Denník N

Prečo sa v PS a Spolu mýlia, keď si myslia, že samostatne uhrajú lepší výsledok než dohromady.

Budú strany PS a Spolu silnejšie dohromady, alebo každá zvlášť?

Spolu má zjazd, a dočítal som sa, že obaja páni, ktorí kandidujú na predsedu, pán Hipš a pán Macko, chcú presadzovať aby Spolu fungovalo samostatne. Obaja kandidáti si zrejme myslia, že to strane prospeje, a že dosiahne lepší výsledok, než keď kandidovali v koalícii, teda že sa dostanú do parlamentu.

Myslím si, že táto idea je veľmi odvážna, lebo sa strana Spolu profiluje skôr v stredo-pravom spektre strán, kde je už teraz veľmi silný pretlak v podobe strán KDH, OĽaNO, Za Ľudí alebo SaS. Ak by Spolu išlo do ďalších volieb samostatne, bude podľa mňa, ďalej rozbíjať pravicu na Slovensku, ktorá je už teraz dostatočne fragmentovaná. Strana Spolu je skôr strana, ktorá dokáže osloviť skôr tú soft konzervatívnu časť voličského spektra, aj táto skutočnosť hrá proti nim.

Progresívne Slovensko, so svojím zameraním na stredo-ľavicového voliča, má v tomto oproti Spolu menšiu výhodu, veď funkčná a silná ľavicová strana na Slovensku je iba jedna, a to Smer, hoci verím že sa ešte pozdviecha Dobrá voľba, a zamieša kartami na ľavom spektre. Veľkou nevýhodou Progresívneho Slovenska je to, že na konzervatívnu krajinu majú veľmi progresívny program a ambície. Viete, nemôžete na konzervatívnu krajinu vyvaliť program, ktorý by sa hodil skôr niekam do západnej Európy, ale momentálne rozhodne nie na Slovensko. Áno, myslím si, že je potreba posúvať Slovensko dopredu, k modernejšiemu looku, ale treba to robiť postupne, nie skokovo. PS nevie ako správne osloviť konzervatívneho a rurálneho voliča, lebo povedzme si pravdu, PS je strana mestského voliča.

Keby sa predsa len stal nejaký zázrak, a PS a Spolu by sa dohodli na ďalšom pokračovaní ich spolupráce, bolo by to pre obidve strany výhodné. Progresívci by zistili ako osloviť soft konzervatívneho a rurálneho voliča, a Spolu by zistilo ako osloviť liberálneho mestského voliča. Ako koalícia dokázali vyhrať voľby do EP a dať Slovensku prezidentku, a aj keď vo voľbách do NR SR veľa vody nenamútili, a parlament im unikol najtesnejšie v histórii, si myslím, že väčší potenciál by mali spolu ako samostatne.

Teraz najčítanejšie

Patrik Budai

Som 21 ročný študent politológie na Filozofickej Fakulte Karlovej Univerzity v Prahe.