Denník N

Ghosting

Otvorene o ghostingu pre osoby ghostnuté i ghostujúce.

(Aktualizované dňa 14.2.2022)

Doporučená hudba: Peter Gundry – Isolation

Ghosting je náhle prerušenie kontaktu bez vysvetlenia. Ide o jeden z najhorších spôsobov, ako ho ukončiť. Je to forma emocionálnej krutosti, ktorá môže viesť k traume. Koniec-koncov, sociálnym odmietnutím sú aktivované rovnaké centrá mozgu ako pri fyzickej bolesti.

Ako ťa ghosting môže ovplyvniť

Ľudia sú spoločenské tvory. Prirodzene monitorujú svoje prostredie a sociálnu situáciu, v ktorej sa nachádzajú. A pokiaľ nevedia, ako by sa mali zachovať, snažia sa nájsť nejaký náznak, ktorý by im umožnil sa v situácii zorientovať a dozvedieť sa to. Ghosting však tieto náznaky neposkytuje.

Ghosting ťa preto môže zanechať deprivovanou a zmetenou nevediac, či sa máš strachovať alebo hnevať. Pravdepodobne nebudeš mať jasno v tom, čo je namieste si myslieť a cítiť. Zrejme nebudeš vedieť, kedy sa to pokazilo. A možno i budeš zvažovať, či za to môžeš ty.

Čím efektívnejšie sa bude druhá strana zatajovať, tým bezmocnejšie sa môžeš cítiť. Nebudeš mať možnosť položiť otázky, ktoré potrebuješ k tomu, aby si situácii porozumela a vedela ju emocionálne spracovať. Nebudeš mať možnosť vyjadriť svoje emócie a povedať všetko, čo povedať potrebuješ. Naopak, tak ako bolo cieľom, budeš umlčaná.

A ak si už predtým trpela na CEN či zápasila s nižším sebavedomím, môžu sa tieto problémy ešte prehĺbiť.

Čo za osobu robí ghosting

Tak ako i pri (inom) násilí, i ghosting hovorí viac o druhej strane. Vo svojej podstate je to sebecký a zbabelý akt. Takáto osoba pravdepodobne jednala na základe strachu. Či už išlo o strach z konfliktu, z odmietnutia či z vlastných emócií, táto osoba sa neodvážila svojmu strachu čeliť a zvolila tú jednoduchšiu cestu, vyhýbanie sa.

Ghosting je taktiež dôkazom, že táto osoba nie je schopná udržiavať intímny vzťah. A že nemá ochotu to meniť. Sama je zrejme zranená a nie je na vzťah pripravená. Možnože si dala šancu po dlhej dobe a potom sa zľakla. Možno sama nemá odpovede, prečo sa tak zachovala. Alebo svoje emócie nevie riadne odkomunikovať.

Osoba, ktorá sa náhle niekomu otočí chrbtom a nechá ho na všetko samého, môže mať výčitky a pocity viny. Sama sa môže cítiť zle, zranene a nahnevano uvedomujúc si, že druhej strane ublížila. A rovnako sa môže cítiť bezmocne, pretože nevie, ako situáciu napraviť. Presne ten istý strach, ktorý ju motivoval k vyhýbaniu sa vtedy, ju bude sabotovať i teraz. A ty nakoniec nie si tou jedinou, ktorú podrazila a ku ktorej sa nespráva tak, ako si zaslúži.

A i keď sa nakoniec nerozhodne pre ospravedlnenie a nápravu, mala by si aspoň uvedomiť, že podliehanie strachu ho prehlbuje, že vyhýbanie sa bude i naďalej viesť k sabotovaniu samej seba a možno i k rôznym ďalším problémom ako je napr. úzkosť, a že to treba riešiť. Mala by si prejaviť súcit a dať si ďalšiu šancu.

Ako na prekonanie ghostingu

Majúc na pamäti, že empatia je príjemnejšia a lepšia spoločnosť v živote ako nenávisť, najlepším záverom, pokiaľ nedôjde k snahe o nápravu, je porozumenie, že ste neboli kompatibilné. A potom ísť ďalej vediac, že tento príbeh neurčuje tvoju hodnotu. Vediac, že si hodná lásky a pozornosti.

Akceptuj, že žiadne vysvetlenie sa k tebe nedostane a prestaň sa tváriť, že sa niečo, rovnako náhle, zmení. Rozhodni sa, že prestaneš robiť kompromisy. A prestaň sa doprosovať pozornosti od osoby, ktorá ti ju nechce dať.

Teraz najčítanejšie