Denník N

Dobro

Podľa Platóna je svet len jedno jedno. Mal náuku o jednom (henológia). A to jedno musí byť zákonite dobré. Teda zlo nepredpokladal vo svojom učení. Zlo je len nedostatok dobra. Údajne túto tézu si osvojilo i kresťanstvo. A ak sa pozrieme na rôzne dnešné „ezoterické“ či „pozitívne“ ladené učenia, je to vlastne podobné.

Čo som tým chcel povedať?

Cez dušu vieme podľa Platóna získať spojenie s tým svetom večných svetov. Zrkadlí sa podobné v podobnom. A keďže nie všetci sme na rovnakej úrovni, k dobru, ktoré môžeme cez dušu dosiahnuť, sa vieme dostať rozvojom duše, i vďaka obci. Dobro sa uskutočňuje v obci, v spoločnosti, i vďaka vzdelaniu.

A to je to správne vzdelanie, to je úloha spoločenstva, umožniť, aby ľudia dosiahli dobro.

Rôzni ezoterici  teda odporúčajú nevšímať si ten svet mocenský, kde sa hodnotí, dobro a zlo, ale že máme to vedieť chápať, hľadať ten vnútorný pokoj, seba, napojenie, na nejaký flow, na nejakú prúd…teda akoby i to vnímanie strachu, predmet v intenciách vedomia, koronavíris, je tak trochu súčasť problému. My sme súčasť sveta a svet bez nás, bez toho, že ho vnímame, by nemal zmysel. My mu dávame zmysel…Ak teda vnímame to, čo chceme dosiahnuť, a berieme to tak, akoby sa to stalo, tak ako sme si dokázali „vizualizovať“, tak či je to mor, či koronavírus, to je zlo, ktoré nemusíme vnímať ako zlo. My to tak hodnotíme a dávame mu tak silu. Aj sa vravelo, čo má meno, to už môže mať silu. Na počiatku bolo slovo…meno. Skúsme si teda si všímať napr. to slnko, jeho slnečnú koronu…také veci, ktoré chceme…

 

V textoch predtým som písal všelijké myšlienky i na tému rozvoja vzdelávania vo svete on line, i možnosti podpory od štátu, niečo ako nepodmienený príjem, napr. cez dohodu o vykonaní práce. Keď som teraz doma s dcérou, mohol by som za jej vzdelávanie dostať napr 150, -Eur mesačne..akože kurz z fondov EU. Napr. rozvoj občianstva, hygieny a pod…koncepcie ľudských práv a rozvoj demokracie..napr. možné témy… Teda cez vzdelávanie, postupne stále viac budeme na úrovni, stále viac dosiahneme rozvoj duše, dobro, pohodu…nemusíme hľadať štastie v náhradách, v tovare a službách…kávička, šľahačka v OC…sú zavreté….hor sa čítať, či sledovať youtube (Oikumena – odkiaľ vlastne čerpám….)

V knihe E. Petišku si pamätám v jednom mýte, keď hrdina v Egypte prišiel do podsvetia a pýta sa, čo tam robia tí ľudia, keď ťahajú nezmyselne nejaké lano. Dostal odpoveď, že sú pracovití, ale že netvoria nič zmyslupné. Aj keď žili, rozmnožovali nie to dobro, i keď dostávali zaplatené a mali postavenie. Tak nejak si to pamätám. Pripomína mi to dnešnú dobu, ktorá prestala ťahať to lano, a zároveň možno tá nečinnosť prináša i dobro pre planétu.

Dnes je Deň Zeme…

Musím končiť, dcéra má on line hodinu matematiky…

Teda je tu šanca i pre nášho premiéra, aby tu robil podmienky pre to dobro. Rozvoj vzdelávania a duše občana v obci…Verejné priestory…Držme si palce. Zostaňme doma, hľadajme to dobré v sebe…. Veď nás ľúbia…:-)

Teraz najčítanejšie