Denník N

Konšpiračné teórie

Čo sú to konšpiračné teórie, ako vznikajú a prečo sú teraz také populárne?

Konšpiračné teórie sú teraz premnožené no dopyt po nich neklesá. Môžeme ich vidieť všade, a čoraz viac ľudí týmto teóriám dôveruje. Začínam mať miestami pocit, že takáto teória je už vymyslená na všetko, a ak nie, tak čoskoro bude! Čo sú to konšpiračné teórie, ako vznikajú a prečo sú teraz také populárne?


Čo je to konšpiračná teória?
Po krátkom rešerši by som to definoval ako názor na nejakú tému, ktorý tvrdí, že nejaká skupina naschvál tajne sabotuje inú skupinu. Snažia sa týmito teóriami vysvetliť historické ale aj súčasné udalosti, ako sprisahanie mocných ľudí.

Prečo im ľudia veria?
Konšpiračné teórie sa snažia väčšinou jednoducho vysvetliť nejakú udalosť, takže osloví jednoduchšieho človeka. Konšpiračné teórie sú príťažlivejšie ako skutočnosť, lebo konšpiračné teórie sú jednoduchšie na pochopenie a sú vymýšľané tak, aby boli pre ľudskú myseľ atraktívnejšie. Môže za to aj kolektívny narcizmus, hlavne v teóriách, ktoré sú postavené na ,,my proti ním“, tieto teórie kolektívnych narcistov extrémne priťahujú, lebo im dáva vysvetlenie prečo ich skupina nie je dostatočne oceňovaná a to je pre nich kľúčové. Štúdie, ktoré skúmali či kolektívny narcizmus vplýva na dôverovanie konšpiračným teóriám sa preukázali ako pozitívne. Zistilo sa aj, že politická vzdelanosť znižuje náchylnosť ku sprisahaneckým teóriám.

Konšpiračné teórie a internet:
Internet otvoril konšpiračným teóriám veľa nových možností a čím viac ľudí má prístup k internetu, tým väčšia skupina môže tieto teórie zdieľať, alebo sa stotožňovať s ich obsahom. Internet je pre konšpirátorov teplé miestečko aj kvôli anonymite, ktorú si na ňom vedia zachovať, či už fiktívnym menom na sociálnej sieti, alebo tým, že si založia web stránku, ktorá má hosting niekde v zahraničí. Anonymita je pre konšpirátorov nevyhnutná kvôli tomu, že vytváranie a šírenie týchto teórii často odporuje zákonom. Cez konšpiračné teórie sa často šíri aj extrémizmus. Konšpirativizmus implikuje totalizmus, pretože podporuje pocit situácie naliehavej do tej miery, že je nevyhnutné pristúpiť k vláde tvrdej ruky. Na Slovensku to môže vidieť aj v dnešnej dobe pri extrémistickej strane Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko, ktorú vyzdvihujú niektoré konšpiračné weby a členovia tejto strany nemajú problém verejne šíriť náklonnosť k takýmto teóriám. Nejde len o členov strany ale aj o voličov tejto strany. Uvediem len pár príkladov ako nanočipy, 5G sieť, nedôvera voči vakcínam a všetko toto sa odohráva posledné týždne.

Zoznam Slovenských a Českých konšpiračných stránok: https://www.konspiratori.sk/zoznam-stranok.php

Stratégie presviedčania:
Pre pochopenie vnútornej logiky je dôležité pochopiť stratégie diskutérov, ktorí presviedčajú ľudí o tom, že konšpirácie sú pravdivé. O stratégiách presviedčania uvažoval už Aristoteles, ktorý prišiel na tieto tri body:
1. pôsobenie na emócie posudzovateľov
2. vytváranie vhodného dojmu o charaktere hovoriaceho
3. preukázanie pravdivosti daných tvrdení

Spomedzi klasických rétorických stratégií sú to najčastejšie rôzne formy analógií. Práve analógie sa považujú za jeden z najčastejších nástrojov v procesoch presviedčania a manipulácie využívaných vo vedeckých diskurzoch. Ich úlohou je dať nové (vymyslené) informácie do roviny s faktami, cenenými poznatkami. Diskutéri často manipulujú s emóciami poslucháčov a dostávajú ich tým do ťažkej psychickej polohy kedy sú naklonení veriť aj konšpirácií. Diskutéri sa často snažia napodobňovať  vedecké diskusie, používať citácie autorít, historické udalosti, vedecké alebo na oko vedecké termíny, vytrhávanie z kontextu.

Prečo ich je teraz tak veľa?
Najhlavnejší je internet, ktorý je ich dokonalým šíriteľom. Vraví sa, že papier znesie veľa, ale mám pocit, že internet znesie oveľa viac. Konšpiračné teórie a internet podporuje istá paranoja ľudí, ktorá ich nakláňa k tomu, aby verili v nezmysli a pri rozhodovaní sa spoliehali viac na emócie ako na ich rozum. Preto vás prosím, aby ste pri každej informácií, ktorá sa k vám dostane, zvážili jej pravdivosť. Pri každom statuse či článku na internete brali do úvahy zdroj a jeho povesť. Pri každom rozhovore, pri ktorom vás niekto presviedča o nejakej teórií sa ho radšej spýtajte odkiaľ túto informáciu má, ak vám nevie povedať alebo vám povie, že z internetu berte do úvahy, že to nemusí byť pravda. Veď viete ako sa vraví. Dva krát meraj a raz rež. Dva krát preveruj a raz ver.

 

Ak sa chcete o konšpiračných teóriách dozvedieť viac, tak kliknite na tento link, z ktorého som čerpal niektoré informácie.
https://uesa.sav.sk/files/panczova-web.pdf?fbclid=IwAR3qNsYm3JEpw6uru8OOfbqtWhcCub2arAOJWXyjOuuM1TM_-DiakbrTCbE

Teraz najčítanejšie

Lukáš Lipiansky

Som mladý chalan z Prievidze, ktorého baví písať. Baví ma cestovať, čítať knihy a počúvať zaujímave podcasty. Študujem na Obchodnej akadémii v Prievidzi. Ak ma chceš finančne podporiť, môžeš tak urobiť na mojom patreone: https://www.patreon.com/lukaslipiansky