu a rozveziete na pumpy. Ak ste profesionálny obchodník s ropou, máte pravdepodobne nakontrahované buď nejaké úložiská alebo máte nakontrahovanú kapacitu ropovodu ktorý vašu ropu príjme a odvezie ďalšiemu kupujúcemu na spracovanie. Pokiaľ ste však špekulant ktorý ropu kupuje len ako finančný produkt musíte sa jej zbaviť (uzavrieť pozíciu) skôr, ako vám vznikne povinnosť tie 1 000 000 barelov prevziať. A presne toto sa stalo včera. Obchodníci ktorí nemajú kapacitu a možnosť ropu uskladniť alebo spracovať a sa jej museli zbaviť (uzavrieť pozíciu) najneskôr včera a v krajnom prípade majú možnosť ešte aj dnes.

2. Ropa sa obchoduje v termínových kontraktoch a s dodaním v rôznych miestach sveta

Druhé vysvetlenie sa zakladá na tom, že ropa ako fyzicky dodateľná Komodita sa obchoduje jednak v pravidelných mesačných kontraktoch a zároveň obchoduje sa s dodaním v rôznych miestach sveta. Preto môže mať ropa Brent ktorá sa obchoduje a dodáva v Európe inú cenu ako ropa WTI, ktorú musí predávajúci dodať a kupujúci odobrať v meste Cushing v štáte Oklahoma, v Spojených štátoch. Cushing je križovatka viacerých ropovodov a obrovské skladisko ropy. Preto cena ropy je negatívna len pri kontraktoch s dodaním v máji na ropu WTI a iba včera a dnes.
Cushing Oklahoma, USA. Križovatka ropovodov a centrum skladovania čierneho zlata. Mapa (C) Google
Ropa Brent a kontrakty na dodanie ropy WTI o mesiac alebo o dva sa stále obchodujú za reálne peniaze + 16 až + 20 € za barel. Čerešničkou na torte je že ropu ktorú si dnes kúpite zadarmo môžte už o mesiac predať a zarobiť milióny v podstate zdarma. Má to len jeden háčik musíte ju niekde na ten mesiac uskladniť.

Prečo vznikla táto situácia?

Môžu za to tie dve čierne labute. Žargón Wall Street je niekedy vcelku kvetnatý a čierna labuť predstavuje nečakaný negatívny šok. Jednou čiernou labuťou je Korona vírus ktorý nás zavrel doma, menej jazdíme, tým pádom minieme menej benzínu a rafinérky potrebujú menej ropy. Globálny dopytu po čiernom zlate prudko klesol. Zároveň je tu druhá, trochu menšia, Rusko-Saudská labuť. Pred pár týždňami sa Saudi a Rusko nevedeli dohodnúť na znížení produkcie ropy a keď sa aj dohodli to zníženie bolo príliš malé na to aby kompenzovalo výpadok dopytu.
A tak ťažba čierneho zlatá naďalej vysoko prevyšuje jeho aktuálnu spotrebu, ropu rafinérky nechcú a už ju ani niet kam odkladať. Kapacita úložiska v Cushingu sa vyčerpá o dva týždne. Bude zaujímavé sledovať čo sa následne stane…

Pre koho je nízka cena ropy dobrá a pre koho nie.

Samozrejme nízka cena ropy je pozitívna pre všetkých, ktorí ju spotrebúvame. Či už pre nás, vodičov, na micro úrovni alebo pre krajiny ktoré ropu importujú na makro úrovni. Súčasná situácia nahráva aj spoločnostiam ktoré prevádzkujú skladovanie ropy a spoločnostiach ktoré prevádzkujú ropné tankery. Naplniť ropný tanker dnes bezplatnou ropou a predať ju o mesiac je lepšie, ako ryžovať zlato na Klondiku.
Logicky nízka cena ropy je nešťastím pre krajiny ktoré ropu produkujú. Samozrejme obrovským problémom je nízka cena ropy pre firmy ktoré ropu ťažia a následne pre tých ktorí im poskytujú služby súvisiace s ťažbou ropy. Tu sa však negatívny domino efekt nekončí ďalší. Utrpia aj banky, ktoré financujú kapitálovo intenzívnych ťažiarov ropy a servisné spoločnosti. Pravdepodobne veľa malých hráčov skrachuje a budú skúpený väčšími a kapitálovo silnejšími hráčmi ktorí sa vedia preniesť cez tento síce nepríjemný no krátkodobý trhovú anomáliu.
Cena Májového kontraktu na dodávku ropy WTI včera a dnes.
Cena Májového kontraktu na dodávku ropy WTI včera a dnes.

Teraz najčítanejšie

Roland Vizner

Ahoj. Volám sa Roland a mám dve vášne: cestovanie a finančné trhy. Na finančných trhoch som od roku 1994 strávil väčšiu časť svojho pracovného života. Zažil som na trhoch nielen rok 2008-09 a sub-prime krízu ale aj dot.com bublinu roku 2001, či Ruskú a Ázijskú krízu v 90-ych rokoch. Dnes som fanúšik dlhodobého dôchodkového investovania, fintechu, e-commerce, digitálneho onboardingu a robo-poradenstva. Čas mimo práce som intenzívne cestoval a podarilo sa mi navštíviť vyše 70 krajín všetkých kontinentov (s výnimkou Antarktídy). Keďže Covid-19 nás pripútal k našim domovom, dovolím si využiť tento čas a podeliť sa o svoje znalosti a skúsenosti v oblasti investovania a zabezpečenia na dôchodok pomocou tohto blogu.