Denník N

Óda na plač.

Aký máte vzťah k plaču? Či už vlastnému, alebo niekoho iného.

Je to pre vás normálny prejav emócií a súčasť života, alebo ho skôr považujete za hanbu, tabu, a cítite sa nesvoji?

Keď som sa vo februári zúčastnil jedného zaujímavého workshopu o lamentovaní, spomenul som si na detské časy, kedy som plakával (kvôli šikane či nešťastným láskam). A spomenul som si aj na ten sladký liečivý pocit, ktorý sa zvykol dostaviť na konci. Ako keď po letnej búrke opäť zasvieti slnko, alebo akoby slzy spláchli z duše ťaživý nános blata, a zrazu som mohol slobodnejšie dýchať.

Aj v súčasnosti – ako psychológ som vo svojej praxi viackrát uvažoval nad tým, že si na stenu napíšem veľkými písmenami: PLAKAŤ JE V PORIADKU. Pretože mnoho ľudí, keď im vyhŕknu slzy, sa začne okamžite ospravedlňovať, akoby robili niečo nevhodné, nemorálne…

Prečo to tak je? Kde sa to vzalo? Prečo sa hanbíme plakať, alebo len smútiť, keď to môže byť také úľavné?

Najmä v súčasnej situácii, kedy na nás dolieha úzkosť, únava, zúfalstvo, či iné „mraky“.

Ja som si takto pre týždňom skvele uľavil na konci „dňa blbec“.

Chcel by som sa preto prihovoriť za viac slobody v plakaní :-).

Ak je pre vás ťažké plakať pred druhými (napr. nepotrebujete pri tom chlácholenie, že všetko bude v poriadku), nájdite si vlastný priestor (čas) a vyplačte sa podľa svojho gusta. Alebo – ak máte niekoho blízkeho, možno vám ochotne ponúkne rameno, na ktoré sa môžete zložiť.

A nemusíte sa báť plakať ani pred deťmi – môžete byť pre ne práve vzorom, že to je v poriadku. Mnoho rodičov sa teraz na pokraji síl snaží fungovať vo veľa rolách – od milujúceho otca cez učiteľa, animátora, kuchára, upratovača, sudcu, policajta, vyšetrovateľa, mierotvorcu, a popri tom byť produktívnym zamestnancom na home office. Nemusíte všetko držať na svojich pleciach. Ak deťom, či partnerkám/om ukážete (napr. aj slzami), že už fakt nevládzete, možno sa dočkáte podpory a porozumenia, o akom ste ani nesnívali. Skúste to. Plakať (smútiť) je fakt v poriadku.

Už niekoľko dní mi v hlave hrá pesnička od Živých kvetov:

Z toho čo bolo, ostalo málo

Aspoň vieš čo si zač

Slzy sú dobré

Iba pre plač, iba pre plač

Slzy sú dobré, slzy sú dobré!

Aspoň vieš čo si zač.

 

 

Teraz najčítanejšie