Denník N

Môj pohľad ako poslanca NR SR k Programovému vyhláseniu vlády

Dovoľte mi, aby som aj ja vystúpil k tomuto rozsiahlemu a veľmi dôležitému dokumentu, akým je programové vyhlásenie vlády. Určuje smerovanie našej krajiny počas nasledujúcich štyroch rokov.

Budem sa snažiť ho opísať tak, ako to cítim. Pozerám sa na neho z pohľadu mladého človeka, ktorý žije v menej rozvinutej časti Slovenska. V časti Slovenska, ktorá je nádherná a nachádza sa tam mnoho prírodných zaujímavostí a milých pracovitých ľudí, no napriek tomu túto časť mnohé vlády ignorovali a vôbec jej nepomáhali. Východné Slovensko bolo skúšobným laboratóriom toho, čo životné prostredie a trpezlivosť miestnych občanov znesie.

Začnem transparentnosťou a hlavne korupciou. Tá na východnom Slovensku podľa môjho názoru prekvitala. Mnoho papalášov prišlo k svojim majetkom nejakým zázrakom. Mnoho primátorov a starostov odkleplo stavebné úkony, ktoré následne výrazne predražili cenu vyhotovenia. Taktiež zadávali zákazky, ktoré boli aj 3-krát drahšie ako mohli byť, alebo sa dokonca stavali stavby, ktoré stáli tisíce eur, no dodnes zívajú prázdnotou, ako napríklad sociálny podnik v Kamenici nad Cirochou. A dnes si viacerí títo funkcionári užívajú majetky neskutočnej hodnoty, o ktorých môžu často snívať aj úspešnejší podnikatelia s podstatne vyšším oficiálnym príjmom. Preto som nesmierne rád, že vláda má ambiciózny plán ako proti korupcii bojovať.

Veľmi sa teším z toho, že dôjde k lepším pravidlám v súťažiach, vo verejných obstarávaniach či k zmene zákona o prístupe k informáciám. Aj ja som sa ako aktivista často dožadoval mnohých informácií, na ktoré som dodnes nedostal odpoveď. Preto verím, že mestá a obce budú povinné zverejňovať ďalšie informácie a občania tak budú môcť efektívnejšie kontrolovať činnosť politikov. Je dôležité, aby občania vedeli, čo pre nich robia politici, ktorým vo voľbách prejavili svoju dôveru. Toto v mnohých samosprávach doteraz stagnovalo. Súhlasím so zverejňovaním dodatkov a príloh a verím, že dôjde aj k otvoreniu rokovaní komisií zastupiteľstiev či mestských rád, lebo občan má právo vedieť, o čom rokujú ich zástupcovia.

Pri študovaní programového vyhlásenia vlády som sa maximálne stotožnil s mierou transparentnosti, ktorú sa budeme snažiť presadiť v rôznych oblastiach. Som hrdý na to, že môžem byť poslancom v čase vládnutia azda najodvážnejšej vlády, ktorá naozaj o transparentnosti nie len hovorí, ale bude tak skutočne konať. Ľudia nám vo voľbách dali veľký mandát a očakávajú mnoho zmien. Nesmieme ich sklamať, a preto budem nápomocný pri tvorení konkrétnych zákonov, ktoré sa budú týkať participácie občanov na veciach verejných.

Ešte dôležitejšou vecou je pre mňa zdravie občanov a životné prostredie. Ako mladý človek chcem založiť svoju rodinu v zdravom životnom prostredí, pri čistých riekach, v štáte, kde je čisté ovzdušie a rovnako aj pôda. Chcem veľmi poďakovať ministrovi životného prostredia, ktorý si dal za prioritu vyriešiť situáciu s odkaliskom Poša a s PCB látkami v Strážskom. Bývalá vláda ako aj poslanci za stranu SMER túto situáciu veľmi zanedbali. V okolí je množstvo ľudí s karcinogénnym nálezom, ryby v Zemplínskej šírave, ako aj ulovená zver v blízkosti mesta Strážske obsahuje enormné prekročenie množstva jedovatých látok. Je to veľmi dôležitá vec a som naozaj rád, že konečne sa myslí aj na východ Slovenska – nielen v predvolebnej kampani. Pred voľbami som komunikoval s desiatkami aktivistov, odborníkov, ale aj obyčajných občanov, takže aj tu ponúkam pomocnú ruku a veríme, že sa to vyrieši. Je veľmi dôležité, aby sme obmedzili ťažbu lesov – prioritne v chránených územiach, národných parkoch či v častiach zapísaných v zozname Natura 2000. Taktiež sa stotožňujem so snahou o klepnutie po prstoch rozkrádačom našich lesov, ktorí si doslova z nášho prírodného bohatstva spravili osobný biznis. Pri tejto príležitosti chcem poďakovať aj súčasnému ministrovi pôdohospodárstva za dôležité personálne zmeny, ktoré bolo nevyhnutné vykonať. Držím palce novým riaditeľom inštitúcii v ich práci a verím, že životné prostredie a občanov našej krajiny nezradia.

