Denník N

Efekt placebo

Keď sa počas II sv. vojny americká armáda vylodila v Taliansku, čelila silnej paľbe Nemcov. Zranených bolo veľmi veľa a liekov málo. Lekár v poľnej nemocnici čelil výzve, ako pacientom uľaviť. Začal im pichať neúčinnú látku, pričom im tvrdil, že ide o morfium. Mnohým pacientom sa uľavilo, akoby dostali skutočný liek. Tu niekde sa zrodil moderný príbeh o placebe.

Ale ten má staršie korene v nemocniciach, ktoré boli súčasťou kláštorných komplexov a kde sa mnísi snažili pomôcť ľuďom a uzdraviť ich. Tu mnísi  poskytovali pomoc ako kňazi a duchovní sprievodcovia, ale aj ako lekári a ošetrovatelia (v duchu vtedajšej medicíny a poznatkov). Súčasťou vkladania rúk a modlitby za chorého, bolo zaspievanie žalmu – Placebo Domino in regione vivorum, teda Bohu sa zapáčim v krajine žijúcich. A mnísi spozorovali, že mnohým sa polepšilo už pri speve tohto žalmu. V tomto prípade úľava psychická, priniesla úľavu telesnú. A tak sa zrodil efekt placebo…

Efekt placeba, alebo placebový efekt sa používa pri výskume a následne pri testovaní. Do výskumu a testovania sa ľudia zapájajú dobrovoľne a nie je to na úkor ich liečby. Tento jav pomáha zistiť, či lieky reálne fungujú a či ich bude možné používať na liečbu.

Pointa je v tom, že ľudia ktorí sa dobrovoľne zapojili do výskumu a testovania, sa rozdelia do troch skupín. Prvá dostane skutočný liek, druhá dostane liek ktorý nemá účinnú látku (placebo efekt) a tretia liek nedostane. Pri prvej a druhej skupine (pri dvojito zaslepenej štúdií) lekár je presvedčený, že dáva liek a pacient že ho prijíma. Zaujímavosť je v tom, že hoci sú pacient aj lekár presvedčení, že ide o skutočný liek (v obidvoch prípadoch), tak v tom druhom prípade tam účinná látka nie je a človek po „materiálnej“ stránke dostáva to isté, než človek z tretej skupiny. A čo je najzaujímavejšie, tak niektorí pacienti z tej druhej skupiny sa uzdravia, alebo sa cítia lepšie.

Hoci sa placebo efekt používa len vo výskume a pri testovaní – prináša dôležité poznanie: pre liečbu pacienta nie je dôležité len technické zázemie a bohaté spektrum liekov, ale aj prístup lekára k pacientovi a pacient sám.

Psychiater Frankl vo svojich knihách dospel k presvedčeniu, že ak človek nájde zmysel, potom nájde aj odpoveď na otázku ako. Nedávne výskumy zas potvrdzujú že mozog, teda psyché je dôležité pre imunitu a silu – vôľu žiť.

Psyché je veľmi dôležité v živote človeka a aj pri uzdravovaní. A práve placebo efekt zdôrazňuje potrebu venovať sa pacientom a pracovať s ich motiváciou, ale aj s ich psychikou.

Použitie placeba mimo výskum nie je etické. Pacient má právo na skutočnú liečbu – placebo totiž nemá v sebe účinnú látku. Čo je však dôležité, tak v minulosti lepšia práca s „psyché“ mohla podľa odhadov pomôcť pri liečbe cca 30 % pacientov. Dnes sa odhaduje interval niekde medzi 50 % a 75 %. Je to smutným znakom rýchlej doby a veľkej záťaže, ktorú nesieme na chrbte. Do budúcna tak vzrastá potreba vnášať čoraz viac psychológie a terapie do liečby prakticky všetkých pacientov. Tým sa vlastne podarilo zapojiť do praxe niečo s poznania, ktoré je spojené s týmto javom.

Pri placebo efekte je zaujímavé, že nefunguje u všetkých. Je zrejmé, že dôležitú úlohu zohráva aj očakávanie a presvedčenie pacienta.

Okrem placeba totiž existuje aj nocebo efekt. To je očakávanie pacienta, že sa jeho stav zhorší a on sa následne zhorší. Dobrým príkladom sú ľudia, ktorí si prečítajú príbalový leták a začnú mať množstvo z nežiadúcich účinkov. Tu sa ukazuje, akú veľkú úlohu zohráva naše očakávanie. Ono neovplyvňuje len náš pohľad, ale aj naše prežívanie a mechanizmy v našom tele. Môžeme tu hovoriť o prepojení duše a tela, ale aj o psychosomatike.

