Denník N

Advokátska komora opäť predlžuje koncipientsku prax!

Minuloročné skrátenie koncipientskej praxe na 3 roky prinieslo dva protichodné javy. Pokles záujemcov o štúdium práva sa po rokoch konečne zastavil, dokonca sa na niektorých fakultách záujem mierne zvýšil! Advokátska komora však nenadviazala na túto zmenu a všemožne sa snaží obmedzovať trh právnych služieb.

Komora sa správa ako odborová organizácia advokátov a nie ako inštitúcia, ktorá má zabezpečovať funkčnosť právneho štátu. V blogu sa nebudeme venovať etickým pochybeniam, o ktorých sme písali minule, ale administratívnym obštrukciám, ktorými komora predlžuje koncipienturu o celý rok!

Pozastavenie advokátskych skúšok aspoň do jesene

Komora zneužíva súčasnú pandémiu vo svoj prospech. Všetky advokátske skúšky presunula na jeseň 2020, pričom nie je isté, či sa termín nebude posúvať. Tento posun predĺži prax stovkám koncipientov aspoň o 7 mesiacov! Ak by komore ležalo na srdci verejné zdravie, bol by tento krok vítaný. Pri dôkladnejšom pohľade však možno pandémiu považovať za obyčajnú zámienku.

V časoch, kedy britská vláda rokuje cez Zoom, univerzity organizujú štátnice online a predsedníctvo komory rozhodlo o zrušení skúšok na dištančnom rokovaní, je rozhodnutie komory pokrytecké! Pokrytectvo tkvie v skutočnosti, že technologicky je možné skúšky organizovať dištančne, komora sama dištančnú formu rokovania využíva, no pri advokátskych skúškach ju aplikovať odmietla.

zdroj: https://medium.com/@pricelindy/the-anxiety-of-waiting-is-hell-but-it-doesnt-have-to-be-9377f7a326e4

Nelogické pravidlá advokátskej skúšky

Ak by koncipienti mohli absolvovať skúšky už počas praxe, nebol by problém. Komora však podporuje režim, v ktorom je skúšku možné zložiť až po uplynutí praxe! Nezmyselné podmieňovanie advokátskej skúšky uplynutím trojročnej praxe tak predlžuje čakanie koncipientov aj v bežných podmienkach, nie to v čase pandémie.

Aby toho nebolo málo, z kapacitných dôvodov komora rozdeľuje skúšku na tri časti, absolvovanie ktorých trvá aspoň mesiac. Tento proces je však možné stihnúť v priebehu dvoch po sebe idúcich dní. Navyše, polročné hromadenie koncipientov počas pandémie prieťahy na jeseň ešte zväčší, keďže na rovnakú kapacitu pripadne viac záujemcov.

Advokátsky sľub

Absolventi skúšky nemôžu zložiť advokátsky sľub, ktorý je podmienkou výkonu povolania, v deň absolvovania skúšky. Na termín musia čakať zvyčajne mesiac.

Schválenie názvu advokátskej kancelárie

Kto chce mať vlastnú advokátsku kanceláriu, má pred sebou netransparentný a zdĺhavý proces schvaľovania obchodného mena komorou. Ak advokát nechce zapadnúť do sivej masy ničnehovoriacich – priezviskami pomenovaných kancelárií, musí sa pripraviť až na dvojmesačné čakanie. Komora rozhoduje v dvoch inštanciách a svoje rozhodnutia sa neobťažuje ani odôvodniť.

Ako z tohto marazmu von?

Byrokratické polená, ktoré si komora v priebehu rokov prelobovala, dnes koncipienturu efektívne naťahujú takmer o rok! Dlhodobé ťaženie komory proti koncipientom svedčí o tom, že ich nie je hodná. Jednoducho sa na nich pozerá, ako na nechcenú konkurenciu.

Riešením je presun koncipientov od komory tak, aby ich vzdelávanie a skúšanie prebiehalo v gescii ministerstva spravodlivosti, napr. po vzore správcovských skúšok. Takto sa vykorení hlboký konflikt záujmov, v ktorom sa komora ocitla a masívne ho zneužíva.

Marián Porvažník, Lepšia advokácia

Teraz najčítanejšie

Lepšia advokácia

Sme skupina právnikov, advokátov, študentov práva a advokátskych koncipientov. Pochádzame z rôznych kútov Slovenska a pôsobíme (alebo sme pôsobili) na univerzitách, v advokátskych kanceláriách a vo verejných inštitúciách doma aj v zahraničí. Všetkých nás spája láska k domovine a tiež túžba meniť našu krajinu na lepšie miesto pre život.