Ak si myslíme, že nás sa zmena klímy netýka, sme na omyle. Výrub stromov pri studničkách môže spôsobiť ich vysychanie alebo v dažďových obdobiach napríklad záplavy. Teší ma, že Vláda plánuje vytvoriť podmienky na prechod na uhlíkovo neutrálne hospodárstvo do roku 2050. Je to veľmi dôležitý krok na ceste k lepšiemu životnému prostrediu.

Ako mestský poslanec musím dodať, že je veľmi dôležité v tejto kapitole venovať dôraz na vzťah medzi životným prostredím a obcami, teda mestami. Práve v mestách sme svedkami zbytočného rúbania zdravých stromov či znehodnocovania verejných parkov. Taktiež ma veľmi potešila informácia, že vláda chce obmedziť chemické postreky a podporiť práve zelenšiu alternatívu starostlivosti o zeleň. Určite nemusím spomínať, aké dôsledky majú chemické postreky na naše zdravie. Preto verím, že vláda zamedzí používanie týchto postrekov aj na verejných priestranstvách obcí, prípadne sa sprísni ich používanie. Taktiež sa treba zamyslieť nad podporou zelenej dopravy, teda nad výstavbou regionálnych a miestnych cyklotrás či podporou elektromobility v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy. Som rád, že sa programové vyhlásenie vlády venuje aj zadržiavajúcim opatreniam, ktoré majú udržať dažďovú vodu v prostredí. Štát by mohol podporiť aj projekty zamerané na množstevný zber odpadu. Práve takýto zber odpadu je spravodlivý. Občan za odpady zaplatí toľko, koľko skutočne odpadu vytvorí. Komplikáciou zavedenia takýchto procesov sú financie, ktoré viaceré obce nemajú k dispozícii a pri súčasnej kríze už vôbec nie. Podporiť by sme mali obce aj pri zelených verejných obstarávaniach.

Taktiež som rád, že sa Vláda SR hlási k záväzku Parížskej klimatickej dohody a ku Agende 2030.

Ďalšou kapitolou, ku ktorej by som sa chcel trošku vyjadriť sú dane a poplatky. Som rád, že sa v týchto náročných časoch neplánujú zvyšovať. Tu chcem len upozorniť, že to plánovala aj minulá vláda, no tá žiaľ prijala také opatrenia, ktoré prinútili mestá zvyšovať dane či poplatky. To znamená, že síce štát dane nezvýšil, ale museli to urobiť obce. Obce sú najbližšie k občanom a práve obce vytvárajú priestor, v ktorom ľudia trávia podstatnú časť svojho života. Práve preto verím, že im už financie nebudeme brať ale práve naopak, treba im ich spolu s kompetenciami dávať.

Čo sa mladých ľudí týka, som rád že vláda plánuje zlepšiť neformálne vzdelávanie a voľnočasové aktivity mládeže. Je potrebné podporovať lokálne mládežnícke iniciatívy, mládežnícke parlamenty, neformálne zoskupenia či dobrovoľnícke aktivity. Práve dobrovoľníctvo veľmi výrazne zvyšuje zručnosti a vlastnosti mladých ľudí. Dobrovoľníctvo zvyšuje účasť občanov na spoločenskom živote, pomáha budovať miestne vzťahy a vytvára pocit zodpovednosti za riešenie problémov danej komunity. Nedávny výskum vo Veľkej Británii potvrdzuje, že dobrovoľníctvo môže „zvýšiť pocit šťastia v komunite“ a prispieť k väčšej spokojnosti so životom. Dobrovoľníctvo výrazne vplýva aj na ekonomiku. Dobrovoľníctvo predstavuje vo viacerých krajinách približne 8%-ný prínos k priemernému hrubému domácemu produktu a v niektorých krajinách to je až 14%. V roku 2003 prispeli dobrovoľníci k ekonomike Veľkej Británie sumou až 42,6 miliárd libier. Tak poďme dobrovoľníkov trošku podporiť – lebo napríklad o dobrovoľníckych zmluvách sa stále vie len málo.