Podľa psychiatra Radkina Honzáka sa u pacienta môže podariť naštartovať uzdravujúci proces už na základe viery, alebo presvedčenia. Napríklad modlitba mnohým prináša uzdravenie, keď veria. Ale prináša uzdravenie aj mnohým, ktorí nie sú veriaci, ale veria že má silu uzdraviť – prijímajú ju ako jeden z nástrojov uzdravovania a nechajú sa uzdraviť.

Existujú prípady, kedy pacient dobre znášal liek. Potom si prečítal príbalový leták a začal mať prejavy, akoby liek v jeho prípade mal vedľajšie účinky (opísané v letáku). Ale príkladom noceba je, aj keď pacient dostane liek a neporozumie, akým ochorením vlastne trpí. Môže mať „iba“ bolesť, ktorú už nemožno zahnať obyčajným liekom a tak lekár predpíše niečo silnejšie. Tu sa v príbalovom letáku pacient dočíta, že liek sa používa primárne napr. pri rakovine a uverí tomu, že ju má. Prípadne začne lekára podozrievať, že mu nepovedal pravdu o jeho zdravotnom stave. Nocebu by tak bolo možné predchádzať lepším sprevádzaním pacientov…

Pri placebe a aj nocebe môžeme hovoriť o istej autosugescií. Či už ide o presvedčenie pacienta o účinnosti látky / terapie. Ale aj o presvedčenie organizmu. Naozaj pri výskume došlo k produkcií hormónov a látok, ktoré v organizme prispeli k väčšiemu pokoju, k ľahšiemu navodeniu spánku, či k zníženiu bolesti. Samotný organizmus tak prijal stimuláciu v podobe presvedčenia a spustil proces…

Treba zároveň dodať, že o samotných seba ozdravných mechanizmoch,  toho zatiaľ veľa nevieme. Z tohto pohľadu nejde o medicínu založenú na dôkazoch, ale o medicínu založenú na skúsenosti.

Pri skúmaní placebo efektu sa ukázalo niekoľko zaujímavých mechanizmov. Čím väčšie a farebnejšie placebo, tým lepšia účinnosť. Ale v praxi niečo podobné platí aj pri liekoch. Ľudia nekúpia liek za 0,5 eur, ale za 3 eurá. Pretože drahší v ich svete znamená účinnejší. Škoda že rovnako to nevnímajú pri nákupe potravín, kedy mnohí veria, že kvalita sa dá kúpiť za nízku cenu. V liekoch cena nerozhoduje o účinnosti. Sem niekde spadá aj diskusia o generických liekoch. Alebo žiadame liek, ktorý nám odporučil sused, pretože u neho zabral. Čo na tom, že pre nás nemusí byť vhodný J. Ale patrí sem aj reakcia na konkrétny liek. Kedy zmena lieku nemusí byť o tom, že by nebol účinný, alebo že ešte nestihol zabrať. Ale pacientovi sa liek z nejakého dôvodu nepáči – je malý, veľký, krikľavý, chcel sirup a tak tvrdí, že mu nezabral, alebo je slabší ako predchádzajúci…

Ku koncu treba zdôrazniť, že placebo má isté limity. Hoci samo ozdravné mechanizmy ešte nie sú preskúmané, nemožno si od nich sľubovať veľké veci. Poukazujú však na dôležitosť prístupu k životu, na očakávania, ale aj prostredie v ktorom sa človek uzdravuje a ako je týmto procesom sprevádzaný.

Že ste sa s placebo efektom nestretli? Viacerí áno, hoci nevedia o tom. V podstate na podobnom princípe funguje aj homeopatia – človek prijíma tabletku bez účinnej látky a ak sa cíti lepšie, je to len a len zásluha jeho samotného – teda procesov v „psyché“, či už uveril že prijal liek, alebo rozhodla jeho chuť žiť… Homeopatia funguje len vďaka placebu a len u niektorých.

Tomáš Hupka

Zdroj fotografie:

www. kobieta.onet.pl

Teraz najčítanejšie

Tomáš Hupka

Vzťahom som sa začal venovať pred 10 rokmi, cez blogy na stránke .týždňa.

Potom nasledovalo obdobie, kedy som pripravoval stretnutia pre ľudí, ktorí sa chceli pripraviť na vzťah. Sám som spolu s pani manželkou absolvoval kurz Manželské večery, ktorý vytvorili Nicky a Sila Lee.

O vzťahoch som znovu začal písať cez blogy na stránke denníka N. Pridal som aj témy z oblasti životného štýlu, keďže je dôležité ako človek žije a to sa prenáša aj do jeho vzťahu.

Venujem sa témam, ktoré ma zaujímajú, ale aj témam ktorými žijú iní ľudia...

Aktuálne "zastrešujem" projekt www.knihypredusu.sk - eshop so starostlivo vybranými knižnými titulmi...

Prajem Vám príjemné čítanie! Tom