Denník N

V 65 neprichádzame o svojprávnosť

Kto je viac ohrozený, morbídne obézny človek okolo 60 alebo štíhly okolo 75, ktorý ešte trikrát do týždňa hrá tenis a každý deň prejde 5 kilometrov?Páni v krízovom štábe, Covid 19 vám zožral právne povedomie?

Mala som mamu. Ešte minulý rok. Potom prišiel posledný nádor. Odišla chuť na jedlo, prišli ešte väčšie bolesti. Chcela však svoju cigaretu. Tak som jej vždy dala dvakrát potiahnuť. Nenávidela som jej cigy celý život. Bolo však jej právom fajčiť. Vedela, čo robí. Mala dve vysoké školy, hlavu jasnú až do konca, tvrdú ako orech. Kto sme my, deti, aby sme bránili rodičom v živote podľa ich predstáv. Ak sú svojprávni, majú právo zabiť sa po svojom.

Strašne zle sa to počúva, že? Veď kto by chcel stratiť najbližšieho človeka. Tak sa vydávame na misiu ich ochrany proti ich vôli. Tolerujú to, majú nás radi. A len čo sa im otočíme chrbtom, robia si po svojom.

Nikto nemá právo rozhodovať o nich a za nich, ak nie sú splnené právne podmienky. Nikto nemá právo oprieť sa bachorom o pult a vyhlásiť, že budú obslúžení v obchodoch len medzi 9:00 – 11:00. Prečo? Lebo jeden „on“ povedal? Nie sme v Alabame v 50-tych rokoch minulého storočia, nie sme v Reichu, vstup psom a Židom zakázaný. Sme rovnoprávni občania a kadiť na Ústavu, pokiaľ nie je vyhlásené stanné právo, by sa nemalo.

V opojení náhlou a určite krátkodobou mocou sa prijímajú rôzne nezmyselné rozhodnutia, naopak, tie potrebné sa často strácajú cestou k mikrofónu na tlačovke neznámo kam.

Zrazu to nie je o ochrane, je to o moci. Pozitívna diskriminácia, teda to, že dáme seniorom prednosť pri nakupovaní dve hodiny denne sa ako blesk z jasného neba zmenila na číry teror. Toto je na žalobu na Ústavný súd.

Ľudia majú za svoje skutky zodpovedať predovšetkým sami. Ak sú, ako už opakujem, svojprávni, je na nich, aby v súvislosti s vírusom prijali ochranné opatrenia. Starí aj mladí rovnako. Ak tak urobia, majú mať všade vstup voľný. Na vlastné riziko, dospelo, s vedomím, že akcia prináša reakciu, že ak budú nezodpovední, nevybabrú s nikým iným, len so sebou samými.

Ako viete, že vás ohrozuje senior? Čo ak ten mladý ružolíci mládenec v rade pred vami, strávil víkend na chate bez rúška s partiou podobne mentálne postihnutých, že však sa všetci poznáme, akurát jedného nakazila pred týždňom frajerka a on to ešte nevie. Mám pokračovať? Nechce sa mi. Takže:

1.) Senior má rovnaké práva ako mladší občan.

2.) Štát z nikoho nedá dole zodpovednosť za vlastnú ochranu tým, že príjme bludné rozhodnutia.

3.) Kde sú seniorské organizácie?

4.) Kde je ombudsmanka? Tiež zmizla v popradskom bermudskom trojuholníku?

5.) Používajte rozum aj cit. Nerobte iným to, čo nechcete aby robili vám.

 

Vaša Beata, 54

 

Teraz najčítanejšie