Myslím, že by sme sa mali zamerať aj na podporu rozvoja zmysluplných aktivít mladých ľudí. Bolo by prínosné, aby mestá a obce boli motivované zriaďovať mládežnícke parlamenty alebo neformálne iniciatívy najmä mladých ľudí, ktorí budú napríklad pomáhať pri organizácii mestských podujatí a podobne. Dnes sa mnoho pedagógov sťažuje práve na to, že mnoho mladých ľudí stráca komunikačné či organizačné zručnosti alebo k ním nemajú ako prísť. Mnoho mladých ľudí nevie kriticky myslieť a to treba zmeniť. Verím novému ministrovi školstva, že ho zreformuje do takej miery, aby myslelo na súčasnú situáciu pretože podľa môjho názoru dnešné školstvo nemyslí vôbec na to, že existujú webové prehliadače, a že mnoho informácii je možné ľahko nájsť.

Na záver ešte pár všeobecných slov.

Chcem vyzvať vládu, aby sa venovala východnému Slovensku viac, ako minulé vlády. Aby sme o východe nepočúvali len frázy, že tam nič nie je alebo kauzy o pozemkových či farmárskych mafiách, o prevádzaní tovarov či o rómskych nevyriešiteľných otázkach. Práve naopak. Východné Slovensko má obrovský potenciál, ktorý je žiaľ nevyužitý. Máme národné parky, kaštiele, hrady a zámky, historické mestá a miesta s pôvodnou kultúrou. Máme pracovitých ľudí, ktorí chcú pracovať a seniorov, ktorí si zaslúžia dôstojnejší život. Pokúsme sa dať hlavy dokopy a zastavme migráciu našich obyvateľov, pretože ľudia, ktorí na východe žijú si postupné umieranie tejto časti Slovenska nezaslúžia. Je tu mnoho poslancov z východného Slovenska, verím, že spoločne sa postaráme o to, aby sa východ približoval ďalším častiam našej krajiny. Prioritou by preto okrem zneškodnenia prírodných záťaží mohla byť konečne dostavba diaľnice či rýchlostných ciest a obchvatov. Lebo už keď nútime ľudí k migrácii za prácou do väčších miest, tak im aspoň umožnime lepšiu prepravu. Taktiež sa treba pozrieť na súčasné kritériá, ako vznikajú najmenej rozvinuté regióny. Napríklad náš okres Humenné nie je ani zďaleka bohatším od okresu Michalovce. Michalovce patria k najmenej rozvinutým regiónom, Humenné, asi z politického hľadiska nie, no náš okres ale aj iné okresy trpia, keďže nemáme rovnaké podmienky čo sa týka žiadosti o pomoc zo strany štátu.

Je toho veľa, čo mám ako mladý človek, východniar, ktorému záleží na našej krajine, na srdci. Som naozaj veľmi hrdý, že členovia vlády mysleli na také veci, ktoré sa doteraz zanedbávali, ako napríklad lepšie životné prostredie, boj s korupciou či lepšie podmienky mladých ľudí a vyrovnávanie sociálnych rozdielov v našej krajine.

Budem rád, ak urobíme počas nasledujúcich rokov maximum. Ak odhodíme politické tričká, zosmiešnenia, urážky, vzájomné ohovárania a ponižovania, a začneme naozaj robiť srdcom pre našu krajinu. Ďakujem veľmi pekne za pozornosť a čestne prehlasujem, že som hrdý na tento dokument a s čistým svedomím za neho zahlasujem.

 

Teraz najčítanejšie

Tomáš Šudík

Aktívny, mladý človek, aktivista a spoluorganizátor protestov Za slušné Slovensko no hlavne obyčajný človek z východného Slovenska, ktorému záleží na tom, ako bude vyzerať Slovensko zajtra, o rok, o desať rokov a pre ďalšie generácie.. Poslanec NR SR a zároveň študent vysokej školy a poslanec Mestského zastupiteľstva v Humennom. Mojím snom je svojou mladíckou energiou prispieť k ekologickému, modernému a slušnému Slovensku bez korupcie a klientelizmu.