Denník N

Dúhové správy #3

Pravidelný prehľad správ zo sveta LGBTI ľudí. Ako USA a Austrália menia politiky vo vzťahu k darovaniu krvi v prípade gejov? Aké nové súdne rozhodnutia týkajúce sa práv LGBTI ľudí boli vydané? Pripomenieme si aj významnú osobnosť boja za zrovnoprávnenie párov rovnakého pohlavia, či siedme výročie schválenia manželstiev pre všetkých na Novom Zélande.

Hoci pokračuje prílev alarmujúcich správ (aj) ohľadom situácie LGBTI ľudí zo sveta a dopadov korona krízy na najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, medzi ktoré mnohí z nich patria, snažila som sa vybrať niekoľko správ, ktoré prinášajú alebo pripomínajú pozitívne zmeny v oblasti práv LGBTI ľudí:

Vývoj vo svete

~ V USA a v Austrálii dochádza k zmenám politiky vo vzťahu k obmedzeniam pri darovaní krvi pre mužov, ktorí majú sex s iným mužom. V obidvoch krajinách došlo k skráteniu referenčného obdobia, počas ktorého sa posudzuje, či potenciálny darca krvi mal sex s iným mužom alebo nie. Pôvodne 12-mesačné obdobie sa má v obidvoch krajinách skrátiť na 3 mesiace, čo lepšie odráža stav vedeckého poznania. Obdobie 12 mesiacov je neprimerane dlhé, keďže v takom prípade dávno dochádza k zachyteniu pohlavne prenosných chorôb z krvných testov. A aká je situácia na Slovensku? Národná transfúzna služba SR sa síce v dotazníku pýta mužov na “sexuálny kontakt s mužom” za posledných 12 mesiacov, avšak vo FAQ majú uvedené, že muži, ktorí mali sexuálny pomer s inými mužmi sú vyradení z darcovstva krvi natrvalo. O trvalom vyradení svedčia aj skúsenosti viacerých mužov, ktorí sa s takýmto prístupom stretli v praxi.

~ Medziamerický súd pre ľudské práva rozhodol, že Peru je zodpovedné za porušenie práv transženy, ktorá bola nezákonne zadržiavaná a napadnutá políciou. V roku 2008 ju zadržala polícia. Bez príčiny ju zbili, urážali z dôvodu jej identity, znásilnili a mučili. Po prepustení podala sťažnosť voči útočníkom, avšak jej podanie bolo zamietnuté. Nevzdala sa a dotiahla sťažnosť až na Medziamerický súd pre ľudské práva, ktorý rozhodol, že išlo o nenávistný trestný čin a Peru zlyhalo pri jeho vyšetrovaní a porušilo právo na riadnu súdnu ochranu. Súd nariadil vláde Peru, aby prijala širokospektrálne opatrenia na zabezpečenie lepšej ochrany práv ľudí s rozlišnou sexuálnou orientáciou a rodovou identitou. “Toto rozhodnutie je veľmi dôležité, pretože zakladá veľmi jasný záväzok štátov na ochranu LGBTI ľudí voči aktom násilia založeným na predsudkoch z dôvodu sexuálnej orientácie či rodových prejavov”, uviedol právny zástupca obete.

Osobnosť

Vo veku 95 rokov zomrela Phyllis Lyon, ktorá bola súčasťou právneho zápasu za zrovnoprávnenie párov rovnakého pohlavia v USA. Keď v roku 2004 starosta San Francisca Gavin Newsom začal oddávať páry rovnakého pohlavia napriek štátnym a federálnym zákazom, Phyllis Lyon a jej partnerka Del Martin patrili medzi páry, ktoré stihol oddať, kým ho kalifornský súd nezastavil a nevyhlásil ich manželstvo za neplatné. O štyri roky neskôr ten istý súd zlegálnil manželstvá párov rovnakého pohlavia. Starosta Newsom pozval Phyllis s jej partnerkou, aby boli prvým párom, ktorý oddá podľa novej právnej úpravy. Del zomrela krátko po ich zosobášení. Po smrti svojej partnerky Phyllis povedala, že je zronená, ale vedomosť, že mohli zažiť obrad lásky a vzájomného záväzku pred jej smrťou, je jej útechou. Newsom, ktorý je aktuálne guvernérom Kalifornie po smrti Phyllis napísal “Phyllis – bolo mi cťou môjho života oddať teba a Del. Vaša odvaha zmenila smerovanie histórie.”

História

Novozélandský parlament schválil 17. apríla 2013 manželstvá pre všetkých. Takmer dve tretiny poslancov a poslankýň hlasovali za rovnoprávnosť párov rovnakého pohlavia. Určite si pozrite aj video z tohto historického momentu, keď najprv poslanci a poslankyne ocenili prijatie manželstva pre všetkých potleskom v stoji. A následne ľudia zastupujúci verejnosť na tomto rokovaní začali dojímavo spievať tradičnú maorskú pieseň lásky Pokarekare Ana.

~~~

Sledovať ma môže na Facebooku alebo Instagrame.

Teraz najčítanejšie

Lucia Plaváková

Som advokátka, ľudskoprávna aktivistka a matka. Som členkou predsedníctva Progresívneho Slovenska. V Progresívnom Slovensku som našla ľudí, s ktorými zdieľam víziu Slovenska, ktoré je modernou krajinou férovou ku všetkým a v ktorej má každý šancu na dôstojný život. Som zakladajúcou členkou OZ Dúhové rodiny. Pre LGBTI ľudí poskytujem bezplatné právne poradenstvo v inPoradni. V parlamentných voľbách 2020 som kandidovala pod č. 28 na kandidátke PS/Spolu.