Denník N

Pandémia ako prostriedok na obmedzenie prístupu k interrupciám?

Zdroj: Adobe Stock
Zdroj: Adobe Stock

Len nedávno som písala o snahách v niektorých krajinách pod rúškom opatrení proti šíreniu COVID-19 obmedziť prístup žien k interrupciám. Netrvalo dlho a pokusy už môžeme zaznamenať aj na Slovensku. Verejná ochrankyňa práv upozornila, že z medializovaných informácií, ako aj zo správ od mimovládnych organizácií vyplýva, že lekári a lekárky v niektorých zdravotníckych zariadeniach na Slovensku odmietajú v aktuálnej situácii vykonávať interrupcie. Obrátila sa preto na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího s odporúčaním, “aby prijal opatrenia, ktoré zabezpečia ženám právo na bezpečný prístup k umelému prerušeniu tehotenstva”.

Podľa ministerstva zdravotníctva je dôvodom k obmedzovaniu aktuálnych operácií „bezpečný prístup k zdravotnej starostlivosti. Prosí preto ženy, aby si chránili svoje zdravie a v čase šíriacej sa pandémie nežiadali od lekárov úkony, ktoré môžu ich zdravie a život vážne ohroziť“.

Máme to teda chápať tak, že ministerstvo zdravotníctva žiada ženy, aby nepodstupovali interrupcie, keďže by sa počas zákroku mohli nakaziť COVID-19? Koľko máme prípadov nákazy v dôsledku zákrokov v nemocniciach? Nejako mi uniklo, že by to bol nejaký rozsiahly problém. Alebo sa im to len hodí do ich agendy? Nehovoriac o tom, že keby chcelo ministerstvo zdravotníctva chrániť životy a zdravie žien, ktoré sa rozhodli pre interrupciu, tak podporí medikamentózne prerušenie tehotenstva. Namiesto toho odkazujú verejnej ochrankyni práv, aby pochopila, “že oslabenie imunity počas chirurgickej operácie môže násobiť rizikovosť každej operácie”.

Interrupcia nie je úkon, ktorý by bolo možné odložiť. A to na ministerstve zdravotníctva veľmi dobre vedia.

~~~

Sledovať ma môže na Facebooku alebo Instagrame.

Teraz najčítanejšie

Lucia Plaváková

Som advokátka, ľudskoprávna aktivistka a matka. Som členkou predsedníctva Progresívneho Slovenska. V Progresívnom Slovensku som našla ľudí, s ktorými zdieľam víziu Slovenska, ktoré je modernou krajinou férovou ku všetkým a v ktorej má každý šancu na dôstojný život. Som zakladajúcou členkou OZ Dúhové rodiny. Pre LGBTI ľudí poskytujem bezplatné právne poradenstvo v inPoradni. V parlamentných voľbách 2020 som kandidovala pod č. 28 na kandidátke PS/Spolu.